[Hanoju]
Kategoria: Zioła i suplementy > Suplementy
Astaksantyna jest najsilniejszym naturalnym
antyutleniaczem, jaki możemy dostarczyć organizmowi. Przenika
barierę między układem krwionośnym a mózgiem a także między
siatkówką a układem krwio...
Pełen opis produktu 'Astaksantyna + Witamina C (90 kaps.)' »
Astaksantyna jest najsilniejszym naturalnym antyutleniaczem, jaki
możemy dostarczyć organizmowi. Przenika barierę między układem
krwionośnym a mózgiem a także między siatkówką a układem
krwionośnym dostarczając przeciwutleniacze do mózgu i
centralnego układu nerwowego. Przemieszcza się wewnątrz organizmu
zapobiegając stanom zapalnym we wszystkich organach ze skórą
włącznie. Suplement diety zawierający w jednej
kapsułce sproszkowany ekstrakt z alg Haematococcus Pluvialis
(135mg) standaryzowany na zawartość 3% czystej astaksantyny oraz
witaminę C (500mg) Zalecana do spożycia dzienna
porcja: 3 kapsułki Skład zalecanej dziennej porcji
do spożycia: Składnik odżywczy
Zawartość w dziennej porcji %
ZDS* Astaksantyna 12mg ** Witamina C 1500mg 1875%
*ZDS – zalecane dzienne spożycie **ZDS – brak zalecanego
dziennego spożycia Skład: Witamina
C, ekstrakt z alg Haematococcus Pluvialis standaryzowany na
zawartość 3% czystej astaksantyny, hydroksypropylometyloceluloza
(kapsułka) Ostrzeżenia i przechowywanie: Nie
przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy
diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych
dzieci. Sposób użycia: 3 kapsułki dziennie
popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed
posiłkiem. Zawartość netto: 90 kapsułek po
735mg = 66,15g Informacje ogólne:
Astaksantyna jest znana już od dłuższego
czasu, jednak dopiero niedawno zaczęła być uznawana jako "super
przeciwutleniacz". Głównym naturalny źródłem tego czerwonego
pigmentu są mikroalgi Haematococcus pluvialis, ponadto
występuje w ciele kilku różnych organizmów morskich, w tym łososia,
homara, krewetki, kryli i innych skorupiaków. Astaksantyna jest
często nazywana "królem karotenoidów", ponieważ jest 10 do 100 razy
bardziej wydajna niż inne karotenoidy, takie jak beta-karoten, bądź
likopen. Dodatkowo, w przeciwieństwie do kilku innych
przeciwutleniaczy, astaksantyna nie staje się w organizmie
proutleniaczem, który przynosi odmienny efekt od zamierzonego. To
sprawia, że astaksantyna jest jednym z najskuteczniejszych
przeciwutleniaczy, które mogą być przyjmowane. Astaksantyna jest
przeciwutleniaczem eliminującym szkodliwe wolne rodniki około
550 razy skuteczniej niż witamina E, 800 razy skuteczniej niż
koenzym Q10 i nawet 6000 razy skuteczniej niż witamina C. Uznano
również, że działanie astaksantyny jest ponad 500 razy mocniejsze
niż katechin występujących w zielonej herbacie. W przeciwieństwie
do innych związków przeciwutleniających, astaksantyna przenika
przez barierę krew-mózg, co pozwala na ochronę tkanki nerwowej
budującej mózg. Astaksantyna zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
mózgu oraz ogranicza rozmiar uszkodzeń tkanki mózgowej, a także
poprawia aktywność ruchową. Ponadto, wykazano, że wstępne
stosowanie astaksantyny całkowicie zapobiega niedokrwiennemu
uszkodzeniu mózgu. Astaksantyna może bezpośrednio zwalczać
szkodliwy wpływ nieprawidłowych białek odpowiedzialnych za chorobę
Alzheimera i chorobę Parkinsona. Stwierdzono również, że
astaksantyna może zarówno zapobiegać, jak i spowolniać trzy
najczęściej występujące choroby oczu związane z wiekiem, tj.
zwyrodnienie plamki żółtej, zaćmę i jaskrę. Siatkówka oka
naturalnie zawiera luteinę i zeaksantynę, które są ściśle związane
z astaksantyną. Suplementacja astaksantyny poprawia ostrości
widzenia u osób cierpiących na zwyrodnienie plamki żółtej, ponieważ
chroni komórki siatkówki przed stresem oksydacyjnym siatkówki, a
także reguluje ciśnienie śródgałkowe u osób z jaskrą. Astaksantyna
odżywia również skórę od wewnątrz i mimo, że występuje powszechnie
w wielu narządach, gromadzi się głównie w skórze, gdzie trafia do
wszystkich jej warstw. Pozwala to zapewnić silną ochronę przed
promieniowaniem UV. Astaksantyna pomaga zrównoważyć funkcjonowanie
układu immunologicznego oraz wytłumić nadreaktywną odpowiedź
immunologiczną, która prowadzi do powstawania stanów zapalnych.
