[Zioła]
Kategoria: Zioła sypkie i oleje
Drzewo Moringa należy do starożytnych ajurwedyjskich
roślin leczniczych. Dzięki jego wszechstronnej skuteczności drzewo
Moringa nazywane jest również cudownym drzewem. Proszek z
liści...
Pełen opis produktu 'Moringa Liscie zmielone zródło witamin, antyoksydantów i minerałów' »
Drzewo Moringa należy do starożytnych ajurwedyjskich roślin
leczniczych.
Dzięki jego wszechstronnej skuteczności drzewo Moringa nazywane
jest również cudownym drzewem. Proszek z liści Moringa jest z
powodzeniem stosowany w walce z niedożywieniem i niewłaściwym
odżywianiem w krajach trzeciego świata, a mianowicie z
następujących powodów: w liściach drzewa Moringa
zawarte są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy
tłuszczowe jak również szerokie spektrum witamin i minerałów.
W naturze rośnie ono na południowych zboczach Himalajów.
Starożytna medycyna ajurwedyjska opisywała drzewo Moringa i
wykorzystywała do celów leczniczych już 3000 lat temu.
Przy pomocy Moringa Ajurweda leczyła około 300 chorób. Kapsułki z
proszkiem Moringa to
naturalny, niezwykle wszechstronny preparat multiwitaminowy i
mineralny.
Moringa pochodzi z kontrolowanych upraw, jest produkowana bez
syntetycznych pestycydów i nawozów. Moringa wytwarzana jest bez
napromieniania oraz bez stosowania rozpuszczalników, dodatków
chemicznych, sztucznych barwników i aromatów.
Składniki proszku z liści
Moringa:
Sproszkowane liście Moringa zawierają około 20 rodzajów
aminokwasów, 46 typów przeciwutleniaczy, 36 związków
przeciwzapalnych. Proszek z liści Moringa to wysokowartościowe
źródło naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne
biologicznie, a ponadto zawiera on naturalny błonnik.
Ta sama ilość proszku z Moringa zawiera:
· 1,3 x więcej
niezbędnych aminokwasów niż jaja
· 1,9 x więcej
błonnika niż ziarna pszenicy
· 4,5 x więcej
witaminy E niż kiełki pszenicy
· tyle samo
witaminy C, co sałatka owocowa
· 2,4 x więcej
beta-karotenu niż marchew
· 6,9 x więcej
witaminy B1 i B2 niż drożdże
· 4,7 x więcej
kwasu foliowego niż wątroba wołowa
· 3,4 x więcej
potasu niż banan
· 2,2 x więcej
magnezu niż proso
· 1,3 x więcej
cynku niż kotlet wieprzowy
· 8,8 x więcej
żelaza niż polędwica wołowa (schab)
· 17 x więcej
wapnia niż mleko krowie (preferowane mleko)
· 3 x więcej
chroniącej oczy luteiny niż jarmuż
· 6 x więcej
chroniących serce polifenoli niż czerwone wino
· 37 x większe
właściwości przeciwutleniające niż winogrona
Działanie proszku z liści Moringa:
proszek z liści Moringa w naturalny sposób zwiększa naszą
energię
Moringa ma właściwości uspokajające i wspomaga dobry sen
jest bogaty w polifenole katechin, zwłaszcza galusan
epigalokatechiny (EGCG). EGCG jest silnym antyoksydantem między
innymi hamującym wzrost komórek nowotworowych
Moringa oleifera jest również skuteczna w obniżaniu poziomu
cholesterolu LDL i hamuje powstawanie zakrzepów
Moringa pomaga w niestrawności, kolkach, stanach zapalnych,
gorączce, nietrzymaniu moczu, kamieniach nerkowych, puchlinie
brzusznej
· kaszlu, astmie,
zapaleniu oskrzeli
· infekcjach
gardła
· dolegliwościach
okulistycznych
· nerwobólach
· dolegliwościach
reumatycznych
· schorzeniach
serca
· wrzodach
ale posiada jeszcze także wiele innych właściwości leczniczych.
