[KenayAG]
Kategoria: ZIOŁA, HERBATKI i SUPLEMENTY > KenayAG > Dr Mercola
WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180
kapsułek) - suplement diety Składniki suplementu diety:
witamina C (kwas askorbinowy) , substancje
pomocnicze: lecytyna...
Pełen opis produktu 'WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180 kapsułek)' »
WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180 kapsułek) - suplement
dietySkładniki suplementu diety: witamina C (kwas
askorbinowy), substancje pomocnicze: lecytyna
słonecznikowa, trójglicerydy o średniej długości łańcucha,
substancja stabilizująca - celuloza roślinna, nośnik - wosk
pszczeli, barwnik - ekstrakt z paprykiPorcja
dzienna: 2 kapsułkiOpakowanie zawiera:
180 kapsułek (waga netto: 176,4 g)Porcja dzienna
zawieraIlość%RWS*Witamina
C (kwas askorbinowy)1 000 mg1 250%* referencyjne wartości
spożyciaDziałanie:
wspiera układ odpornościowy i nerwowy,
wzmacnia organizm,
wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach,
skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji
żelaza,
jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm
przed wolnymi rodnikami tlenu
zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego
Witamina C zalecana jest osobom prowadzącym intensywny i stresujący
tryb życia. Produkt przeznaczony jest także dla osób aktywnych
fizycznie oraz palących papierosy. Suplement diety, korzystnie
wpływa na odporność organizmu, szczególnie polecany w okresie
jesienno-zimowym.Sposób użycia: 2 kapsułki
dziennie podczas posiłkuSposób przechowywania:
przechowywać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym
miejscu, niedostępnym dla małych
dzieci.Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej
porcji dziennej. Suplement diety, nie może być stosowany jako
substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Utrzymanie
prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i
prowadzenia zdrowego trybu życia.
Stosować ostrożnie u osób, które mają skłonność do tworzenia się
kamieni nerkowych lub borykających się z kamicą
nerkową.Informacja dla alergików: nie zawiera
mleka, przetworów mlecznych, jajek, ryb, skorupiaków, orzechów,
soi, pszenicy i glutenu Wiele suplementów wit.C nie
przynosi pełnych korzyści dla zdrowiaWypróbuj zatem
suplement Dr. MercoliAntyoksydanty to naturalny mechanizm obronny
organizmu, który pomaga zneutralizować wolne rodniki niszczące
komórki i tkanki organizmu. Istotne jest aby spożywać różne rodzaje
antyoksydantów.
Badania naukowe donoszą, że antyoksydanty:
wspomagają pracę serca
wspomagają odporność
poprawiają pamięć
pomagają zmniejszyć oznaki starzenia się
Dr Mercola zaleca zwiększyć spożycie antyoksydantów jedząc
nieprzetworzoną i organiczną żywność.Dwa rodzaje antyoksydantów
współdziałają chroniąc komórkiAntyoksydanty dzielą się na dwie
grupy: wodolubne (hydrofilowe) i olejolubne (hydrofobowe).
Organizm potrzebuje obu rodzajów antyoksydantów
wodnolubne antyoksydanty – występują w płynach ustrojowych tj.
krew, płynach wewnątrz i zewnątrz komórkowych. Wchodzą w reakcję z
oksydantami występującymi we krwi i płynach komórkowych. Do tego
rodzaju antyoksydantów należą resweratrol, glutation i
katechiny
olejolubne antyoksydanty – występują w błonach komórkowych i
lipoproteidach. Chronią błony komórkowe przed peroksydacją
(utlenianiem) tłuszczów. Do tego rodzaju antyoksydantów należą wit.
A, E i astaksantyna
Każdy rodzaj antyoksydantów wykazuje inne właściwości w naprawianiu
i ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne
rodniki. Przyjmowane razem wykazują lepszą skuteczność działania.
Jednym z najsilniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w
tłuszczach jest astaksantyna.Cenne właściwości witaminy C
Badania naukowe wykazały, że oprócz silnych właściwości
antyoksydacyjnych i syntezy kolagenu, witamina C odgrywa również
inne istotne role dla zdrowia.Witamina C
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
Wspomaga serce
Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
Wspomaga naczynia krwionośne i tętnice
Wspomaga wzrok
Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasu moczowego
Wzmacnia działanie innych antyoksydantów (tu wit. E)
Nie zawsze przyjmujemy jej odpowiednie ilości dla zachowania
optymalnego zdrowia.Utrata zdolności absorpcji witamina CZnaczna
ilość osób na całym świecie może cierpieć na niedobór wit.C.
badania przeprowadzone w USA i Kanadzie wykazały, że 25-33%
osób cierpi na niewielki niedobór tej witaminy
prawie 20% osób cierpi na bardzo duży niedobór tej
witaminy
większe ryzyko niedoboru może występować u studentów, palaczy i
osób starszych
W przeciwieństwie do większości ssaków, ludzie stracili zdolność
produkcji wit. C przez organizm. Dlatego powinniśmy przyjmować ją z
dietą. Należy zapamiętać, że im więcej jesz kolorowych świeżych
owoców i warzyw, tym więcej przyjmujesz wit.C.Zapotrzebowanie na
wit. C w dużej mierze zależy od poniższych czynników:
Palacze – badania wykazały, że palacze mogą mieć większe
zapotrzebowanie na wit. C niż osoby niepalące z uwagi na wyższy
poziom stresu oksydacyjnego. Palacze powinni jeść o 39% więcej wit.
