[Smak Słowa]
Kategoria: Literatura / Kryminał, thriller
Pakiet: Kryminały kulinarne Toma HillenbrandaRazem
taniej!Tom 1. "Diabelski owoc"Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni
pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i
prow...
Pełen opis produktu 'Pakiet - Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda' »
Pakiet: Kryminały kulinarne Toma HillenbrandaRazem taniej!Tom 1.
"Diabelski owoc"Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w
wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w
Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje
swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki
podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera
znany paryski krytyk kulinarny i nagle na Kieffera pada podejrzenie
o popełnienie morderstwa.Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz
kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na
własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na
tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów
koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy
prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia
się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę
z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy
się ta gra.Pierwszy z wyjątkowej serii kryminałów kulinarnych
zdobył bardzo duże uznanie wśród niemieckich czytelników. Przygody
kucharza Xawiera Kieffera wkrótce na ekranach europejskich kin. Tom
drugi już wkrótce.Tom 2. "Czerwone złoto"Druga sprawa kryminalna
kucharza Xaviera KiefferaOdkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer
związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa
zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta
kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce.
Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle
martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak
sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat
kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją
ryby droższe od złota i cenniejsze niż ludzkie życie.Xavier
Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych
restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu,
w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom
potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane
rieslingiem.O AutorzeTom Hillenbrand, urodzony w 1972 roku,
studiował politykę europejską, był wolontariuszem w szkole
dziennikarskiej i kierownikiem działu w Spiegiel Online. Zapalony
kucharz hobbysta i smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w
Luksemburgu w ramach praktyk z Unii Europejskiej zakochał się w
Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. Diabelski owoc to jego
pierwsza powieść.