Moringa ma następujące właściwości
farmakologiczne:
jest skuteczna przeciwko nadciśnieniu,
działa antybakteryjnie,
posiada właściwości przeciwgrzybicze
działa antywirusowo
chroni wątrobę
działa przeciwzapalnie
posiada właściwości antybiotyku
działa stymulująco
hamuje tworzenie się brodawek
Cytat: Źródło: Profesor Luis M De Bruin PhD
Internationalresearch Moringa Drzewo życia
»Sprzedaż wszystkich form witamin i minerałów dla poprawy zdrowia
to biznes. Dlaczego firma, która sprzedaje setki różnych preparatów
witaminowych miałaby sprzedawać produkt (Moringa), który jest w
stanie zastąpić wszystkie inne«
Cytat : Profesor Klaus Becker z Centrum Medycyny
Tropikalnej, Uniwersytetu Hohenheim
podkreśla:
»Drzewo Moringa jest niezmiernie pomocne w zwalczaniu chorób
dietozależnych, zarówno chorób związanych z niedożywieniem jak i w
przypadku zachodniej diety niedoborowej jako fenomen wśród roślin
spożywczych i leczniczych«
Informacje na temat stron o Moringa w
Internecie:
Moringa może mieć następujące pozytywne skutki
działania : aktywizuje i optymalizuje metabolizm i
działanie układu odpornościowego, zmniejsza stan zapalny, zmniejsza
ryzyko zachorowania na raka, redukuje masę ciała, chroni oczy i
wzrok, redukuje zmarszczki na skórze, zmniejsza objawy alergii,
poprawia wzrost i utrzymanie gęstości kości, obniża ciśnienie krwi
i poziom cholesterolu, chroni serce i krążenie, wspiera elastyczne
i zdrowe naczynia krwionośne itp.
Na Filipinach, jest ono znane jako "najlepszy przyjaciel matki", bo
zwiększa produkcję mleka karmiących kobiet a dzieci powinny być
szczególnie dobrze zaopatrzone w składniki odżywcze.
Dla naukowców z National Research Council w Waszyngtonie Moringa
jest "supermarketem na pniu". W Afryce zaś ma nazwę "Nebedaye", co
oznacza "nigdy nie umiera".
- zawiera 90 ważnych składników odżywczych, witamin i
minerałów, wszystkie niezbędne aminokwasy i wtórne substancje
odżywcze w wysoko skoncentrowanej postaci. Należą do nich na
przykład: witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3,
witamina B6, witamina B7, witamina C, witamina D, witamina E,
witamina K, wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, cynk,
kwercetyna, kempferol, beta sitosterol, kwas kawoilochinowy,
zeatyna, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9, wtórne substancje
roślinne, takie jak; alfa-karoten, beta-karoten, beta
kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna oraz chlorofil itp A
wszystko to w optymalnym składzie i biodostępności, to znaczy, że
organizm ludzki może bardzo dobrze i bezpośrednio je
wykorzystać.
- jest ważnym źródłem błonnika w jelitach.
- posiada wysoką gęstość białek, jak żadna inna roślina.
- może wykazywać działanie lecznicze dzięki różnorodnym substancjom
fitomedycznym
Opinie ludzi:
„Jako lekarz medycyny naturalnej jestem przekonana do tego produktu
i polecam go wszystkim pacjentom. Pomimo ciągłego przyjmowanie
witamin miałam krwawienia z dziąseł. Po 5 dniach przyjmowania 2x2
Moringa olif. nie miałam już takich problemów i uważam to za bardzo
niezwykłe. "Annerose, Dietingen-Gösslingen
Jeśli przyjrzeć się tym wszystkim właściwościom i możliwościom
Moringa, można zrozumieć, dlaczego Moringa w mediach wielokrotnie
nazywana jest "cudownym lekiem". Moringa to "Super Food" [super
żywność].Proszek z liści Moringa jest czysto naturalnym produktem
biologicznym, zawierającym wszystkie cenne składniki odżywcze,
które są niezbędne w łańcuchu pokarmowym dla ludzi i zwierząt.
Zadziwiające jest, że Moringa nie zawiera prawie niczego, co nie
mogłoby być wykorzystane przez nasz organizm.
