[Proness]
Kategoria: Zdrowa żywność > Ziarna i kiełkiWysyłka: do 3 dni
Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae),
jest to niezwykła roślina, która pochodzi z centralnej i
południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Nasiona
Chia są doskonałym...
Pełen opis produktu 'Nasiona Chia 250 g' »
Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae), jest to
niezwykła roślina, która pochodzi z centralnej i południowej części
Meksyku oraz z Gwatemali. Nasiona Chia są doskonałym źródłem
błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz
najbogatszym znanym źródłem omega 3 oraz omega 6. Nasiona Chia są
źródłem znakomitego błonnika. 2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7
gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź,
niacynę oraz cynk. Badania wykazały również, że nasiona
Chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa
się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ
spowalniają wchłanianie cukrów. Nasiona Chia są zdrowym i
bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Co zatem kryją w
sobie te niepozorne nasionka? Nasiona chia to najbogatsze
roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z nasion chia zawiera 30%
kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to
optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych. Niski indeks
glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków.
Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we
krwi. Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ
trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona
chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów oraz
witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo,
niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo
przyswajalnego białka. Z czym to się je? W zasadzie
to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na
włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:
Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki,
jogurtu, etc.
Dodawaj do sałatek, omletów, dań typu stir-fry, gotowanych
ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.
Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z
mąką.
Zmiksuj z koktajlem owocowym.
Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel
świetnie nawadniający organizm.
Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą.
Podgryzaj surowe jako przekąskę.
Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i
masy mięsnej.
Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.
Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako
alternatywę do tradycyjnego dżemu
Chia:
nie zawierają glutenu
wzmacniają organizm
zdrowy dodatek do diety
najbotatsze znane źródło omega3 oraz omega6
zawierają 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów