[227]
Kategoria: Piece wolnostojące, kozy>Piece na drewno stalowe i żeliwneWysyłka: od ręki
węglowym lub węglem nie sortowanym i
wszelkiego rodzaju odpadami. Jednorazowa porcja
węgla nie może być większa od 2,5 a drewna od 3 kg.
3. Budowa pieco – kominka Elementy składowe...
Pełen opis produktu '2277541 Piec grzewczy 8kW Płomień 3 opalany węglem i drewnem (z szybą)' »
Promocja tego produktu!
"Dostawa gratis na terenie całego kraju"
Czyli dostarczamy bezpłatnie ten towar w dowolne miejsce w
Polsce.
"Większość towarów wysyłamy w ciągu 24h, po sprawdzeniu stanu
magazynowego!"
Do godziny po zamówieniu (w godzinach pracy) magazynierzy
sprawdzają czy zamówiony towar jest w magazynie i przesyłamy
informację emailem lub faksem.
Firma jest obecna na polskim
rynku od 10 lat. Produkty najwyższej jakości są rezultatem
systematycznych innowacji w firmie. Podstawą działań było
opracowanie i wdrożenie w 2001 roku Zintegrowanego Systemu
Zarządzania Jakością, Środowiskiem oraz Bezpieczeństwem i Hieną
Pracy wg norm: ISO 9001, ISO 14001, PN-N-18001/OHS AS 18001.
Produkujemy także według dyrektywy europejskiej, co pozwala nam na
oznaczenie naszych wyrobów znakiem CE
Pieco-kominek "Płomień 3" to
nowość w typoszeregu produkowanych wyrobów. Wieloletnie
doświadczenia firmy w produkcji piecy pozwoliły na stworzenie
"Płomienia 3", wzbogacając jednocześnie ofertę o pieco-kominek.
Odznacza się on niepowtarzalnym kształtem, wzornictwem, konstrukcją
i wykonaniem. Jego wdzięk, linia pozwoli wtopić się w architekturę
każdego wnętrza stając się jednocześnie "płonącym sercem" Państwa
domu. "Płomień 3" wykonany jest z bogato zdobionych elementów
żeliwnych, wewnątrz wyłożony cegłą szamotową. Przeszklone drzwiczki
paleniska dostarczą nam niezapomnianych wrażeń obcowania
bezpośrednio z ogniem. Wyposażony jest w ruchomy ruszt w celu
łatwego usuwania resztek popiołu jak i dwie nasady rury wylotu
spalin ( górna i tylna ) co umożliwia łatwe i bezkłopotliwe
zainstalowanie pieco-kominka.
Instrukcja
obsługi:
Do
Użytkowników
Niniejsza
instrukcja ma
za zadanie zapoznać Użytkowników z
obsługą pieco – kominka TK.5, w celu
wszechstronnego wykorzystania jego zalet oraz prawidłowej
eksploatacji.
Pieco–kominek TK.5 jest piecem okresowego
spalania o prostej konstrukcji, nie
sprawiającym trudności w obsłudze.
Zalety pieco–kominka zdobędą z
pewnością uznanie Użytkowników, którym życzymy bezawaryjnej
eksploatacji.
Producent
UWAGA!
Urządzenie w czasie pracy
jest bardzo gorące i utrzymuje ciepło przez długi okres po
wygaszeniu. W czasie pracy pieco - kominka dzieci powinny być przez
cały czas pod nadzorem - w żadnym wypadku nie można
dopuszczać ich doobsługi urządzenia. Nie dotykać
gorących elementów pieco – kominka w czasie palenia jaki
powygaszeniu do czasu ostygnięcia.
1. Opis
ogólny
Pieco - kominek typu TK.5
przeznaczony jest do ogrzewania pomieszczeń.
