[Schnitzer - młynki]
Kategoria: MALE AGD > MŁYNKI > Akcesoria
Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW.
HILDEGARDY Podaruj odrobinę zdrowia - obdaruj zdrowym
prezentem Szukasz pomysłu na prezent? My mamy taki, który
spodoba się każdemu Nasza...
Pełen opis produktu 'Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW. HILDEGARDY' »
Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW. HILDEGARDY Podaruj
odrobinę zdrowia - obdaruj zdrowym
prezentem Szukasz pomysłu na prezent? My mamy taki,
który spodoba się każdemu Nasza propozycja to wyjątkowa
kompozycja produktów, zapakowana w katronik, przewiązanych jutowym
sznurkiem Dodatkowo na życzenie Klienta możemy dołożyć krótkie
życzenia dla najbliższych, a także umieścić na kartonie dedykację
według wzoru na zdjęciu. W skład zestawu prezentowego wchodzą:
1. Bio Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g
2. Bio Galgant korzeń mielony 100 g
3. Dyptam korzeń mielony 100 g
4. Bertram ostry mielony 100 g
1. Bio Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g
Składniki: świeżo zmielona pełnoziarnista
mąka z pszenicy orkisz* (100%)*z
rolnictwa ekologicznegoWARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100
g):Wartość energetyczna (energia): 1457 kJ / 345
kcalTłuszcz: 1,7 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2
gWęglowodany: 60,3 gw tym cukry: 0,3 gBłonnik: 10,0 gBiałko: 17,0
gSól: 0,02 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności
naturalnie występującego sodu).Nr artykułu
4288PL
Masa netto 500 g
2. Bio Galgant korzeń mielony 100 g
Bio Galgant (łac. Alpinia galanga), według św. Hildegardy z
Bingen jedna z ważniejszych pikantnych przypraw. Zapachem i smakiem
przypomina imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz
mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.
Właściwości - Przyprawa „nasercowa”, również
sprawdza się przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach
wyczerpania i osłabienia.- Jest dobrym środkiem na mdłości.-
Poprawia krążenie, trawienie, apetyt, posiada właściwości
przeciwbólowe i przeciwzapalne . - Olejki eteryczne zapobiegają
wzrostowi bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów w
jelitach
- Stosowany regularnie poprawia trawienie.
Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać
szczyptę do wszelkich potraw lub na chleb. Zalecane stosowanie
wg św.Hildegardy z Bingen:
Bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i
jelit
1-3 szczypty proszku rozpuścić na języku, po 5 min wypić jeden
kieliszek likierowy (20ml) wina pietruszkowego, w razie
konieczności powtórzyć po 5 min.
Przykry zapach z ust, niestrawność, wzdęcie
2 szczypty galgantu i kopru włoskiego rozpuścić na języku.
Szczególnie smaczna i skuteczna jest mieszanka galgantu i miodu
kwiatowego:1 łyżeczkę galgantu zmieszać ze 100g miodu (słabsza
mieszanka do stosowania przez dzieci), lub trzy łyżki stołowe na
100g miodu (mocniejsza mieszanka do stosowania przez
dorosłych).Składniki: Bio Galgant korzeń
mielony * - 100%* z rolnictwa ekologicznego
Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym
opakowaniu i w sposób niedostępny dla małych dzieci. Masa
netto: 100gArt. nr: 600-13PL
3. Dyptam korzeń mielony 100 g
Dyptam (łac. Dictamnus albus) – krzew
Mojżeszowy lub gorejący krzew - jest jedną z najbardziej
cenionych przypraw zalecanych w diecie Świętej Hildegardy z Bingen
. Dyptam oczyści i odtruje organizm. Stosując regularnie
wyciągi oraz odwary z korzenia dyptamu możesz liczyć na to, że
wyeliminowane zostaną z Twojego organizmu metabolity, a dostarczone
zostaną potrzebne antyoksydanty.Właściwości: -
pomocny na dolegliwości serca- poprawia ukrwienie- pomocny przy
problemach związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu-
stosowany pomocniczo przy kamieniach nerkowych oraz żółciowych
- wspomaga pracę układu odpornościowego, krwionośnego oraz
trawiennego- stosowano go na bóle głowy, przeziębienia oraz
reumatyzm- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego takich jak
kolki, niestrawności czy wzdęcia
- cechuje się działaniem odtruwającym, moczopędnym, oczyszczającym-
jest środkiem wzmacniającym, rozkurczowym oraz wykrztuśnym-
udrażnia górne dogi oddechowe- wzmacnia pracę całego organizmu-
przyspiesza proces regeneracji całego organizmu- sprawdza się
w pielęgnacji problematycznej skóry- wypryski oraz trądzik. Zimową
porą zaleca się przygotować napar do przemywania twarzy (nie
zaleca się kuracji w lecie, gdyż może dojść do poparzenia skóry).