C niż podaje RDA wg USDA w porównaniu z osobami niepalącymi
Osoby starsze – w wieku 65 lat i więcej mogą mieć większe
zapotrzebowanie na wit.C prawdopodobnie wynikające z normalnego
procesu starzenia się
Dorośli mężczyźni vs kobiety – zalecana dzienna porcja wit. C
dla mężczyzn (19+) jest o 20% wyższa od tej porcji dla kobiet.
Trzy sposoby, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wit.CNależą do
nich:
dieta bogata w świeże, organiczne warzywa i owoce (wymienione
wyżej)
podanie dożylne – wymaga podania przez lekarza
doustny suplement diety
Jednym z głównych problemów przyjmowania doustnego suplementu wit.
C jest jej niska wchłanialność. Szacuje się, że wynosi nawet
poniżej 20%.Często suplementy z wit.C mogą wywoływać zaburzenia
żołądkowo-jelitowe. Duże dawki wit.C w tradycyjnych suplementach
zwykle nie są dobrze tolerowane i mogą wywoływać zaburzenia pracy
jelit. Na szczęście została opracowana wit.C w formie, która może
ograniczyć powyższe problem.Lepsza biodostępnośćZ pewnością
słyszeliście o nowej technologii liposomowej stosowanej, aby
zwiększyć wchłanialność substancji odżywczych. Naturalnie występuje
ona w przypadku oleju z kryla. Kwasy omega-3 wiążą się z
fosfolipidami, które radykalnie zwiększają wchłanianie w porównaniu
z olejem z ryb. Taki rodzaj wiązań można otrzymać w
laboratorium.Fosfolipidy:
to budulec błon komórkowych
regulują transport międzykomórkowy
chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami
Wit. C w liposomach jest bardziej biodostępna niż tradycyjne
doustne suplementy wit. C (nie liposomalne). Badania wyraźnie
podają, że jednym z najlepszych sposobów na suplementację wit. C
jest jej forma liposomalna. Tradycyjna doustna wit. C nie jest tak
dobrze biodostępna jak wit. C w liposomach. Wchłanianie takiej
witaminy różni się od tej tradycyjnej.Wchłanianie jelitowe
pokarm i substancje odżywcze muszą najpierw zostać
rozłożone
następnie mniejsze cząsteczki są wchłaniane przez organizm
na koniec substancje odżywcze dostają się do krwioobiegu
Technologia liposomalna
wit. C jest zamknięta w malutkich pęcherzykach lipidowych
takie cząsteczki wit. C mogą być z łatwością wchłaniane
Dobry suplement wit. C musi:
zawierać liposomy – ze względu na biodostępność i ochronę
jelit
zawierać wyższą dawkę witaminy niż tradycyjna doustna wit.
C
nie zawierać sojowego emulgatora
zawierać wysokiej jakości, czyste składniki
spełniać kryteria najwyższej jakości
Witamina C w liposomach Mr. Mercoli spełnia wszystkie powyższe
kryteria. Opracowując preparat wit.C w liposomach dr Mercola skupił
się na jakości produktu. Przez ponad 18 miesięcy szukał
odpowiedniego producenta, aż wybrał Capsugel.Krótka historia firmy
Capsugel:
opracowała kapsułkę bez “łączenia” dla większego bezpieczeństwa
konsumentów
przez ponad 15 lat opracowywała unikalną kapsułkę
"Licaps®"
zakład produkcyjny we Francji otrzymał certyfikat GMP w
2003r.
od ponad 100 lat jest światowym liderem w produkcji kapsułek,
posiada 10 fabryk w Ameryce, Azji i Europie
produkuje ponad 50% wszystkich twardych kapsułek obecnie
dostępnych na rynku, rocznie ponad 180 mld
Innowacyjna technologia produkcji kapsułek opracowywana i testowana
przez ponad 15 latWit. C w liposomach jest zamknięta w kapsułce
"Licaps®", a nie żelowej. Kapsułki te są wytwarzane w innowacyjnej
technologii “Fusion” łączącej element kapsułki bez opaski.
Ta innowacyjna technologia:
zmniejsza możliwość utleniania zawartości kapsułki
zapewnia, że kapsułka jest hermetycznie zamknięta
przedłuża termin przydatności do spożycia