[dom wydawniczy pwn]
Kategoria: Książki naukowe>Historia>Historia poszczególnych krajów i krain>Historia Europy>Historia Polski>Historia Polski 1945-1989Wysyłka: od ręki
Kawa – magiczny napój, nawet Ci, którzy jej nie piją, kochają
zapach świeżo parzonej małej czarnej. W Polsce pod koniec
XIX wieku kupowano w sklepach surowe ziarno kawy, które
później...
Pełen opis produktu 'Zapach świeżej kawy' »
Kawa – magiczny napój, nawet Ci, którzy jej nie piją, kochają
zapach świeżo parzonej małej czarnej. W Polsce pod koniec XIX wieku
kupowano w sklepach surowe ziarno kawy, które później palono na
kuchennych patelniach lub w specjalnych blaszanych
bębenkach.Pierwszą profesjonalną palarnię kawy pod nazwą „Pluton”
założył w 1882 roku w Warszawie Tadeusz Tarasiewicz. W kolejnych
latach stopniowo rozwijano interes, ucząc konsumentów nowej kultury
picia tego napoju. Dwadzieścia pięć lat później firma liczyła sześć
sklepów w Warszawie i dwa w Łodzi, w przeddzień II wojny światowej
było ich już ponad trzydzieści, w tym także w Poznaniu, Lwowie,
Gdyni i Lublinie.Autor książki, Kordian Tarasiewicz, dziś już
103-letni wnuk założyciela przedsiębiorstwa, przestawia fascynujące
dzieje „Plutona” na tle historii Polski i Warszawy od końca XIX
wieku do lat pięćdziesiątych XX wieku. Praktykę w firmie rozpoczął
w 1930 roku, a cztery lata później objął w niej funkcję dyrektora.
Właśnie z okresu jego działalności pochodzą najbogatsze
wspomnienia, liczne anegdoty oraz historie wojenne. Relacja autora
opiera się na zachowanych dokumentach firmowych oraz archiwach, ale
przede wszystkim na wspomnieniach własnych oraz pracowników firmy.
To barwna opowieść o ludziach, którzy wspólnie tworzyli „Plutona”,
o tradycji kawy w Polsce, o sztuce prowadzenia uczciwego biznesu.
Ta książka stanowi również dowód na to, że dobra reklama i
konkurencyjność nie są domeną dzisiejszych czasów, a tajniki
właściwego prowadzenia przedsiębiorstwa, z takimi jego elementami,
jak awanse poziome, coaching, marchandising czy franczyza (używając
współczesnej terminologii) mimo upływu lat nadal mogą być ważnym
punktem odniesienia dla wszystkich, którzy zechcą czerpać z tych
skutecznych wzorców.Na podkreślenie zasługuje także niezwykła wręcz
lojalność pracowników wobec firmy, co – między innymi – pozwoliło
jej przetrwać trudny czas kryzysu lat 30., a potem okupacji.”Zapach
świeżej kawy” ilustruje bogaty wybór zdjęć, w tym wiele
publikowanych po raz pierwszy (firmowa ikonografia, rodzaje
opakowań, druki reklamowe, fotografie siedzib firmy).Autorem
opracowania naukowego publikacji jest dr Tomasz Ochinowski –
psycholog, trener umiejętności społecznych, historyk biznesu,
docent w Zakładzie Socjologii Organizacji Wydziału Zarządzania
Uniwersytetu Warszawskiego, doradca prezesa spółki Szpital
Mazowiecki....