Oprócz tego, astaksantyna promuje zdrowy układ odpornościowy
jednocześnie chroniąc tkanki przed negatywnymi skutkami otyłości i
cukrzycy. Astaksantyna ma silne działanie antyoksydacyjne, które
pozwala na zwalczanie chorób układu krążenia oraz pomaga obniżyć
poziomu triglicerydów i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza
się ryzyko formowania skrzepów w naczyniach krwionośnych. Z uwagi
na zdolność do usprawnia mitochondrialnej dostawy energii,
astaksantyna stymuluje mięsień sercowy do skuteczniejszej pracy.
Czysta, naturalna astaksantyna jest również wskazana do szybkiej
regenerację mięśni po ćwiczeniach, zwiększenia wytrzymałość i siły,
a także ulepszenia poziomu energetycznego. Witamina
C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, co oznacza,
że organizm nie jest w stanie jej przechowywać. W przeciwieństwie
do większości innych ssaków, ludzie nie mają zdolności do syntezy
witaminy C w ustroju, co oznacza, że należą dostarczać ją za
pośrednictwem diety, a jej źródłem są warzywa, m.in. pomidory,
brokuły, zielone rośliny liściaste (szpinak, cebula, ziemniaki,
itp.), a także owoce, głównie cytrusowe (pomarańcze, cytryny,
grejpfruty). Witamina C występuje w dwóch formach określanych
literami L i D, jednak tylko forma L występująca jako
kwas L-askorbinowy i jest aktywna biologicznie oraz może być w
pełni przyswajalna przez organizm. Dość rzadko spotyka się osoby z
poważnymi niedoborami witaminy C, chociaż dowody sugerują, że wiele
osób może borykać się z niskim poziomem witaminy C w organizmie,
m.in. palacze papierosów. Objawy niedoboru witaminy C obejmują
suchość i rozdwajanie włosów, zapalenie dziąseł i krwawiące
dziąsła, szorstka i łuszcząca się skórę, zmniejszenie szybkości
gojenia się ran, krwotoki z nosa. Ciężka postać niedoboru witaminy
C znana jest jako szkorbut. Witamina C pełni wiele funkcji w
organizmie człowieka, m.in. działa jako istotny kofaktor w
reakcjach enzymatycznych oraz jest potrzebna do wzrostu i naprawy
tkanek we wszystkich częściach ciała. Ponadto, kwas askorbinowy
odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu, karnityny (pomaga
organizmowi przetwarzać kwasy tłuszczowe w energię) oraz
katecholamin (hormonów produkowanych przez nadnercza). Witamina C
jest również wykorzystywana przez organizm w procesie wchłaniania
żelaza i gojenia się ran, a także w naprawie i utrzymaniu zdrowych
kości oraz zębów. Jednakże, witaminy C jest najbardziej znana z
silnego działania przeciwutleniającego. Witamina C jako
przeciwutleniacz jest w stanie blokować niektóre szkody spowodowane
przez wolne rodniki uszkadzające DNA. Nagromadzenie wolnych
rodników przyczynia się do procesu starzenia się i rozwoju stanów
chorobowych, takich jak choroby serca, czy też zapalenie stawów.
Kwas askorbinowy wzmacnia układ odpornościowy, a także ułatwia
wchłanianie żelaza, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu na
infekcje oraz wirusy. Witamina C w odpowiednich ilościach poprawia
rozszerzenie naczyń krwionośnych i chroni układ sercowo-naczyniowy,
m.in. pomaga obniżyć ciśnienia krwi i poziom cholesterolu,
zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic, zastoinowej
niewydolności serca oraz dusznicy bolesnej. Witamina C zapobiega
również wystąpieniu udaru mózgu, zaćmy oraz zwyrodnienia plamki
żółtej. Okazuje się, że spadek poziomu witaminy C może sprzyjać
rozwojowi zmętnienie soczewki w oku, która jest jedną z przyczyn
ślepoty.