[Uniwersytet Rzeszowski]
Kategoria: Medycyna>Dietetyka, żywienie>Dietetyka ogólnaWysyłka: do 3 dni
jest bliski. Serdecznie zachęcam do lektury.Spis treściWstęp,
Rozdział I: WYSTĘPOWANIE I METODY OCENY NIEDOŻYWIENIA: Paweł
Januszewicz – Niedożywienie jako problem zdrowia
publicznego, Anna ...
Pełen opis produktu 'Zdrowie publiczne część 2 Niedożywienie a zdrowie publiczne' »
Rzeszów 2011, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 261 str.,
oprawa miękkaNiedożywienie oraz nieprawidłowy sposób odżywiania
dzieci i młodzieży to ciągle duży problem. Należy pamiętać, że
niedożywienie nie oznacza po prostu niewystarczającej liczby
posiłków w ciągu dnia. Niedożywienie to również spożywanie posiłków
ubogich w składniki odżywcze takie jak: białka, węglowodany,
witaminy i związki mineralne. Ich niedobór może przyczynie się do
zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, nerwowego oraz pracy
serca i nerek, a w konsekwencji do zahamowania prawidłowego rozwoju
fizycznego i psychicznego dziecka. Niedożywienie dzieci bywa
również przyczyną odrzucenia przez rówieśników, a nawet wykluczenia
społecznego, które mogą rzutować na ich przyszłość.Istotne jest
zwrócenie uwagi na przyczyny i skutki niedożywienia w celu lepszego
zrozumienia skali tego problemu w Polsce oraz poszukiwanie
skutecznych sposobów przeciwdziałania temu zjawisku. Wierzę, że ta
publikacja wesprze wszystkich tych, którym rozwój dzieci jest
bliski. Serdecznie zachęcam do lektury.Spis treściWstęp, Rozdział
I: WYSTĘPOWANIE I METODY OCENY NIEDOŻYWIENIA: Paweł Januszewicz –
Niedożywienie jako problem zdrowia publicznego, Anna Stolarczyk –
Ocena sposobu żywienia, Jarosław Kierkuś – Ocena stanu odżywienia i
leczenia żywieniowego u dzieci, Jerzy Socha, Piotr Socha, Anna
Rybak, Anna Stolarczyk – Mechanizm łaknienia: od genetyki po
uwarunkowania środowiskowo-kulturowe, Rozdział II: RODZAJE I
MANIFESTACJE KLINICZNE NIEDOŻYWIENIA: Jadwiga Charzewska, Zofia
Chwojnowska, Bożena Wajszczyk, Elżbieta Chabros – Ryzyko
występowania niedoborów wybranych składników mineralnych i witamin
w dietach uczniów w wieku okołopokwitaniowym, Józef Ryżko, Jerzy
Socha – Niedożywienie u pacjentów hospitalizowanych, Rozdział III:
NIEDOŻYWIENIE W WYBRANYCH „GRUPACH RYZYKA” W ROZWOJU
ONTOGENETYCZNYM: Wanda Furmaga-Jabłońska, Judyta
Jabłońska-Brzozowska – Noworodek z małą masą ciała, Małgorzata
Marć, Piotr Socha, Józef Ryżko, Jerzy Socha – Niedożywienie dzieci
do trzeciego roku życia, Monika Binkowska-Bury, Józef Ryżko, Paweł
Januszewicz – Niedożywienie dzieci i młodzieży w Polsce, Natasza
Tobiasz-Kałkun, Grażyna Hejda, Jerzy Socha – Niedożywienie u kobiet
w ciąży, Beata Penar-Zadarko, Jerzy Socha – Niedożywienie w wieku
powyżej 65 r.ż., Rozdział IV: NIEDOŻYWIENIE W WYBRANYCH ZESPOŁACH
CHOROBOWYCH: Anna Rybak, Anna Stolarczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha
– Niedożywienie u dzieci z zaburzeniami karmienia, Wojciech Cichy –
Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii, Agnieszka Guzik,
Andrzej Kwolek – Osteoporoza, Bożenna Karczmarek-Borowska,
Aleksandra Stryjkowska – Niedożywienie w chorobie nowotworowej,
Rozdział V: PROMOCJA ZDROWIA, PROFILAKTYKA I LECZENIE
NIEDOŻYWIENIA: Anna Stolarczyk – Dieta wegetariańska, Mirosław
Jarosz, Katarzyna Stoś – Suplementy diety w niedożywieniu, Artur
Mazur – Rola promocji zdrowia i edukacji w profilaktyce
niedożywienia, Piotr Raźniewski – Społeczne skutki niedożywienia,
Jarosław Kierkuś – Leczenie żywieniowe u dzieci, Skorowidz, Notki o
autorach....