Kombinacja i kompozycja składników drzewa Moringa jest wysoko
skoncentrowana, zrównoważona i unikalna wśród wszystkich znanych
roślin. Posiadają one bardzo wysoką zawartość substancji
mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń i fosfor, odpowiednie
ilości żelaza, cynku, miedzi, chromu, aby wymienić tylko kilka z
nich, a poza tym jeszcze 18 aminokwasów, najważniejszych elementów
składowych, potrzebnych do syntezy białek w organizmie i systemie
immunologicznym. Prawie wszystkie witaminy, jak A, B1, B2,
B3, B6, B7, C, D, E, K oraz substancje odżywcze, ponad 46
antyoksydantów oraz niedawno nowo odkrytą zeatynę.
Zeatyna otwiera drzwi dla substancji odżywczych, „wpuszcza je i
towarzyszy im do miejsca, gdzie są one potrzebne komórkom. Zeatyna
jak gdyby zapewnia, aby wszystkie witaminy, minerały, pierwiastki
śladowe i aminokwasy zostały wchłonięte przez organizm. Zeatyna,
ważny czynnik regulacji komórek i silny przeciwutleniacz chroni,
zatem komórki i zapewnia ich regenerację. Chociaż można znaleźć
zeatynę w wielu roślinach, jest to zwykle w ilości mniejszej niż
jeden mikrogramów na gram. Liść Moringa natomiast zawiera jej ponad
stokrotnie więcej na gram.
Podobnie niezwykła jest wysoka zawartość manganu, chromu i rzadko
występującego boru w Moringa.
Mangan jest ważny m.in. dla zdrowych stawów i kości, a chrom
posiada zasadnicze znaczenie dla metabolizmu i zwalczania stresu.
Bor nie został jak dotąd zaliczony do grupy istotnych pierwiastków
śladowych, jednak w ostatnich latach jego znaczenie jest coraz
częściej doceniane: bor jest niezbędny do syntezy seryny,
aminokwasu, zawartego w prawie wszystkich białkach organizmu
człowieka. Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapniowej,
magnezowej i fosforowej i z powodzeniem stosowany jest w medycynie
w leczeniu osteoporozy. Redukuje on spowodowane stresem utlenianie
hamuje szybkość podziału komórkowego (na przykład komórek
nowotworowych) i jest tym elementem śladowym, którego najwięcej
znajduje się zwykle w mózgu. Pierwiastek bor jest toksyczny, w
związku z tym jako suplementy żywności najbardziej nadają się
odpowiednie rośliny o dużej zawartości boru - zwłaszcza liście
Moringa, wykazujące najwyższą zawartość 31 miligramów na 100 gram.
Większe ilości organicznych związków boru zawierają tylko pigwy
(około 10 mg na 100 g), migdały (3,4mg) i buraki (2,1 mg na 100
g).
Zawartość substancji odżywczych w Moringa jest tak wysoka, że już
25 g wysuszonego proszku liści pokrywa dzienne zapotrzebowanie na
wiele podstawowych substancji odżywczych u dzieci, zaś 50g u
dorosłego człowieka. Stanowi on doskonałe pożywienie, które może
być różnorodnie wykorzystywane do stosowania w uniwersalnej kuchni
i diecie. Jako przyprawa do zup, sałatek, warzyw, napoi.
Całe
drzewo posiada wiele różnorodnych możliwości zastosowania.
I tak na przykład:
liście i owoce jako środek odżywczy (świeże lub suszone)
kwiaty jako przyprawy, dla pszczelarstwa oraz jako
lekarstwo
nasiona jako żywność, na olej, do oczyszczania wody i
nasadzeń
kora jako lekarstwo, do wytwarzania lin i papieru
korzenie jako pożywienie i lekarstwo
cała sadzonka rośliny na paszę, biomasę dla alternatywnych
źródeł energii
"produkty odpadowe" jako odżywka dla gleby, bio-nawóz i pasza
dla zwierząt.
