[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]
Kategoria: BIOLOGIA
bez udziału mączek zwierzęcych jako alternatywnych źródeł
białka dla poekstrakcyjnej śruty sojowej, ponadto
ustalenie wpływu dodatku preparatu enzymatycznego, zawierającego
P-glukanazę i ksylanazę,...
Pełen opis produktu 'Poekstrakcyjna śruta rzepakowa "00" i nasiona strączkowych jako źródła białka w tuczu świń' »
Celem badań było określenie efektywności wykorzystania
poekstrakcyjnej śruty rzepakowej ?00", nasion bobiku odm.
Nadwiślański i beztaninowej odmiany grochu pastewnego odm. Albatros
w tuczu świń bez udziału mączek zwierzęcych jako alternatywnych
źródeł białka dla poekstrakcyjnej śruty sojowej, ponadto ustalenie
wpływu dodatku preparatu enzymatycznego, zawierającego P-glukanazę
i ksylanazę, do mieszanek pelnodawkowych z udzialem jęczmienia,
pszenicy i analizowanych źródeł białka na wartość pokarmową, efekty
tuczu, jakość poubojową tusz i poziom wskaźników biochemicznych we
krwi tuczników.
Badania obejmowały oznaczenie składu chemicznego, w tym zawartości
związków antyżywieniowych w poekstrakcyjnej śrucie sojowej,
rzepakowej ?00", bobiku i grochu, ocenę składu aminokwasowego i
wartości odżywczej białka ocenianych pasz białkowych, a takie
analizę przydatności żywieniowej mieszanek pełnodawkowych dla
tuczników zróżnicowanych źródłem białka oraz wzbogaconych enzymami
paszowymi. Badania te zrealizowano w ośmiu doświadczeniach
strawnościowo-bilnasowych i czterech produkcyjnych.
Stwierdzono, że skład chemiczny, poziom związków antyżywieniowych w
poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej ?00", nasionach bobiku i grochu
nie odbiegał od średnich wartości podawanych dla tego rodzaju pasz
w dostępnym piśmiennictwie. Określona chemicznie jakość białka
(EAAIp) wskazuje, że białko poekstrakcyjnej śruty rzepakowej jest
doskonale zbilansowane pod względem zapotrzebowania świń na
aminokwasy egzogenne. Ponadto jakość białka tej paszy jest wyższa
od jakości białka grochu i bobiku. Wysoka wartość odżywcza białka
mieszanek, w połączeniu z dużą strawnością składników pokarmowych
powoduje, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa i nasiona roślin
strączkowych są dobrymi komponentami białkowymi w tuczu świń.
Zastosowanie nasion bobiku (8%) razem z grochem (10%) w mieszankach
pełnodawkowych dla tuczników może zastąpić częściowo poekstrakcyjną
śrutę sojową bez pogorszenia efektów produkcyjnych. Zwiększenie
udziału nasion bobiku do 16%, przy zachowaniu 10% poziomu nasion
grochu, spowodowało obniżenie wartości pokarmowej mieszanek i
efektów tuczu od 5 do 5,8%. Wprowadzenie śruty rzepakowej (10/15%)
do mieszanek pełnodawkowych dla tuczników łącznie z bobikiem
(18/10%) lub grochem (15/8%), zastępujące do 78% śrutę sojową, nie
zróżnicowało istotnie ich wartości odżywczej oraz wskaźników
produkcyjnych tuczu. Całkowite zastąpienie białka śruty sojowej
białkiem pochodzącym ze śruty rzepakowej i bobiku wpłynęło
niekorzystnie na strawność większości składników pokarmowych,
retencję azotu i jego wykorzystanie. Obniżyło przyrosty dobowe masy
ciała od 5,6 do 6,9% i zwiększyło zużycie paszy na 1 kg przyrostu
masy ciała od 7,2 do 8,1%. Natomiast połączenie śruty rzepakowej z
grochem, nie wywarło negatywnego wpływu na analizowane parametry
produkcyjne tuczu. Wykorzystanie nasion bobiku (7,5%) i grochu
(7,5%) razem ze śrutą rzepakową (10%) w tuczu intensywnie rosnących
świń, miało podobną efektywność żywieniową jak wówczas, gdy
stosowano mieszanki z udzialem poekstrakcyjnej śruty
sojowej.
Rodzaj zastosowanych zestawów paszowych nie wywierał ujemnego
wpływu na kondycję zdrowotną zwierząt. Zanotowano poprawę jakości
poubojowej tusz tuczników żywionych mieszankami z udzialem
poekstrakcyjnej śruty rzepakowej stosowanej łącznie z nasionami
roślin strączkowych. Dodatek enzymów paszowych do mieszanek
zawierających jęczmień, pszenicę oraz duży udział poekstrakcyjnej
śruty rzepakowej, bobiku lub grochu poprawił ich wartość odżywczą,
zmniejszył emisję związków azotowych do środowiska oraz umożliwił
wzrost efektów tuczu, głównie u zwierząt młodszych. Nie stwierdzono
statystycznie istotnego, dodatniego wpływu zastosowania enzymów
paszowych na wartość rzeźną tusz, skład chemiczny mięsa i jego
właściwości dietetyczne.
Uzyskane wyniki badań wskazują na celowość wykorzystania
poekstrakcyjnej śruty rzepakowej ?00" razem z nasionami
strączkowych w tuczu świń bez udziału mączek zwierzęcych jako
alternatywnych źródeł białka dla poekstrakcyjnej śruty
sojowej.
Spis treści:
1. Wstęp
2. Przegląd piśmiennictwa
3. Cel pracy
4. Materiał i metody
4.1. Wprowadzenie
4.2. Oznaczenia chemiczne
4.3. Skład aminokwasowy i wartość odżywcza białka
4.4. Określenie przydatności żywieniowej mieszanek dla tuczników
zróżnicowanych źródłem białka i wzbogaconych enzymami
paszowymi
4.4.1. Nasiona bobiku i grochu (dośw. I i I A, B)
4.4.2. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami bobiku (dośw. II
i II A, B)
4.4.3. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami grochu (dośw. III
i III A, B)
4.4.4. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa łącznie z nasionami bobiku i
grochu (dośw. IV i IV A, B)
4.5. Obliczenia statystyczne
5. Omówienie wyników i dyskusja
5.1. Skład chemiczny pasz białkowych
5.2. Skład aminokwasowy i wartość odżywcza białka
5.3. Przydatność żywieniowa mieszanek dla tuczników zróżnicowanych
źródłem białka i uzupełnionych enzymami paszowymi
5.3.1. Nasiona bobiku i grochu (dośw. I i I A, B)
5.3.2. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami bobiku (dośw. II
i II A, B)
5.3.3. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa z nasionami grochu (dośw. III
i III A, B)
5.3.4. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa łącznie z nasionami bobiku i
grochu (dośw. IV i IV A, B)
6. Podsumowanie i wnioski
Piśmiennictwo
Streszczenie