[SwiezoWypalana.pl]
Kategoria: Zielona kawaWysyłka: do 3 dni
Zielona kawa z Tanzanii AA, region Mbeya Southern
Highlands Opis kawy Tanzania jest krajem słynącym z różnorodności
kultur i wspaniałych parków narodowych. Najpopularniejszą
atrakcją...
Pełen opis produktu 'Zielona kawa Tanzania AA Mbey'a 1 kg' »
Zielona kawa z Tanzanii AA, region Mbeya Southern Highlands Opis
kawy Tanzania jest krajem słynącym z różnorodności kultur i
wspaniałych parków narodowych. Najpopularniejszą atrakcją
turystyczną Tanzanii jest góra Kilimandżaro oraz linia
brzegowa Oceanu Indyjskiego. W porównaniu do swoich wielkich
kawowych sąsiadów Kenii czy Rwandy, Tanzania jest mało znanym
producentem kawy ale to się zmienia. Jedną z przyczynek takiej
zmiany jest właśnie kawowa perełka kawa z regionu Mbeya. Kawa w
Tanzanii to przede wszystkim malutkie gospodarstwa, farmy
samodzielnych rolników liczące sobie 5 lub mniej hektarów. Z takich
właśnie małych gospodarstw pochodzi blisko 95% produkcji kawy z
Tanzanii. Kawy w Tanzanii daje pracę blisko 4,5 miliona osób.
Tanzania jest 4 producentem kawy w Afryce, z czego 75 % to arabika.
Sadzonki arabiki do Tanzanii trafiły w XVI wieku z Etiopii i była
to głównie odmiana Bourbon, kawę żuło się tak jak liście koki
w krajach Ameryki Południowej. Kawa zyskała tak znaczną
popularność, że plemię Haya, używało kawy jako środka płatniczego.
W wyniku niemieckiej kolonizacji w XIX wieku, produkcja kawy
wzrosła kilkukrotnie i Tanzania zaczęła eksportować kawę. Wraz z
rozpoczęciem I wojny światowej na obszarze współczesnej
Tanzanii rozpoczęty został intensywny program popularyzacji upraw
kawy. Brytyjczycy dostarczyli blisko 10 milionów sadzonek zarówno
arabiki jak i robusty. Obecnie kawę w Tanzanii uprawia się w kilku
regionach kraju, takich jak góra Kilimanjaro przy granicy z
Kenią, Manyara i Arushy na północnym wschodzie, Kagera, Mara i
Kigoma na północnym zachodzie, i Mbeya na południu. Nazwy regionów
pochodzą od nazwy największych miast. Region Mbeya to uprawy
pomiędzy dwoma jeziorami Tanganyika i Nyasa. Mbeya to blisko 400
tysięcy małych gospodarstw o powierzchni od 0,3 do 3 hektarów.
Gospodarstwa są zrzeszone w 70 spółdzielni produkcyjnych. Plantacje
są położone na wysokościach od 1 200 do 2000 m n.p.m.
Gospodarstwa posiadają średnio około 1000 krzaków kawy każde. W
regionie uprawia się głównie odmiany Bourbon, lokalnie nazwana
Mbozi oraz Kent. Kawa którą Państwu oferujemy była przetwarzana
metodą na mokro, a następnie suszona na leżakach, na słońcu. Kawa
po zebraniu dostarczana jest do stacji przetwarzania kawy
rozsianych po całym kraju. W stacjach przetwarzania, wisienki kawy
są sortowane według ściśle ustalonych reguł. Kawa najwyższej
jakości to kawa oznaczona symbolami AA, kolejne jest AB. Gradacja
nadawana jest na podstawie wielkości ziarna i braku uszkodzeń.
W skrócie o kawie
Kontynent: Afryka
Kraj: Tanzania
Region: Mbeya
Plantacja: Spółdzielnia
Położenie plantacji: 1200 do 2000 m
n.p.m.+
Odmiana botaniczna: Bourboon, Kent
Obróbka ziarna: myte, suszone na
słońcu
Nuty smakowe kawy palonej; czarna
herbata, kiwi, czekolada, limonka i czarna porzeczka
Zbiory: cały rok
Rok zbiorów:2016
Jak pić zielona kawę ? Proponujemy następujący przepis na napój z
zielonej kawy Brazylia Santos Premium. Składniki na jedną
porcję napoju:
10 g ziaren nie mielonych zielonej kawy Brazylii Santos
Premium
150 ml czystej wody ( najlepiej przefiltrowanej)
Cukier, miód lub kardamon, jeśli lubisz
Przygotowanie napoju;
Wsyp przygotowaną ilość ziaren zielonej kawy do wody na całą
noc. Metoda jest dość czasochłonna, więc może warto przygotować za
jednym razem kilka porcji napoju.
Następnego dnia odcedź ziarna od wody. Wodę wstaw na kuchenkę i
zagotuj. Kiedy osiągnie wrzenie, zmniejsz ogień i utrzymuj wrzenie
przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmij napój z ognia i pozostaw do ostudzenia przez 1
godzinę.
Jeżeli otrzymany napar, jest da Ciebie zbyt mocny zmieszaj go z
wodą.
Napój jest gotowy do picia, możesz ewentualnie według gustu
dodać cukier, miód i/lub kardamon.
Smacznego !