W czasie instalacji,
eksploatacji i konserwacji należy stosować się do ogólnych zasad
bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Przed przystąpieniem do
eksploatacji należy dokładnie zapoznać się z poniższą
instrukcją. Nie zastosowanie się doniniejszej instrukcji może być
przyczyną złej eksploatacji pieco – kominka, a w skrajnym przypadku
może prowadzić do jego uszkodzenia .
Użytkowany może
być w domach mieszkalnych, w
altankach na ogródkach, w domkach
letniskowych, portierniach.
Nie można palić
w piecu miałem węglowym lub węglem
nie sortowanym i wszelkiego rodzaju odpadami.
Jednorazowa porcja węgla
nie może być większa od 2,5 a drewna od 3 kg.
3. Budowa pieco –
kominka
Elementy składowe pieca
przedstawiono na rys. 1.
Korpus piecyka zbudowany jest z
płyt stalowych spawanych.
Panel górny, panel przedni, płyty
boczne oraz drzwiczki stanowią bogato zdobione elementy
żeliwne.
Wewnątrz piecyk wyłożony jest
cegłami szamotowymi.
W panelu przednim znajduje się
cięgno rusztu ruchomego umożliwiające usuwanie resztek spalin
dopopielnika, oraz cięgno napowietrznika górnego.
Drzwiczki wyposażone są w szybę
żaroodporną.
Wylot
spalin może odbywać się rurą
wylotową górną lub tylną w zależności
od potrzebUżytkownika.
4. Instalowanie
pieco – kominka
4.1 Złożenie piecyka przed
instalacją
Po wyjęciu piecyka z opakowania
otworzyć drzwiczki frontowe i wyjąć elementy przechowywane wewnątrz
na czas transportu.
► Zamontować rękojeść do
drzwiczek za pomocą śruby M6.
► Zdjąć piecyk z drewnianej
palety.
► Zamontować półkę na popiół pod
drzwiczkami. Wkręcić załączone śruby w panel przedni,
wsunąć półkę i dokręcić śruby.
4.2. Przewód kominowy
Piecyk jest pokojowym grzejnikiem
radiacyjnym imusi być podłączony do przewodu kominowego właściwych
rozmiarów i typu. Przewód kominowy musi mieć pole powierzchni
przekroju minimum 17662,5 mm2 lub minimalną średnicę 150
mm.Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie komina o takich
właśnie rozmiarach, zastosowanie większego wymiaru może spowodować
zmniejszenie ciągu.
Minimalna wysokość komina wynosi
4,1 m od poziomu podłogi, na której stoi piecyk. Istniejący
kominmurowany winien być sprawdzony i jeśli to konieczne naprawiony
przez kompetentnego murarza. Minimalna siła ciągu w kominie musi
wynosić ok. 12 Pa. Zbyt słaba siła ciągu spowoduje pogorszenie
parametrów pracy urządzenia. Stan przewodu kominowego musi być
zgodny z przepisami wynikającymi z Rozporządzenia Ministra
Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r w sprawie
warunkówtechnicznych jakim powinnyodpowiadać budynki i ich
usytuowanie. Dziennik Ustaw Nr.75 poz.690 z dnia
15.06.2002r
; PN-EN 12815.
Zabrania
się dołączać do tego samego przewodu kominowego innych
urządzeń
Przepisy krajowe ilokalne muszą
być przestrzegane przy instalowaniu pieco-kominka. Instalując
pieco-kominek, należy pamiętać o obowiązujących przepisach
przeciw- pożarowych, zgodnie z którymipiec i rura powinny być
oddalone od łatwopalnych, nieosłoniętych części konstrukcyjnych
obiektu budowlanego lub mebli co najmniej o 0,8 m,od ściany tylnej
– co najmniej o 0,8 m a od ścian bocznychminimum 0,6 m
Przewód kominowy powinien być
pionowy tak dalece jak tylko jest to możliwe, jeślisą konieczne
załamania przewodu to powinny być pod kątem nie większym niż 37,5˚.
