[Skeppshult]
Kategoria: Kuchnia, jadalnia>Garnki, patelnie, pokrywki>PatelnieWysyłka: od ręki
wysokie temperatury.Wok żeliwny z drewnianą rączką z
orzecha włoskiego (kolekcja WALNUT)Wymiary: średnica u góry 30,5
cm-średnica spodu 13,2 cmWysokość: ok. 9 cm Materiał: żeliwo Waga:
3,35 kgNie...
Pełen opis produktu 'WOK 30 cm 3,5 l, WALNUT' »
Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych,
przyjaznych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla
masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje bardzo
wysokie temperatury.Wok żeliwny z drewnianą rączką z orzecha
włoskiego (kolekcja WALNUT)Wymiary: średnica u góry 30,5
cm-średnica spodu 13,2 cmWysokość: ok. 9 cm Materiał: żeliwo Waga:
3,35 kgNie można myć w zmywarceNie można używać patelni w
piekarnikuProdukty marki Skeppshult są impregnowane olejem
rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do
odbiorcy. Oznacza to, że są one gotowe do użycia. Należy je jedynie
opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i
pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np.
transportu lub magazynowania.Ponadto produkty marki Skeppshult są
produkowane wyłącznie z naturalnych składników, czego skutkiem są
dwie podstawowe zalety wynikające z tego faktu:-po pierwsze,
powierzchnia naczynia jest jedynie impregnowana, a nie powlekana
lub emaliowana. Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem,
którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas
użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do
potraw wzbogacając ich skład;-po drugie, impregnowany olej
zapobiega przywieraniu potraw. Użycie naczynia wymaga jednak wprawy
i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na
przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich
temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej
powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu
naczynia.Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem marki
Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z pewnością
ogranicza ona możliwości manualne, ale ma również swoje zalety.
Każde naczynie marki Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm.
Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz
zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności. Innym
aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury:
dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak
charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np. teflonowych.
Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju
kuchenek, w tym indukcyjnych.Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy
przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo
udzielamy 25 letniej gwarancji.PIELĘGNACJADo codziennej pielęgnacji
wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest
czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładnie
osusz naczynie – umieszczenie jej na gorącym palniku jest dobrą
metodą osuszania.Jeśli patelnia nie będzie całkowicie sucha, mogą
pojawić się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni
naczynia brązowy kolor lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od
standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że naczynie zostało
umyte w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp
gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna
naczynia i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj
naczynie w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała
woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a
następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie
miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy
zaimpregnować naczynie olejem.Aby to zrobić nalej niewielką ilość
oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej
naczynie do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą
rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach
usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny co oznacza,
że jest ponownie gotowe do użycia. ...