[BIOTECH USA]
Kategoria: Sport > Węglowodany
istnieje wiele kryteriów podziału białek, jednakże jednym z
podstawowych jest podział ze względu na budowę i skład.
Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów i
możemy do nich zaliczyć...
Pełen opis produktu 'Biotech Iso Whey Zero Lactose Free (Izolat Białka Serwatkowego) 500g Pistacja' »
BIAŁKO JAKO PODSTAWOWY BUDULEC MIĘŚNI
Białko to istotny, jak nie najistotniejszy budulec organizmu
człowieka, w szczególności masy mięśniowej, jak również tkanki
nerwowej i gruczołowej. W nauce istnieje wiele kryteriów podziału
białek, jednakże jednym z podstawowych jest podział ze względu na
budowę i skład. Białka proste zbudowane są wyłącznie z
aminokwasów i możemy do nich zaliczyć m.in. protaminy,histony,
albuminy, globuliny,prolaminy, gluteliny oraz skleroproteiny. Każde
ze wspominanej grupy białek prostych na swój sposób, tj. w związku
z posiadanymi przez siebie właściwościami oddziałuje na organizm
człowieka. Wyróżniają się one przede wszystkim funkcjami, związkami
w których można je znaleźć oraz m.in. przyswajalnością. Z kolei do
białek złożonych możemy zaliczyć chromoproteiny, fosfoproteiny,
nukleoproteiny,lipidoproteiny, glikoproteiny, metaloproteiny, które
podobnie jak białka proste różnią się przede wszystkim składem,
działaniem, a mianowicie ośrodkiem działania w organizmie do
których są skierowane, oraz lokalizacją w organizmie.
Dla sportowców najważniejszym kryterium jest natomiast podział
białka ze względu na wartości odżywcze, w którym wyróżnić możemy
białka doborowe tj. pełnowartościowe, czyli takie które w swoim
składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, np. albumina,
kolagen, białko jaja kurzego, białko mleka i mięsa, a także białka
niedoborowe tj. niepełnowartościowe, czyli te nie posiadające nawet
jednego aminokwasu egzogennego, czyli np. żelatyna. Tym samym
białko można śmiało uznać, za najważniejsze źródło składników
odżywczych, składające się z aminokwasów produkowanych przez nasz
organizm i dostarczanych ze źródeł zewnętrznych m.in. pokarmu czy
odżywek.
DLACZEGO POTRZEBNE CI SĄ BIAŁKA?
Białko m.in. wspomaga utrzymanie masy mięśniowej, gdy trenujesz,
jesteś na diecie lub po prostu w życiu codziennym. Twój organizm
wymaga większej ilości białek, gdy trenujesz regularnie,
niezależnie od tego czy celem jest zwiększenie masy mięśniowej czy
redukcja, lub wraz z wiekiem. To białka są po części odpowiedzialne
za regenerację uszkodzeń. Co istotne, poziom białka należy
regulować tj. uzupełniać codziennie, aby zagwarantować swojemu
organizmowi prawidłowy rozwój.U osób systematycznie ćwiczących na
siłowni, zapotrzebowanie na białko rośnie. Co do zasady nie ma też
znaczenia czy celem sportowca jest zwiększenie masy mięśniowej czy
też jej redukcja, albowiem w obu przypadkach białko odgrywa
znaczącą rolę i przyczynia się tym samym do osiągnięcia
zamierzonych celów. W sytuacji chęci zwiększenia masy mięśniowej
stanowi podstawę, z którego organizm może syntetyzować białka i
budować mięśnie, natomiast w przypadku redukcji drugim pomaga
uniknąć nadmiernej utracie tkanki mięśniowej, regulując przy tym
głód.
DLACZEGO POWINIENEŚ KORZYSTAĆ Z SUPLEMENTÓW
BIAŁKOWYCH?
Spożywanie koktajli białkowych jest z pewnością szybkim,
praktycznym i przede wszystkim bardzo korzystnym sposobem na
dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białek. Sporządzenie
takiego koktajlu nie wymaga od nas cudów – wystarczy białko w
proszku, shaker, trochę wody. Proszek białkowy można pozyskać z
mleka, jak również ze źródeł zwierzęcych, roślinnych lub ich
połączenia. Jego wchłanianie może przebiegać szybko (30-40 minut),
umiarkowanie (1-2 godziny) lub wolno (ponad 2 godziny). Sposób
przyrządzenia koktajlu białkowego zależy tylko i wyłącznie od nas
samych, ponieważ dzisiejszy rozwój suplementacji oferuje nam
szeroki wachlarz środków zawierających białko. W celu uzupełnienia
powstałych wskutek treningu strat białkowych, tj. szeroko
rozumianej regeneracji, obowiązkiem powinna być konsumpcja posiłku
białkowego do 30 minut po ćwiczeniach. Dla tych, którzy preferują
trening wytrzymałościowy, zaleca się około 20 gramów białka,
natomiast dla osób podejmujących trening siłowy do 40 gramów. Po
treningu warto uzupełnić także węglowodany. Do koktajlu białkowego
można zatem dodać garść płatków owsianych czy owoców, należy
pamiętać jednak o podstawowej i najważniejszej zasadzie tzn.
koktajl białkowy powinien smakować, gdyż ma on być nagrodą po
ciężkim treningu, a nie przykrym obowiązkiem.
Przygotowując koktajl białkowy należy mieć na względzie jakość
białka. Nie ulega wątpliwości, że tylko używanie dobrej jakości
białka w odpowiedni sposób przysłuży się naszemu organizmowi.
Podstawowym składnikiem koktajlu białkowego może być jogurt
naturalny, kefir czy maślanka, także serek wiejski lub twaróg.