Nie powinno się stosować poziomych odcinków przewodu kominowego z
wyjątkiemtylnego „wyjścia” spalin z piecyka., w tym przypadku
poziomy odcinek nie może być jednak dłuższy niż 300 mm.
4.3. Wentylacja i napowietrzanie
paleniska
W
celu zapewnienia
właściwego i
bezpiecznego spalania
niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości
powietrza. Zasilanie w powietrze do spalania musibyćzgodne z
obowiązującymi przepisami.
Uwaga:
Zabrania
się instalowania w pomieszczeniu pracy pieca wyciągów
mechanicznych
(wentylatorów)
oraz stosowania kratek wentylacyjnych regulowanych. Stosować
wyłącznie kratkiwentylacyjne ze stałym
przepływem. Ciąg wytwarzany
przezkomin powinien
zapewnić pokonanie oporów powietrza wytwarzanych przezkratkę
wentylacyjną oraz piecyk. Przy projektowaniu otworów
wentylacyjnych należy uwzględnić ilości powietrza niezbędne do
wentylacji pomieszczenia orazniezbędne do
uzyskania właściwego ciągu
kominowego. Projekt instalacji
wentylacyjnej powinien być wykonany przez uprawnionego
projektanta.
Piecyk
został zaopatrzony w otwory napowietrzające
zapewniające prawidłowy przebieg spalania.. Wszystkie
materiały używane do produkcji części wentylacyjnych powinny być
stabilne wymiarowo w wysokich temperaturach i odporne na
działanie chemiczne produktów spalania. Przekrój otworów
napowietrzających powinien być ustalony przed montażem.
Przy określaniu wielkości kanałów
napowietrzających należy brać pod uwagę również jakikolwiek
możliwy efekt przysłonięcia.
Kanały
wentylacyjne czerpiące
powietrze z zewnątrz budynku powinny
być tak usytuowane, aby generowany ciąg
powietrza nie przechodził przez
zwyczajowo używane
obszary pomieszczenia. Na
zewnątrz kanał wentylacyjny powinien być usytuowany
w określonej odległości od
wylotów kominowych co ujęte jest w
odpowiednich przepisach prawa budowlanego.
Przewody wentylacyjne wewnątrzbudynku nie powinny
przechodzić przez sypialnie, toalety, łazienki lub jakiekolwiek
pomieszczenia
prysznicowe.
Na etapie
przechodzenia
przez ścianę kanały
wentylacyjne powinny być wykonane z jednej rury. Przejście
kanału przez ścianę powinno
być
uszczelnione aby
zapobiegać
wtargnięciu
wilgoci.
Kanały napowietrzające nie powinny być
niczymprzysłonięte.
4.4.Górne przyłącze
komina
W celu zamontowania przewodu
kominowego od góry piecyka należy zdjąć górną pokrywę piecyka
i delikatnie odłożyć, uważając żeby jej nie uszkodzić.
Następnie odkręcić dwie śruby mocujące płytkę zaślepiającą
otwór górnej pokrywy i zdjąć tą płytkę. Odkręcić
śruby mocujące płytkę
zaślepiającą górny otwór
kominowy izamocować ją na tylny otwór kominowy, który
będzie nieużywany. Położyć górnąpokrywę z powrotem na piecyk.
Założyć rurę łącznikową przewodu kominowego w
gniazdo
górnego
otworu
dymowego
i zamocować
ją używając właściwego
ogniotrwałego materiału (cementu). Upewnić
się, że materiał uszczelniający
nieblokuje nawet częściowo światła przewodu
kominowego.
4.5.Tylne przyłącze
komina
W celu przyłączenia komina z tyłu
piecyka należy włożyć rurę łącznikową w tylnegniazdo
otworu dymowego
i uszczelnić właściwym
materiałem ogniotrwałym (cementem). Upewnij się,
że materiał uszczelniający nie blokuje nawet częściowo światła
przewodu kominowego.
