[Hanoju]
Kategoria: Suplementy diety
, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Preparat
polecany jest dla osób odczuwających zmęczenie oczu,
spędzających wiele godzin przy komputerze, na czytaniu lub
oglądaniu, prowadzących...
Pełen opis produktu 'Zdrowe Oczy + Luteina (60 kaps.)' »
*ZDS – zalecane dzienne spożycie **ZDS – brak zalecanego
dziennego spożycia
Skład: Ekstrakt z kwiatów aksamitka wzniesionego, Witamina C
(kwas askorbinowy), Witamina E(alfa-tokoferol), selen (wyciąg z
drożdży wzbogaconych selenem), cynk(glukonian cynku), OPC,
hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)
Ostrzeżenia i przechowywanie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut
zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu
niedostępnym dla małych dzieci.
Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie popijając
dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed
posiłkiem.
Zawartość netto: 60 kapsułek po 510mg = 30,6
g
Informacje
ogólne:
Ekstrakt z kwiatów
aksamitka wzniesionego zawiera składniki o działaniu
antyoksydacyjnym, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie narządu
wzroku. Preparat polecany jest dla osób odczuwających zmęczenie
oczu, spędzających wiele godzin przy komputerze, na czytaniu lub
oglądaniu, prowadzących pojazdy po zmroku, przebywających w
zadymionych pomieszczeniach, narażonych na intensywne światło
słoneczne lub odbite, np. od śniegu. Produkt wskazany jest również
dla osób przebywających w klimatyzowanych, suchych pomieszczeniach,
odżywiających się nieracjonalnie i osób starszych. Odkryto, że
luteina z ludzkiego organizmu koncentruje się w plamce żółtej oka -
niewielkiej powierzchni siatkówki oka odpowiedzialnej za widzenie
centralne. Luteina pomaga utrzymać w dobrym zdrowiu chroniąc je
przed oksydantami (luteina jest antyoksydantem), oraz
wysokoenergetycznym światłem niebieskim (promieniowaniem UV)
działając jako naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem
UVA i UVB.
Ekstrakt z pestek winogron
zawiera 95%
Proantocyjaniny(OPC) czyli kompleks około 40 różnych bioflawonoidów
które są jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych
przeciwutleniaczy, około 50 razy silniejszym niż witamina E i 20
razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC wzmacnia
działanie obu witamin i innych pierwiastków śladowych, wzmacniając
i wydłużając czas ich działania.
Proantocyjanidyny wykazują szereg
właściwości farmakologicznych, do których należą: zmniejszanie
przenikalności i kruchości włośniczek, zmiatanie oksydantów i
wolnych rodników oraz hamowanie niszczenia kolagenu. Wyciągi z OPC
mają niezwykłą zdolność wspierania struktur kolagenowych i
zapobiegania destrukcji kolagenu. Wpływają na jego metabolizm na
kilka sposobów. Potrafią one wiązać krzyżowo włókna kolagenu, co
skutkuje wzmocnieniem naturalnych wiązań krzyżowych kolagenu, który
tworzy tzw. matrycę kolagenową tkanki łącznej. Zapobiegają również
szkodom powodowanym przez wolne rodniki dzięki silnemu działaniu
antyoksydacyjnemu i zmiataniu wolnych rodników. Dlatego też
znajdują zastosowanie w zapobieganiu tworzenia się zmarszczek, w
oparzeniach różnego rodzaju (także słonecznych), rozstępach,
cellulicie, wspomaganiu gojenia się ran, a także takich chorobach,
jak liszaje, łuszczyca, egzemy, czy trądzik.
Cynk jest
pierwiastkiem śladowym, który odgrywa bardzo ważną rolę w
metabolizmie komórkowym i stabilizacji błon komórkowych. Jest
składnikiem wielu układów enzymatycznych, w których albo jest
koenzymem, albo stanowi integralną część samego enzymu. Bierze
udział w regulacji syntezy białek i przemiany węglowodanów.
Warunkuje prawidłową czynność układu odpornościowego. Cynk ma wpływ
na proces widzenia. Kontroluje utrzymanie prawidłowego stężenia
wit. A, ułatwia magazynowanie insuliny oraz przedłuża czas jej
działania. Wspomaga proces regeneracji tkanek i gojenia się
ran.
Witamina E ma
silne działanie antyoksydacyjne. Wykazuje działanie ochronne na
błony komórek roślinnych i zwierzęcych. Jest oksydantem
rozpuszczalnym w tłuszczach i uczestniczy głównie w tzw. drugiej
linii obrony przed działaniem wolnych rodników. Zmiata wolne
rodniki organiczne. Wszystkie tkanki organizmu wymagają
odpowiedniej ilości witaminy E, jednak układy sercowo-naczyniowy,
nerwowy (w tym mózg) rozrodczy i odpornościowy, a także oczy, stawy
i skóra, są szczególnie narażone na problemy związane ze zbyt
niskim stężeniem tej witaminy.
Witaminy znajdujące się w
drożdżach (B2, B12, H) pobudzają proces przemiany materii i
likwidują zaparcia. Biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia
kwasów tłuszczowych.
Selen jest
silnym przeciwutleniaczem i razem z witaminą E pełni ochronną rolę
przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Jest niezbędny do
prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych.
Odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Wskazuje się także na pozytywną rolę tego mikroskładnika w
zapobieganiu chorobom zapalnym, sercowo-naczyniowym i
neurologicznym. Ponadto selen ogranicza toksyczne działanie
ksenobiotyków, szczególnie metali ciężkich tworząc z nimi trwałe
kompleksy, co obniża ich toksyczność.