Można wybrać odżywki białkowe. Jedną z takich odżywek jest Iso Whey
Zero firmy Bio Tech USA.
RODZAJE ODŻYWEK BIAŁKOWYCH
Na rynku istnieją trzy rodzaje odżywek białkowych tj. koncentrat
białkowy, nazywany WPC -Whey Protein Concentrate, który w
porównaniu do izolatów czy hydrolizatów, jest najtańszą opcją z
najmniej przetworzonym białkiem,jest otrzymywany metodą mikro- i
ultrafiltracji, zawiera do 85% białka.. Izolat białkowy,
inaczejWPI- Whey Protein Isolate zawiera więcej białka na 100 g niż
koncentrat i w przypadku białek pozyskiwanych z serwatki, nie
zawiera jakiegokolwiek tłuszczu oraz laktozyOtrzymywane są,
podobnie jak koncentraty, przez mikrofiltrację metodą CMFTak
dokładny proces oczyszczania sprawia, że preparaty te zawierają
nawet 95% białka, w tym jeszcze więcej aminokwasów egzogennych niż
koncentraty, przy prawie zerowej zawartości tłuszczów i
węglowodanów. Hydrolizat białkowy, tzw. WPH -Whey Protein
Hydrolysate analogicznie jak izolat ma wysoką koncentrację
białka, z kolei zastosowany wobec białka proces hydrolizy, ma
zwiększać jego wchłanialność. Hydrolizaty są odpowiednie dla osób z
nietolerancją laktozy, bo zawierają do 100% oczyszczonego
preparatu, który zawiera śladowe ilości, tego białka mlecznego.
ISO WHEY ZERO – CZYLI ODŻYWKA BIAŁKOWA NA MIARĘ
OCZEKIWAŃ!
Jedną z najlepszych odżywek białkowych dostępnych na rynku jest Iso
Whey Zero firmy BioTech USA. Jest to odżywka o bogatej zawartości
białka, która w sposób kompletny dostarcza organizmowi niezbędne
porcje białka, pozwalające uzupełnić brakujące zapasy białka w
diecie. Iso Whey Zero nie jest skierowane jedynie do konkretnej
grupy docelowej tj. profesjonalnych sportowców, gdyż mogą ją
również amatorscy sportowcy. Produkt ten przede wszystkim cechuje
wysoka koncentracja białka, bardzo dobry, niepowtarzalny smakami
oraz praktycznie zerową ilością węglowodanów.
Iso Whey Zero to najwyższej jakości, pozbawiany cukru, laktozy*
oraz glutenu izolat białka serwatkowego ze składnikiem podstawowym
w postaci izolatu native whey, dodanym BCAA oraz aminokwasami.
Uzupełnia dietę, wspomaga przyrost suchej masy mięśniowej,
zatrzymuje katabolizm mięśniowy oraz przyspiesza regenerację
mięśni, a co najważniejsze zawiera w składzie wyłącznie najwyższej
jakości czysty izolat białka serwatki, uzyskiwany metodą CFM*.
Metoda CFM oznacza Cross Flow Microfiltration, a dokładnie
mikrofiltrację przeprowadzaną w przepływie krzyżowym, polegającą na
rozdzieleniu cząsteczek znajdujących się w fazie koloidalnej,
wykorzystując różnicę ciśnień po obu stronach membrany (filtrowany
roztwór jest w ruchu). Istotą procesu jest jednak to, iż prowadzony
jest on w obniżonej temperaturze, wobec czego w żaden sposób nie
dochodzi do denaturacji struktur białkowych.Skomplikowana procedura
tworzenia oraz wymóg zapewnienia odpowiednich warunków technicznych
sprawia, że koszty produkcji izolatu białek serwatki rosną, co
wpływa również na cenę. Należy jednak zaznaczyć, że w ten sposób
uzyskuje się odżywkę o najwyższej jakości i wartości biologicznej,
która rekompensuje poniesione koszty zakupu.
BIOTECH USA ISO WHEY ZERO – ODŻYWKA WŁAŚNIE DLA
CIEBIE!
Składnik podstawowy: Izolat Native Whey
Ekstremalnie wysoka zawartość białka
Z dodatkiem aminokwasów: glutaminy i BCAA
Szybkie i łatwe wchłanianie
Bez cukru, laktozy* i glutenu *
Bez środków konserwujących
Bez aspartamu
Nasz Izolat Natywnego Białka Serwatki jest produkowany bezpośrednio
ze świeżego mleka po pasteryzacji, mikro- i ultrafiltracji w
niskiej temperaturze, a następnie poddany procesowi pulweryzacji w
specjalnie przeznaczonych do tego suszarniach. Dzięki tej unikalnej
procedurze struktura białka pozostaje zachowana w swojej
najpełniejszej formie i pozostaje bogata w immoglobulinę
(przeciwciała) i laktoferynę (będącą częścią układu
odpornościowego).
Podobnie jak wszystkie produkty BioTechUSA, Iso Whey Zero składa
się z bezpiecznych i starannie dobranych składników.
CZYM JEST NIETOLERANCJA LAKTOZY?
Laktoza, znana także jako cukier mleczny jest węglowodanem
złożonym, stanowiącym ok. 2-8% suchej masy mleka. Laktoza jest nam
potrzebna głównie w okresie niemowlęcym, dlatego nie jest
rzadkością, że w okresie dorosłym twój organizm nie produkuje
laktazy, enzymu odpowiedzialnego za rozbicie laktozy, co z kolei
jest przyczyną jej nietolerancji. Dzisiaj niemal 75% populacji
światowej cierpi z powodu nietolerancji laktozy.