4.6.Miejsce instalacji pieco –
kominka
Wybierając
miejsce instalacji
pieco – kominka
należy pamiętać aby spełnićnastępujące
warunki:
► najlepiej jest
ustawić urządzenie na środku
pomieszczenia, które ma być
ogrzewane,
► należy przestrzegać minimalnych
odległości od przedmiotów palnych: Z
przodupiecyka
915 mm
Z boku
piecyka
600 mmZ tyłu piecyka 800 mm Od rury przewodu
kominowego 600
mm
Rura łącznikowa przewodu
kominowego może przechodzić przez ściany
lub ścianki działowe zbudowanez materiałów palnych tylko
wówczas, jeśli przepust przez ścianę jest zabezpieczony
prawidłowo zainstalowaną i do
tego celu zaprojektowaną ochroną ogniotrwałą
izolującą rurę łącznikową komina od ściany. Piecyk powinien być
ustawiony na podłożu niepalnym (ceramicznym) o
grubości co najmniej 15 cm. Podłoga
łatwozapalna przed drzwiczkami paleniska
powinna być zabezpieczona pasem
materiału niepalnego ( np.blacha) o szerokości co najmniej 30
cm.
Zasady instalowania powinny
spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury
z dnia 12 kwietnia 2002r „Warunki Techniczne jakim powinny
odpowiadać budynki iichusytuowanie” – Dziennik Ustaw Nr.75 poz.690
z dnia 15.06.2002
5. Zasady
eksploatacji pieco - kominka
UWAGA!
Uruchamiając piec po raz
pierwszy należy go dwukrotnie przepalić drewnem w ciągu 4 – 5
godzin, utrzymując słaby ogień, aby go całkowicie wysuszyć iw ten
sposób zwiększyć wytrzymałość cegły
szamotowej.
Przed
każdym rozpaleniem pieca należy dokładnie oczyścić ruszt z resztek
węgla ipopiołu.,
5.1 Rozpalanie ognia
UWAGA!!!
Pieco
- kominek nie powinien być używany jako piec do spalania
odpadów i śmieci. Zabrania się kategorycznie używania benzyny,
nafty, parafiny itp. do rozpalania pieco – kominka.
Aby rozpalić ogień:
► upewnić się czy wszystkie
popioły z ostatniego palenia zostały usunięte i popielnik jest
pusty,
► otworzyć drzwiczki paleniska
ipołożyć na ruszcie zgnieciony papier,
► na papierze ułożyć drobne
kawałki opału na rozpałkę,
► otworzyć wstępnie
główny napowietrznik poprzez
całkowite odkręcenie go przeciwnie doruchu
wskazówek zegara,
► otworzyć otwory napowietrzające
w górnej części piecyka poprzez przesunięcie uchwytu w
lewo,
► zapalić papier izamknąć
drzwiczki paleniska.
► kiedy wstępna porcja rozpałki
dobrze się rozpali, otworzyć drzwiczki paleniska i
dodać więcej materiału
używanego jako rozpałkę
o większych rozmiarach aby podtrzymać proces
palenia. Zamknąć drzwiczki,
► nigdy nie używać
łatwopalnego płynu jak np. benzyna, benzyna ekstrakcyjna,
nafta, parafina itp., żeby rozpalić ogień lub go „pobudzić” w
czasie palenia,
► jeśli
piecyk jest dobrze rozgrzany dodać
używanego opału i ustawić zawór
napowietrzający na zadaną nastawę,
► w celu dodania opału otworzyć
drzwiczki, dołożyć opału i zamknąć drzwiczki.
UWAGA!
Drzwiczki paleniska
powinny być zawsze szczelnie zamknięte (z wyjątkiem rozpalania
ognia idokładania opału). Otwarte drzwiczki mogą być przyczyną
wypływuspalin do wewnątrz pomieszczenia co może być szkodliwe dla
zdrowia.