Ponieważ drzewo to rośnie właśnie w tych krajach na świecie, w
których często panuje głód, jego celowe wykorzystanie może pomóc w
zmniejszeniu występujących tam stanów niedoboru. I tak pracownicy,
współdziałający przy afrykańskich projektach pomocowych donoszą, że
już trzy łyżki stołowe proszku Moringa tygodniowo wyraźnie
przyczynia się do wzmocnienia organizmu u dzieci. Jeden z
profesorów Centrum Medycyny Tropikalnej podkreśla „Drzewo Moringa
jest niezwykle pomocne w zwalczaniu chorób dietozależnych, zarówno
chorób związanych z niedożywieniem jak i w przypadku zachodniej
diety niedoborowej lub nadmiarowej.
Moringa jest jednym z najlepszych i najbardziej
naturalnych źródeł antyoksydantów:
Wolne rodniki są bardzo szkodliwe dla organizmu i wiążą się z
rozwojem wielu schorzeń. Zwiększone wytwarzanie wolnych rodników
spowodowane jest przez stres, ozon, promieniowanie UV, jednostronną
dietę, używanie alkoholu i tytoniu.
Substancje działające antyoksydacyjnie w organizmie wyłapują wolne
rodniki i pomagają m.in. w obronie przed zakażeniem. Na przykład
witaminy C i E są najważniejszymi przeciwutleniaczami, chroniącymi
komórki i tkanki podczas wysiłku fizycznego, wspierającymi
wydajność organizmu. Takie substancje przeciwzapalne działają
najlepiej w połączeniu z innymi podobnymi naturalnymi substancjami
bioaktywnymi. Zapewnia to znacznie wyższą skuteczność niż tylko
jednej z tych substancji.
Moringa zawiera 45 substancji przeciwutleniających, a zatem jest
jednym z najważniejszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy.
Przeciwutleniacze w Moringa: witaminy A, C, E, K, magnez, cynk,
selen, leucyna, cholina, zeatyny, chlorofil, beta-sitosterol,
kempferol, kwercetyna, rutyna, kwas kawoilochinowy, luteina,
zeaksantyna, glutation, beta-karoten, alfa-karoten i inne karoteny
oraz stigmasterol.
Wysokie wartości ORAC liści
Moringa
Wartość ORAC (oxygen radical absorbance capacity / zdolność
absorpcji rodników tlenu) określa, w jakim stopniu dana substancja
biologiczna hamuje rozwój wolnych rodników. Dzięki pomiarowi
wartości ORAC można ustalić, jakie środki odżywcze mają szczególnie
dobre właściwości przeciwutleniające. Moringa błyszczy tu
wartościami około 46.000 ORAC do 84000 jednostek na 100 g (w
zależności od jakości). Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa zaleca
przyjmowanie codziennie 3000 do 5000 jednostek ORAC. W
rzeczywistości osiemdziesiąt procent populacji przyjmuje mniej niż
1000 jednostek dziennie. Dr Klaus Becker z Uniwersytetu w
Stuttgarcie-Hohenheim od ponad 15 lat zaangażowany jest w
projekty badawcze na temat Moringa. Od lat pije on z zamiłowaniem
herbatę Moringa i jest przekonany, że w Moringa tkwi jeszcze
znacznie większy potencjał.
Zalecenia odnośnie przygotowania herbaty
Moringa:
· przygotowana woda
naparu powinna mieć temperaturę pomiędzy 60 a 80C (nie wrząca
woda)
· herbata powinna
zaparzać się około 3-10 minut w zależności od osobistych
upodobań
· herbatę można pić
z cukrem lub cytryną, zależnie od smaku
Zalecenia odnośnie przyjmowania kapsułek
Moringa:
· najlepiej jest
rozpocząć przyjmowanie od dawki 1-2 kapsułek, a następnie zwiększać
dawki aż do uzyskania pożądanego rezultatu. (Dawka wynosi zwykle
2-6 kapsułek, ale również wyższe dawki pomiędzy 8-10 kapsułek mogą
być przez krótki okres uzasadnione)
· większość
kapsułek należy przyjmować rano lub w południe
· kapsułki Moringa
powinny być przyjmowane przed posiłkami lub do posiłku ze szklanką
wody lub herbaty
Minimalna ilość w zamówieniu to 2 opakowania
PROSIMY NIE ŁACZYĆ W JEDNYM ZAMÓWIENIU INNYCH
PRODUKTÓW, Z PO ZA KATEGORII " ZIOŁA SYPKIE" W JEDNYM
ZAMÓWIENIU"