[AKA]
Kategoria: Żywność > dla diabetykówWysyłka: do 3 dni
Fiński ksylitol (xylitol) cukier brzozowy - 0,5 kg.
- AKA - 100% naturalny, fiński ksylitol,
xylitol, cukier brzozowy - AKA. Oryginalny fiński ksylitol
jest substancją całkowicie...
Pełen opis produktu 'AKA, Fiński ksylitol, Xylitol, cukier brzozowy, 0,5 kg' »
Fiński ksylitol (xylitol) cukier brzozowy
- 0,5 kg. - AKA
- 100% naturalny, fiński ksylitol,
xylitol, cukier brzozowy - AKA. Oryginalny fiński
ksylitol jest substancją całkowicie naturalną. W
przeciwieństwie do tańszego ksylitolu produkowanego z kukurydzy
(głównie w Chinach) fiński ksylitol pozyskiwany jest z drewna
brzozy. Ksylitol świetnie zastępuje zwykły, biały cukier
(sacharozę) przy czym pozbawiony jest wad popularnego
cukru. W wyglądzie niczym się od niego nie różni. Ksylitol
jest równie słodki i ma taką samą konsystencje jak cukier,
ale dysponuje dużo niższym indeksem glikemicznym (IG:8)
niż glukoza i sacharoza (IG:100) przez co jest o ok. 40% mniej
kaloryczny. Ksylitol jest więc świetnym rozwiązaniem dla
diabetyków oraz osób, które dbają o prawidłową wagę. Ksylitol
występuje naturalnie również w różnych owocach i warzywach. Jest
także naturalnie wytwarzany w organizmie ludzkim
podczas procesów trawiennych w ilości ok. 15 g dziennie.
Właściwości ksylitolu: Spożywanie
ksylitolu pomaga opanować nadmierny apetyt na słodycze. Nie
powoduje tak dużego wzrostu insuliny we krwi jak po spożyciu
zwykłego cukru. Podczas metabolizmu ksylitolu organizm wytwarza
niewielką ilość insuliny i nie zużywa nadmiernie mikro i
makro-elementów oraz witamin niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Spożywanie ksylitolu może sprzyjać
likwidacji płytki nazębnej oraz pomagać w leczeniu zakażenia jamy
ustnej. Agencja Żywności i Leków "FDA" ogłosiła, że ksylitol jest
substancją, która nie powoduje próchnicy zębów, a wręcz wspomaga
walkę z próchnicą. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol
nie podlega procesowi fermentacji w przewodzie pokarmowym. Jest
bezpieczny dla zębów i dziąseł. Ksylitol cechuje się przyjemnym i
delikatnym smakiem, a przy spożywaniu w postaci krystalicznej
sprawia uczucie delikatnego chłodu w jamie ustnej. Ponadto nie
zakwasza organizmu. Ksylitol stwarza w przewodzie pokarmowym
środowisko zasadowe, czyli bardziej korzystne dla organizmu
człowieka niż cukier, który tworzy środowisko kwasowe. Dzięki temu
ksylitol nie wpływa na rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w
przewodzie pokarmowym i nie przyczynia się do nasilania problemów
żołądkowych takich jak nadkwasota czy zgaga. Ksylitol wspomaga
również przyswajanie wapnia w organizmie i dzięki temu jest
zalecany w profilaktyce osteoporozy.
Ksylitol
- wspomaga profilaktykę próchnicy zębów,-
wspomaga profilaktykę chorób i stanów zapalnych dziąseł,
- wspomaga przeciwdziałanie rozmnażania się patogennych bakterii
występujących w jamie ustnej,
- wspomaga łagodzenie dolegliwościach żołądkowych.
Ponadto
- wspomaga redukcję niemiłego zapachu z ust,-
wspomaga tworzenie środowiska zasadowego w przewodzie
pokarmowym,
- sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie,
- wspomaga ograniczanie nadmiernego rozwóju patogennych pleśni i
drożdżaków w przewodzie pokarmowym,
- wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na
grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce innych schorzeń.
Zastosowanie ksylitolu: Ksylitol stosuje
się już w wielu produktach żywnościowych, kosmetykach, preparatach
do higieny jamy ustnej, słodyczach, a nawet farmaceutykach.
Wystepuję jako dodatek do żwyności często pod symbolem E
967.Ksylitolem można słodzić herbatę, kawę, napoje oraz dosładzać
różne potrawy i dania. Ksylitol można stosować w pieczeniu,
gotowaniu oraz mrożeniu. Jednak nie sprawdzi się do pieczenia ciast
drożdżowych, gdyż drożdze na nim nie wyrastają. Ksylitol jest
rekomendowany i polecany przez stowarzyszenia dentystyczne.
Spożywanie:
Rekomenduje się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3
łyżeczek). Najlepiej jest dochodzić do tej ilości powoli,
rozpoczynać od pół łyżeczki. Za wysokie spożycie ksylitolu bez
przygotowania może spowodować lekkie rozwolnienie, Ksylitol
jest bezpieczną i naturalną substancją produkowaną z drewna brzozy,
dopuszczoną do obrotu przez Polskie Ministerstwo Zdrowia.
Przeciwwskazania:
Nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom z powodu
niewykształconych w pełni układów trawiennych. Ksylitolu nie
powinno się podawać również zwierzętom, a szczególnie psom ponieważ
nie posiadają one enzymu trawiącego ksylitol .
Skład: 100% naturalny,
certyfikowany, fiński ksylitol z drewna brzozy. Wartość
energetyczna w 100 g: 240 kcal - (cukier 405
kcal) Przechowywanie:
Ksylitol należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze
pokojowej. Kraj pochodzenia:
Finlandia - Danisco