[MK EBOOKI]
Kategoria: ZARZĄDZANIE
Tytuł: Wykorzystanie metody Kaizen w zarządzaniu
firmą, Liczba stron: 137, Wysyłka:
gratis (poczta elektroniczna e-mail), Język
publikacji: polski, Literatura:
tak, Przypisy: ...
Pełen opis produktu 'Wykorzystanie metody Kaizen w zarządzaniu firmą' »
Tytuł: Wykorzystanie metody Kaizen w
zarządzaniu firmą, Liczba
stron: 137,
Wysyłka: gratis (poczta elektroniczna
e-mail),
Język publikacji: polski,
Literatura: tak,
Przypisy: tak,
Format: publikacja w formacie pliku
PDF, do czytania na ekranie monitora za pomocą darmowego
oprogramowania Adobe Reader, tekst można również kopiować do
dowolnego edytora tekstu, np. Worda.
=========================================================================
Opis Największym
fenomenem naszych czasów jest zauważalny wzrost znaczenia funkcji
jakości. Jakość usług uznawana jest za najważniejszą broń w
konkurencji rynkowej. Nowoczesne podejście do jakości to dzisiaj
nie tylko nowe techniki badania jakości, ale sposób myślenia
prowadzący do poszukiwania najlepszych systemów kompleksowego
sterowania jakością.
Główną
troską firmy w branży informatycznej i elektronicznej powinna być
jakość jej produktów i usług. Osiągnięcie zamierzonych celów wymaga
zorganizowania działalności firmy w taki sposób, aby czynniki
techniczne, administracyjne i ludzkie wpływające na jakość usług
objęte były nadzorem. Nadzór ten powinien mieć na celu ograniczenie
i eliminowanie uchybień jakościowych, a przede wszystkim
zapobieganie ich powstawaniu.
Jakość
stała się centralnym problemem zarządzania organizacjami.
Katalizatorem jej pojawienia się jako pierwszoplanowego przedmiotu
zainteresowania zarządzania było umiędzynarodowienie gospodarki,
zwłaszcza ekspansja japońskich przedsiębiorstw
międzynarodowych.
Z
punktu widzenia konsumenta jakość produktu rozpatrywana jest jako
zdolność do zaspokajania potrzeb. Generalnie potrzeby nabywcy można
podzielić na potrzeby funkcjonalne oraz potrzeby niefunkcjonalne.
Do pierwszej grupy należałoby zaliczyć cechy związane z
bezpośrednią eksploatacją produktu, komfort użytkownika,
ekonomiczność eksploatacji oraz cechy związane z dyspozycyjnością
produktu takie jak niezawodność, gwarancja, naprawialność, itp.
Druga
grupa obejmuje potrzeby niefunkcjonalne, które koncentrują się
przede wszystkim na image produktu (marki lub firmy oraz reputacji
producenta), etyce dostawcy (wywiązaniem się z zawartych
zobowiązań) oraz wrażeniach estetycznych związanych z
produktem.
Istotne
jest spojrzenie na jakość z punktu widzenia dostawcy (producenta,
dystrybutora). Obecne tendencje zwracają w tym zakresie szczególną
uwagę na dwa zasadnicze elementy. Pierwszy z nich związany jest z
zyskownością, drugi natomiast z konkurencyjnością. Do elementów
zyskowności zalicza się koszty, cenę, udział w rynku, wielkość
rynku itp.
Poza
jakością produktów istnieje jakość usług. Sektor usług jest jednym
z najszybciej rozwijających się w gospodarce światowej. Jakość jest
sumą produktu lub usługi, decydującą o zdolności danego wyrobu do
zaspokojenia określonych potrzeb. Taka definicja jakości jest
wyraźnie nakierowana na klienta. Klienci posiadają zestaw potrzeb,
wymagań i oczekiwań. Przedsiębiorstwo będące w stanie przez
przeważający okres zaspokoić większość potrzeb swych klientów jest
„przedsiębiorstwem wysokiej jakości.
Obsługa
klienta jest wielowymiarowa i przedsiębiorcy powinni rozumieć, że
istnieje potrzeba poszukiwania specyficznej polityki serwisowej dla
każdego segmentu rynku, na którym chcą być konkurencyjni.
Pojęcie
obsługi klienta jest nie tylko jednym z najmniej klarownie
interpretowanych pojęć w biznesie, lecz także jednym z najbardziej
kontrowersyjnych terminów w logistyce, choćby z tego powodu, że nie
ma jednej podstawowej jego definicji. Obsługę klienta w logistyce
można zdefiniować jako wszystkie transakcyjne elementy tej obsługi.
Wśród nich na pierwszym miejscu wymienia się czas dostawy, czyli
czas upływający od momentu złożenia zamówienia przez klienta do
momentu otrzymania zamówionych produktów. Ze względu na swoje
pierwszorzędne znaczenie czas dostawy i umiejętne zarządzanie
cyklem zamawiania często urastają do rangi definicji obsługi
klienta. Obsługa ta jest zatem systemem rozwiązań, zapewniającym
klientowi satysfakcjonujące relacje między czasem złożenia
zamówienia, a czasem otrzymania produktu lub też systemem
rozwiązań, zapewniającym takie relacje między czasem założenia
zamówienia a czasem, w którym produkt dostarczono klientowi, aby go
w pełni usatysfakcjonować i podtrzymać tę satysfakcję w jak
najdłuższym okresie.
Cała
publikacja składa się z trzech rozdziałów, wstępu, zakończenia,
oraz wykazu literatury wykorzystywanej przy pisaniu niniejszej
publikacji. Material został napisany w oparciu o materiały własne
przedsiębiorstwa „X”, literaturę przedmiotu i artykuły z czasopism
oraz
Internetu.=========================================================================Spis
treściWSTĘPROZDZIAŁ I.
ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM – PODSTAWOWE POJĘCIA
1.1. Pojęcie i istota zarządzania
1.2. System celów przedsiębiorstwa
1.3. Organizacja zarządzania
1.4. Funkcje zarządzania
1.4.1. Planowanie
1.4.2. Organizowanie
1.4.3. Kierowanie
1.4.4. Kontrolowanie
1.5. Nowoczesne kierunki w zarządzaniuROZDZIAŁ II.
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
2.1. Istota jakości oraz zarządzania jakością
2.2. Systemy jakości
2.2.1. System
zapewnienia jakości według norm 9001 – 9004
2.2.2. Zintegrowane
systemy zarządzania jakością
2.3. Pojęcie kompleksowego zarządzania jakością (TQM)
2.4. Charakterystyka TQM
2.5. Osiem kroków TQM w kierunku ciągłej poprawy jakości
2.6. TQM w rozwiniętej gospodarce rynkowej
2.7. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM w przedsiębiorstwie
2.8. Kaizen jako koncepcja ciągłego doskonalenia i usprawniani
2.9. Główne koncepcje Kaizen
2.10. Systemy KaizenROZDZIAŁ III.
CHARAKTERYSTYKA I OCENA WYKORZYSTANIA METODY KAIZEN W FIRMIE
„X”
3.1. Metodyka badań empirycznych
3.2. Cele zarządzania metodą Kaizen w firmie „X”
3.3. Charakterystyka metody Kaizen w badanej firmie
3.4. Ocena wykorzystania metody Kaizen – badania ankietowe
3.4.1. Ocena jakości
oferowanych produktów i świadczonych usług
3.4.2. Ocena poziomu
usatysfakcjonowania klientów
3.5. Proponowane formy doskonalenia zarządzania metodą Kaizen w
firmie „X”ZAKOŃCZENIESPIS RYSUNKÓW I TABELLITERATURA