[Feeria]
Kategoria: Poradniki / Ciąża
dla samej mamy. I na szczęście to zdrowe odżywianie może
być naprawdę pyszne.Fragmenty z książki:Najważniejsze żywieniowo są
początki ciąży, kiedy przyszłej mamie doskwierają
typowe...
Pełen opis produktu 'Jedz pysznie i zdrowo w ciąży' »
Skoro nosimy pod sercem nowego człowieka, dlaczego by nie
wykorzystać tych dziewięciu miesięcy na to, by wyposażyć go w
świetny pakiet startowy?Kiedy już wiemy na pewno, że jesteśmy w
ciąży, często wpadamy w panikę: ,,Co mi teraz wolno robić? Czy
muszę puścić w odstawkę uwielbianą jogę? Czy mogę dalej odżywiać
się tak, jak dotychczas?"Na początku wszyscy pytają, czy będzie
chłopczyk, czy dziewczynka, i my same też zadajemy sobie to
pytanie, ale już po pierwszym USG, na którym dostrzegamy bijące
serce małej fasolki, jedyne, czego sobie życzymy, to aby dziecko
było zdrowe. Zróbmy więc wszystko, co w naszej mocy, aby takie
było. Jedzmy pysznie i mądrze, z myślą o dziecku i sobie, dla
dwojga - ale nie za dwoje.Właściwe odżywianie ma krytyczne
znaczenie dla jeszcze nienarodzonego dziecka, a także dla samej
mamy. I na szczęście to zdrowe odżywianie może być naprawdę
pyszne.Fragmenty z książki:Najważniejsze żywieniowo są początki
ciąży, kiedy przyszłej mamie doskwierają typowe ciążowe
dolegliwości i nie myśli nawet o jedzeniu. Wtedy należy uzbroić się
w cierpliwość do siebie, jeść małe porcje, ale częściej, nie
dopuszczać do przejedzenia, ale jednocześnie nie rezygnować z
małych posiłków.Dziecko w łonie mamy ,,je" wszystko to co ona
poprzez wody płodowe, które zmieniają smaki w zależności od naszej
diety. Dziecko połykając je poznaje rożne smaki, które potem
łatwiej akceptuje.W momencie, kiedy maluszek pierwszy raz połknie
wody płodowe, pobudzane są receptory smakowe. Dzieje się tak już
pod koniec 3 miesiąca życia prenatalnego. Wraz z pożywieniem mamy
trafiają do malucha pierwsze substancje smakowe. Te pierwsze
doznania smakowe w dużej mierze decydują o przyszłych preferencjach
kulinarnych naszego maluszka.W ciąży możesz również jeść pysznie i
zdrowo i być szczęśliwa.Ponieważ kobiety w ciąży mogą jeść potrawy
takie co wcześniej, tylko mniej przyprawione i pierwszej świeżości,
dlatego ciążowe menu, które proponuję, będzie się w głównej mierze
zawierało przepisy na potrawy, które są bardzo wartościowymi
bombami mineralnymi, pierwiastkowymi lub odżywczymi.