[HORECA - surowce (nr w nazwach =]
Kategoria: Dania gotowe suche > Mieszanki do przygotowywania potraw
SKŁADNIKI zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany*
(mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku
drożdży....
Pełen opis produktu 'ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g - DARY NATURY' »
SKŁADNIKI
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (*
certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego
słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 deg;C). Wymieszać drewnianą
łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu
połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g
mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 deg;C), a następnie dodać
wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub
papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin
(w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków
powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do
przygotowania około 3 bochenków chleba.
UWAGA
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy
następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i
dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając
do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki
drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w
lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie
zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego
dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić
zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z
lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów
odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy
aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy
ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto
przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym
miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 deg;C. Wierzch wyrośniętego ciasta
skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40
minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 9,0 g
Sól: 2,1 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym
opakowaniu.