[AYURVITTA]
Kategoria: Suplementy Ajurwedyjskie
Noni z Indii - Indian Noni Mulberry - Skarb Indii
(Morwa Indyjska) Noni - Ajurwedyjski sok firmy AYURVITTA
to w 100% naturalny sok z dziko rosnących i ręcznie zbieranych
owoców...
Pełen opis produktu 'Noni z Indii - Indian Noni Mulberry - Skarb Indii (Morwa Indyjska)' »
Noni z Indii - Indian Noni Mulberry -
Skarb Indii (Morwa Indyjska)Noni - Ajurwedyjski sok firmy
AYURVITTA to w 100% naturalny sok z dziko rosnących i ręcznie
zbieranych owoców morwy indyjskiej. Nasz
sok z noni nie zawiera żadnych sztucznych składników, konserwantów,
wody, aromatów czy cukru. Noni Premium Ayurvitta
powstaje według zasad ajurwedy. Nie powstaje z
proszku, suszu czy metody liofilizacji.Noni,
inaczej morwa indyjska (Morinda citrifolia) – to
krzew występujący w wielu krajach na różnych kontynentach. Pochodzi
z Azji, a został rozprzestrzeniony na terenach Afryki, Ameryki
Środkowej i Południowej oraz Australii. Owoc ten od lat jest
opisywany i reklamowany przez wiele firm na całym świecie jako
prawdziwy „cud natury. Prawdopodobnie najlepsze właściwości
ma Noni występujące w swoim pierwotnym i naturalnym środowisku,
czyli w południowych Indiach. Pozytywny wpływ Noni na
organizm człowieka znany jest od ponad 2 tysięcy lat i ma szerokie
zastosowanie także w ajurwedzie. Indyjskie Noni - Indian
Noni (Morwa Indyjska) to bardzo bogate
źródło przeróżnych składników odżywczych.Do chwili obecnej
wyselekcjonowano z Noni ponad 100 substancji biologicznie czynnych
- protein, enzymów, witamin, antyoksydantów, biopierwiastków czyli
wszystko to, czego potrzebują nasze komórki do prawidłowych funkcji
życiowych. Bardzo ciekawym było odkrycie w Noni związku o nazwie
prokseronina. Enzym ten zamienia się w naszym przewodzie pokarmowym
w kseroninę, która jak napisano, ma „zdolność naprawiania
uszkodzonych komórek.Noni doskonale wspomaga
system immunologiczny człowieka. Sok Noni oferowany przez
firmę Ayurvitta jest wytwarzany w południowych Indiach. Tłoczony
jest ze świeżych, ręcznie zbieranych owoców, rosnących w swoim
pierwotnym i nieskażonym środowisku. Wyjątkowy, wytrawny smak
zawdzięcza temu, iż jest to czysty biologicznie 100 % sok z
owoców, bez żadnych dodatków smakowych, słodzących czy
konserwujących. Cały proces tworzenia i
pasteryzacja soku przebiega w bardzo szczególny sposób, według
prastarego ajurwedyjskiego przepisu tzw. „zimnej
pasteryzacji. Dzięki temu nasz produkt odznacza się
najwyższą jakością. Zachowuje wszystkie właściwości, które posiada
świeżo wytłoczony sok.Pochodzenie Noni - Indian Noni (Morwy
Indyjskiej) firmy AyurvittaSok Noni firmy Ayurvitta
pochodzi z Indii, a dokładnie z
południowych Indii. Noni zbierane jest z terenów pomiędzy
Bangalore - Chennai - Madurai. Jest to ogromny obszar gdzie Morinda
Citrifolia rośnie dziko (dzięki temu Noni jest mocniejsze w
działaniu, skuteczniejsze i co najważniejsze bez nawozów) Tereny na
których dojrzewa Noni dzierżawione są od miejscowych mieszkańców,
którzy zamieszkują te tereny od lat. Dzięki doświadczeniu tych
ludzi owoce zbierane są w idealnym czasie i przetwarzane
według zasad Ajurwedy.Noni (Morinda Citrifolia, Morwa
Indyjska) rośnie w wielu tropikalnych miejscach na świecie. Różne
są zatem źródła pochodzenia soku Noni. Nie ma teoretycznie żadnych