5.2.Napowietrzanie
zasadnicze
Główny napowietrznik ( Rys. 4 )
znajdujący się u dołu drzwiczek steruje zasadniczym
napowietrzaniem procesu spalania. Dla uzyskania maksymalnego
efektu grzejnego iszybkiego spalania a zarazem najwyższej
sprawności należy ten zawór otworzyć naodległość ok. 2,5 mm ,
obracając pokrętło przeciwnie do wskazówek zegara ( ok. 2obroty).
Jeśli chcemy aby spalanie było bardzo wolne i minimalny efekt
cieplny, należy zawór zamknąć obracając pokrętłem zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do oporucałkowicie go zamykając.
5.3.Napowietrznik
górny
Przesłonę opływu powietrza ( Rys.
5. )regulujemy w zależności od fazy palenia: Podczas rozpalania
można otwory odsłonić a po rozpaleniu całkowicie zamknąć
,
UWAGA!
Do regulacji przesłony
zawsze używaj dołączonego narzędzia
manipulacyjnego
(Rys.6.)
5.4.Napowietrzanie
pomocnicze
Pieco – kominek wyposażony jest w
jeszcze jeden pomocniczy system napowietrzania
paleniska umieszczony w górnej
części komory paleniskowej i
połączony zprzewodem wentylacyjnym po prawej
stronie piecyka, zamykany dźwignią u dołu prawejściany
kominka.
Aby otworzyć napowietrzanie
pomocnicze należy dźwignię wcisnąć w stronę piecyka, a by zamknąć
wyciągamy dźwignię do siebie. Zaleca się aby to napowietrzenie było
otwarte
5.5.Praca z obniżonym obciążeniem
.
Aby
spowolnić proces spalania tak, aby
trwał on np. całą noc należy zamknąć
przesłonę górnego napowietrznika, , zamknąć główny napowietrznik na
drzwiczkach całkowicie.
PAMIĘTAJ: Gazy
uwalniające się w procesie spalania są
toksyczne.
UWAGA!
Niezastosowanie się do
którejkolwiek z powyższych zasadmoże skutkować przenikaniem tlenku
węgla do pomieszczenia.
5.6.Dodawanie opału
Przed dodaniem opału należy
poruszaćrusztem za pomocą pręta u dołu, z lewej strony panelu
przedniego aż cały popiół utrzymujący
się jeszcze na ruszcie spadnie do
popielnika. Zanim otworzysz drzwiczki najpierw
otwórz
napowietrznik główny by jakiekolwiek gazy, dymy lub
drobiny popiołu unoszące się w komorze paleniska
zostały szybko usunięte przez komin. Otwórz drzwiczki i dodaj
opału, a następnie zamknij drzwiczki i ustaw napowietrznik główny
na żądaną nastawę.
5.7.Usuwanie popiołu z
piecyka
Nigdy nie dopuszczać do
nagromadzenia się zbyt dużej ilości popiołu w paleniskugdyż może to
doprowadzić do zniszczenia ograniczenia ognia. Jeśli zbyt dużo
popiołuzalega na palenisku należy poruszać
rusztem tak
długo aż
cały popiół zostanieprzesiany na dół do
popielnika.Następnieotworzyć drzwi, wyjąćpopielnik za pomocą
uchwytu manipulacyjnego i opróżnić
go. Po
opróżnieniu popielnik wsunąć
zpowrotem podpalenisko i zamknąć drzwiczki.
5.8.Postępowanie z usuniętym
popiołem
Popielnik należy opróżniać
codziennie. Jeśli pozwoli się na nagromadzenie popiołu do
poziomu
rusztu, to
może to
doprowadzić do
przedwczesnego zniszczenia
(przepalenia) paleniska oraz
rusztu. Zaleca się usuwać
popiół po każdorazowym przesianiu go przez ruszt do
popielnika. Popiół należy składować w metalowym lubwykonanym z
materiału niepalnego pojemniku, ze szczelnym zamknięciem. Pojemnik
z popiołem należy ustawiać na niepalnym
podłożu a następnie po wystygnięciu
popiołu można go usunąć .