Regularne picie dyptamu poprawi ogólną kondycję skóry, a także ją
rozświetli.
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.
Sposób użycia: Kilka razy dziennie przez dłuższy
czas (3-6 miesięcy) spożywać 1-2 szczypty przyprawy. Posypywać
pieczywo albo używać jako przyprawę do potraw, zup, można spożywać
również w postaci wywaru. Charakteryzuje się cytrynowym
aromatem.Dyptam może wzbogacić smak wielu
potraw.Przeciwwskazania Kuracja dyptamem nie jest
polecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Ponadto nie
należy podawać produktu dzieciom przed 7 rokiem życia. Unikać
powinny go osoby, które w najbliższym czasie pragną opalać się w
solarium, bądź na słońcu. Masa netto: 100gArt. nr:
600-19PL
4. Bertram ostry mielony 100 g
Bertram ostry – pierściennik lekarski – Anacyclus
pyrethrum L- występuje głównie w krajach śródziemnomorskich,
krajach arabskich i Indiach, wyglądem przypomina rumianekBertram
ostry to mielony korzeń o charakterystycznym, przyjemnym,
korzennym ostrym aromacie. Bardziej wartosciowy niz bertram
łagodny, poniewaz pomaga przyswoić składniki odzywcze i witaminy z
pozywienia.Właściwości Św. Hildegarda z Bingen
zalecała i wychwalała stosowanie bertramu, ponieważ jest bardzo
wartościowym ziołem :- działa regenerująco na cały organizm,-
oczyszcza jelita ze złogów, resztek niestrawionego pokarmu,
działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo oraz
przeciwwirusowo.- doskonały środek na dolegliwości układu
pokarmowego ułatwiający trawienie i przyswajanie składników
odżywczych przy niestrawności. - zalecany dla osób z
problemami pamięci – ma pozytywny wpływ na komórki nerwowe –
korzystnie wpływa na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy- zalecany
dla osób w podeszłym wieku z demencja starczą- pomocny w anemii-
pomocny w usuwaniu bólów gardła, zębów czy migdałków – przez żucie
korzenia- zalecany dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje proces
przyswajania cukrów i jest wsparciem w terapii zaleconej przez
lekarza- pozytywnie wpływa na oczy- oczyszcza je- zalecany osobom
które prowadzą niezdrowy i stresujący tryb życia.
Sposób stosowania:1 – 4 szczypty (
maksymalna dawka dzienne to 4 gramy)dodajemy do gotowania- możemy
dodać do herbaty lub gorącej wody, posypać na chleb, czy jako
dodatek do zup, sałatek, kasz, ryżu, warzyw i sosów.Nieodzowny w
kuchni indyjskiej.Spożywany regularnie poprawia
funkcjonowanie całego organizmu, przywraca zdrowie i
siły.Środki ostrożności Nie powinny
stosować bertramu:- kobiety w ciąży oraz karmiące piersią- osoby z
wrzodami i nadkwaśnością żołądka, chorobami jelit i zgagą Masa
netto: 100gArt. nr: 600-20PL