powodów, żeby właściwości lecznicze tej samej rośliny zależały w
decydujący sposób od jej współrzędnych geograficznych. Mogą być
natomiast pewne różnice w procentowej zawartości każdego z około
140 składników soku Noni, które mają prawo zależeć od takich
czynników jak wilgotność i nasłonecznienie w całym okresie
dojrzewania, czas zbioru i stopień dojrzałości zrywanego owocu,
sposób przechowywania, przeróbki, konserwacji,
butelkowania.Współrzędne geograficzne miejsca uprawy, czy zbioru
owoców nie powinny mieć znaczenia jeśli chodzi o zdrowotne walory
rośliny Morinda Citrifolia. Oczywiście przy założeniu, że
środowisko naturalne, w którym te rośliny rosną jest jednakowo
czyste ekologicznie i nie skażone np. radioaktywnie w przypadku
prób nuklearnych, które miały swoje miejsce w różnych miejscach na
świecie w latach 1945 - 1996Okazuje się, że w niektórych miejscach
owoc Morwy Indyjskiej pochłania z gleby więcej metali ciężkich niż
gdzie indziej. A dzieje się tak na przykład na terenach pokrytych
lawą wulkaniczną (stoki wulkanu). Powinniśmy zwrócić na to uwagę
dokonując wyboru soku Noni.Sposób wytwarzania, produkcja i
konserwacjaŚwieże owoce krzewu Morinda Citrifolia - Morwy
Indyjskiej zbierane są w lasach i innych miejscach, w których
rosną dziko. Po zerwaniu owoce trafiają do zakładu
produkcyjnego, gdzie są myte i oczyszczane, a następnie
pozostawione do osuszenia i dojrzewania w specjalnej hali z
otwieranym dachem umożliwiającej dojrzewanie w słońcu. Po
zakończeniu procesu dojrzewania owoce te są wprowadzane do maszyny
rozdrabniającej i wyciskającej sok. Tutaj oddzielane są pestki, a
zbierany sok przechodzi przez specjalne filtry odpowiadające
wymogom chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC & HPLC) i
dostaje się do aparatury pasteryzującej.Pasteryzacja przebiega w
bardzo szczególny sposób według prastarego Ajurwedyjskiego sposobu,
w którym sok jest pasteryzowany w czterech różnych temperaturach
pomiędzy 45C a 55C, a następnie w temperaturze 85 C przez 35
sekund, a cały proces trwa mniej niż 2 minuty. Z kolei w urządzeniu
butelkującym butelki nagrzewane są do około 70C - 80C i napełniane
sokiem, po napełnieniu są odstawiane do ostygnięcia. Z
każdej partii pobiera się próbki produktu i wysyła do badań
laboratoryjnych. Dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników
zastosowanych testów partia produktów jest wysyłana do Polski. Ten
specjalny proces pozwala w naturalny sposób zachować sok w 100 % w
naturalnym stanie bez potrzeby dodawania jakichkolwiek
konserwantów. Dzięki zastosowaniu tej technologii
produkcji, nasza firma nie używa żadnego rodzaju
chemicznych substancji zarówno konserwantów jak i dodatków
smakowych, dzięki czemu nasz sok pozostaje tak naturalny
jak to tylko możliwe. Pestycydy mogą występować w tych owocach,
które są uprawiane przemysłowo na plantacjach. W przypadku soku
Noni firmy Ayurvitta owoce rosną dziko w nieskażonych
naturalnych warunkach. Sok Noni nie zawiera pestycydów. Na
etykiecie naszego soku znajduje się informacja o braku
konserwantów, dodatków czy sztucznych
barwników.Użyć: Zalecana dzienna porcja od 30 do
100 ml soku 1 lub 2 razy dziennie. Sok należy przyjmować zawsze na
czczo, 30-60 minut przed śniadaniem i kolacją. Przed
połknięciem soku, zatrzymać sok w ustach przez
około 1,5 minuty (mieszając sok w ustach).