UWAGA:
W przypadku konieczności
awaryjnego wygaszenia paleniska należy za pomocąmetalowej szufelki
usunąć palące się paliwo (węgiel lub drewno) do metalowego
pojemnika a następnie zasypać je piaskiem. W takim przypadku należy
również usunąć popiół. Należy zwrócić
uwagę na to aby nie
stawiać metalowego pojemnika z rozgrzanym paliwem na
powierzchniach palnych. Do wygaszenia paleniska nie wolno
używać wody.
6. Czyszczenie
ikonserwacja
6.1 Czyszczenie
pieco-kominka.
Aby oczyścić pieco-kominek należy
zdemontować ograniczenie ognia, a następnieostrożnie usunąć płytkę
kierującą opływem spalin unosząc ją lekko dogóry i następnie
pociągając do siebie. Po usunięciu
tej
płytki uzyskujemy dostęp do przewodu
kominowego. Po oczyszczeniu przewodu kominowego montujemy
ponownie płytkęopływu spalin. Za pomocą szczotki drucianej czyścimy
otwory w rurze pomocniczego systemu napowietrzania. Czynności te
wykonujemy okresowo – 1 raz w miesiącu. Każdorazowo po
zakończeniu palenia i wystygnięciu pieco-kominka usuwamy popiół
z komory spalania i
popielnika. Przed rozpoczęciem
następnego palenia ruszt powinien być
oczyszczony.
Wszelkie zauważone
uszkodzenia cegieł jak i
innych elementów
pieco-kominka powinny być niezwłocznie naprawione
przez wymianę tych elementów, których
wykaz znajduje
się w tabeli (pkt. 7). W
trakcie naprawy nie wolno zmieniać
przekrojów kanałów spalinowych!.
6.2.Czyszczenie powierzchni
emaliowanych
Czyszczenie należy wykonywać
tylko wówczas
gdy pieco - kominek całkowicie
wystygnie.
Aby utrzymać powierzchnie
emaliowane w należytym stanie należy stosować się do poniższych
zasad:
► powierzchnie emaliowane
oraz nie
pokryte emalią należy zmywać ściereczkąnasyconą
środkami czyszczącymi i wycierać do sucha miękką
szmatką,
► w przypadku pojawienia się
uporczywych zabrudzeń można stosować silniejszy środek
myjący,
► nie należy stosować środków
żrących na emaliowane powierzchnie,
►
do czyszczenia
powierzchni emaliowanych
nie wolno używać
środków czyszczących twardych lub ostrych, które rysują
emalię.
6.3.Czyszczenie szyby
Szyba w drzwiczkach będzie czysta
jeśli będzie odpowiednio wysoka temperatura
spalania, jednakże z powodu niskiej
kaloryczności zastosowanego opału, słabegociągu
kominowego lub w wyniku powolnego spalania może na szybie
odkładać się osad. Szkło należy czyścić po całkowitym
wystygnięciu.
Warunki
bezpieczeństwa
Zabrania się dokonywania
jakichkolwiek zmian układu kanałów spalinowych jak również innych
zmian mogących mieć wpływ na przebieg procesu spalania. Podczas
rozpalania wpiecu nie wolno polewać
położonej w palenisku rozpałki benzyną,
naftą, spirytusem,olejem itp. Gdy pieco
- kominek jest rozgrzany przy
jego obsłudze należy zawsze posługiwać się
pogrzebaczem. Do otwierania drzwiczek koniecznie
używać rękawicy ochronnej dostarczanej wraz z
urządzeniem.