Rozcieńczać tylko z czystą wodą. Należy powstrzymać się na około 4
godziny przed zażyciem i 4 godziny po spożyciu soku od
spożywania soków z cytrusów. Zaleca się przyjmować sok Noni co
najmniej przez okres 90 dni w celu uzyskania wyraźnych efektów
działania. Spożywanie soku z Noni nie wyklucza się
z równoczesnym zażywaniem leków.Informacje
dodatkowe: Po otwarciu przechowywać w lodówce. WSTRZĄSNĄĆ
PRZED UŻYCIEM!
Kraj pochodzenia
Sok Indian Noni jako jedyny na rynku pochodzi z Indii. Morinda
Citrifolia rośnie dziko (dzięki temu Noni jest mocniejsze w
działaniu, skuteczniejsze i co najważniejsze bez nawozów). Sok
otrzymywany jest według zasad ajurwedy.Produkcja i
Pasteryzacja
Pozyskiwanie soku i jego butelkowanie odbywa się na terenie Indii.
Po zebraniu i zakończeniu procesu dojrzewania owoce są wprowadzane
do maszyny rozdrabniającej. Zbierany sok przechodzi przez specjalne
filtry odpowiadające wymogom chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC
& HPLC) i dostaje się do aparatury pasteryzującej. Proces ten
przebiega w bardzo szczególny sposób, według prastarej
ajurwedycznej metody w której sok pasteryzowany jest w czterech
różnych temperaturach pomiędzy 45C a 65C (tzw. „zimna
pasteryzacja). Przed zakręceniem butelki z jej wnętrza odsysane
jest powietrze tak aby zachować najwyższą jakość soku.
Skład i objętość
Sok Indian Noni Premium jest 100% sokiem wyciskanym z owocu Noni
(Morinda citrifolia) bez żadnych dodatków w tym wody. Brak jest
również jakichkolwiek dodatków innych soków owocowych, cukru, miodu
czy słodzików poprawiających smak. Nie posiada konserwantów. Sok
Indian Noni Premium sprzedawany jest w butelkach plastikowych
zawierających 1000 ml czystego, naturalnego soku Noni.
Dawkowanie:
Zalecana dzienna porcja od 30 do 100 ml soku 1 lub 2 razy dziennie.
Sok należy przyjmować zawsze na czczo, 30 minut przed śniadaniem i
kolacją. Przed połknięciem soku, zatrzymać sok w ustach do około
max. 1,5 minuty mieszając sok w ustach. Rozcieńczać tylko z czystą
wodą.
Informacje dodatkowe:
Po otwarciu przechowywać w lodówce. WSTRZĄSNĄĆ PRZED
UŻYCIEM!
Bez dodatku konserwantów!
Wyprodukowano w Indiach
Skład:
Sok Noni 100% (Morinda Citrifolia)
Zawartość netto:
1 litr (butelka plastikowa)
Certyfikaty
(wg oświadczeń importera)
Certyfikat BIO nr.: BIO EG-Code-AT-0-02-BIO wydany przez LACON-EU
nr 2092/91
Certyfikat Głównego Inspektora Sanitarnego nr.:
GIS-HŻ-4433-D-1135/RW/05
Notyfikacja SANCO - Europejska Komisja Zdrowia i Ochrony
Konsumenta
Certyfikat Zgodności nr.: 06 0011 P 06 - Rolnictwo Ekologiczne
Zgłoszenie do GIS
Notyfikację UE
PROSIMY NIE ŁACZYĆ ZAMÓWIENIA Z INNYMI PRODUKTAMI
W JEDNYM ZAMÓWIENIU MOGĄ BYĆ TYLKO PRODUKTY PRODUCENTA
AYURVITTA