7. Wymiana części
zamiennych
7.1 Wymiana rusztu
Zdjąć
ograniczenie ognia zabezpieczające przed
wypadnięciem opału z paleniska.Wykręć gałkę cięgna
rusztu w lewym dolnym rogu panelu przedniego. Wyciągnąć okrągły
ruszt (nr części 19.5.105.2) do góry
i przekręć go tak aby przednia krawędź była u góry a tylna krawędź
na dole, a następnie wypchnąć go ku dołowi przez otwórw palenisku.
Teraz należy zwolnić cięgno przez lekkie pchnięcie do tyłu kratki
rusztu i wyjąć ruszt przesuwającgo pod paleniskiem. Palenisko (nr
części 19.5.102.2) można wyjąć unosząc je ku górze i tak obrócić
aby przeszło przez otwarte drzwiczki. Po wymianie
uszkodzonych części należy z powrotem zamontować palenisko, ruszt
wraz z cięgnem i gałką oraz
ograniczenie ognia z przodu komory paleniska.
Przed ponownym rozpaleniem ognia upewnićsię, że
wszystkieelementy zostały prawidłowo zamontowane.
7.2.Wymiana szyby
► otworzyć całkowicie drzwiczki
komory paleniskowej,
► odkręcić cztery narożne śruby,
zdjąć zaczepy iostrożnie wyjąć uszkodzoną szybę,
► oczyścić starannie wgłębienie,
w które montowana będzie nowa szyba,
► zamocować taśmę
uszczelniającą,
► wstawić szybę we wgłębienie w
drzwiach izałożyć zaczepy,
► dokręcić śruby,
► stosować tylko szkło
pirolityczne (żaroodporne)
8. Wskazówki dla
użytkowników
► nigdy nie używać opału z dużą
zawartością wilgoci, jak np. wilgotne czy nie
sezonowane drewno. Taki opał
powoduje tworzenie się osadów smolistych i sadzy w piecyku oraz w
kominie,
►przynajmniej raz na tydzień
należy oczyścić wszystkie przewody dymowe piecyka isprawdzić czy
nic nie blokuje swobodnego przepływu dymu.
Czyszczenie należy przeprowadzać zgodnie z instrukcją,
► przed załadowaniem nowego wsadu
opałowego należy dokładnie usunąć resztki popiołu copozwoli na
czystsze ilepsze spalanie,
► nigdy nie dopuszczać do
nagromadzenia się dużej ilości popiołu w popielniku –
może to spowodować przedwczesne
zużycie iprzepalenie rusztu,
► unikać
powolnego palenia wilgotnego lub
nie sezonowanego opału gdyż spowoduje
to zanieczyszczenie przewodów dymowych w piecyku i
kominie,
► zapewnić odpowiednią
ilość powietrza do spalania przez właściwe ustawienie
napowietrzników,
► nie spalać w piecyku śmieci ani
jakichkolwiek innych odpadków np. plastiku,
► czyścić komin przynajmniej dwa
razy w roku,
► palenie takich materiałów jak
drewno wilgotne powoduje zabrudzenie szyby –
regularne czyszczenie szyby
zapobiegnie zabrudzeniu jej na stałe,
► wszystkie palne materiały winny
znajdować się w odpowiedniej odległości od piecyka,
► ze względów
bezpieczeństwa nigdy nie pozostawiać dzieci bez
dozoru gdy w piecykupali się ogień,
► nie dotykać piecyka w czasie
pracy, gdyż osiąga on bardzo wysoką temperaturę.
9. Typowe
niesprawności w pracy pieco – kominka isposoby
ichusuwania
Objawy
Prawdopodobna
przyczyna
Sposób
usunięcia
Trudności
w rozpaleniu ognia
Zimny komin
Podgrzać kanał kominowy spalając
pewną ilość papieru w piecu.
Kanał kominowy lub
rury
łączące są niedrożne
Przeczyścić rury lub
kanał
kominowy.
Ogień
gaśnie przy nie spalonym opale.
Niewłaściwa (za duża)
granulacja opału.
Zastosować mniejszą granulację
opału.
Zbyt mocno przymknięty
napowietrznik.
Lekko otworzyć
napowietrznik. Praktycznie
ustalić ustawienie napowietrznika w zależności od ciągu w
kominie.
Nagromadzenie popiołu
w
palenisku.
Usunąć popiół z
rusztu.
Przedostanie się
powietrza
obcego do rury i przewodu
kominowego przez szczeliny.
Uszczelnić szczeliny przy
rurze
Rura łącząca ma
mniejszą
średnicę niż średnica nasadki
rury.
Wymienić rurę na
właściwą.
Ogień
pali się zbyt gwałtownie.
Otwarte drzwiczki paleniska lub
zbyt szeroko otwarty napowietrznik.
Zamkną drzwiczki paleniska lub
przymknąć napowietrznik.
Piec
dymi.
Kanał kominowy lub rury łączące
są niedrożne. Za niski lub źle usytuowany komin.
Przeczyścić rury lub kanał
kominowy. Podwyższyć komin (zmiana warunków atmosferycznych może
czasami powodować dymienie pieca).
10. Bezpieczeństwo
pożarowe
Aby w czasie eksploatacji
zachować bezpieczeństwo użytkowania należy stosować się do
następujących zasad:
► nie dopuszczać do nadmiernego
przegrzania pieca,
► przegrzanie może uszkodzić
także powłokę farby i emalii,
► zainstalować wykrywacz dymu w
pomieszczeniu gdzie zainstalowany jest piecyk,
► trzymać w
łatwo dostępnym miejscu gaśnicę w
celu ugaszenia żaru, który ewentualnie
wypadnie z piecyka,
► opracować plan ewakuacji w
razie zaistniałego niebezpieczeństwa pożaru,
► plan postępowania w przypadku
pożaru w kominie:
- powiadom
strażpożarną,
-
przygotować ludzi przebywających w
pomieszczeniu do natychmiastowej ewakuacji iewakuuj
ich na zewnątrz,
- zamknąć wszelkie otwory
nawiewowe do piecyka,
- w czasie oczekiwania na straż
pożarną obserwować czy przedmioty palne nie zajęły się od
przegrzanej rury kominowej lub iskier czy żaru wydobywającego
się z komina.
UWAGA!
Ze względu na ewentualną
modernizację wyrobu producent zastrzega sobie prawo dokonywania
zmian konstrukcyjnych itechnologicznych oraz składu wyposażenia,
które nie wpłyną ujemnie na zmianę jakości wyrobu.
Zabrania
się samodzielnego przerabiania pieco-kominka!
UWAGA!
Jako elementy zamienne należy
stosować tylko części dopuszczone przez producenta.
DANE
TECHNICZNE:
L.p.
Parametr
jedn.
węgiel
drewno
1
Moc
nominalna
kW
8,0
2
Sprawność
cieplna
%
64,0
67,0
3
Wymagany
ciąg kominowy przy mocy nominalnej
Pa
12
4
Średnia
temperatura spalin przy mocy nominalnej
°C
450
5
Średnia
zawartość CO (dla O2= 13%)
%
0,15
0,50
6
Zużycie
paliwa podstawowego przy mocy nominalnej
kg/h
1,8
2,9
7
Średni
strumień spalin
g/s
9,5
7,5
8
Średnia
zawartość CO
%
0,15
0,5
9
Masa
jednorazowego zasypu paliwa
kg
~2,5
~3
10
Paliwo
podstawowe
-
Węgiel
kamienny do
celów energetycznych typu 32.1 klasy 26/7
sortymentu OII
Drewno
opalowe liściaste-polana, szczapy: Długość - 25cm Obwód - 30 cm
Wilgotność max 20%
11
Wymiary
gabarytowe szer. x głęb.x wys.
mm
548x427x760
12
Odległość
od elementów palnych