[Cooley Distillery]
Kategoria: Alkohole > Whisky > Irlandzka > Single maltWysyłka: do 3 dni
Connemara Peated Single Malt – wyjątkowa irlandzka
whiskey Whiskey Connemara Peated Single Malt
charakteryzuje się przyjemnym słodkim smakiem miodu oraz kremowych
nut owocowych, które...
Pełen opis produktu 'Whiskey Connemara Peated Single Malt 40% 0,7 l' »
Connemara Peated Single Malt –
wyjątkowa irlandzka whiskey Whiskey Connemara Peated
Single Malt charakteryzuje się przyjemnym słodkim smakiem
miodu oraz kremowych nut owocowych, które idealnie równoważą dymne
akcenty. Jest to jedna z niewielu whiskey
torfowych, które są obecnie produkowane w Irlandii. Nazwa
trunku pochodzi od regionu kulturowego hrabstwa Galway, którego
nazwa nawiązuje do dawnego plemienia Conmacne
Mara. Osiedliło się ono w tym regionie wieki temu. W 1987
roku John Teeling zakupił gorzelnię na półwyspie Cooley, a
następnie przerobił ją na destylarnię whiskey. Z czasem
przedsiębiorca zdobył prawa do produkcji „uśpionych” pozycji
(takich jak Kilbeggan czy Tyrconnel). Produkty marki (na które
składają się Connemara Original, Connemara 12 years old i Connemara
Cask Strenghts) sprawiły, że od momentu wejścia na rynek w 1999
roku, firma odniosła znaczny sukces nie tylko w rodzimym kraju, ale
i na świecie. Obecnie marka Connemara znajduje się w rękach
przedsiębiorstwa Kilbeggan Distilling Co., a
whiskey produkuje się w destylarni Cooley w hrabstwie Louth.
Połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i
niesłodowanego Gorzelnia Cooley czerpie wodę z rzeki
Sliabh, która wypływa z pobliskich
gór. Destylarnia posiada dwie linie produkcyjne, z czego jedna
wytwarza whiskey single malt, a druga skupia się na blendach,
których używa się następnie w mieszankach. Produkcja whiskey single
malt w gorzelni osiąga imponującą ilość około 650 000
litrów rocznie oraz ponad 2,5 milionów
litrów whiskey zbożowej. Connemara Peated Single Malt
to połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i
niesłodowanego. Słody, które wykorzystuje się do produkcji
trunku, są suszone torfem, co nie jest zwykłą
praktyką dla produktów irlandzkich. Zapewnia to whiskey
charakterystyczne nuty wędzonki, palonego drewna oraz soli
morskiej. Dwukrotna destylacja
whiskey Connemara Peated Single Malt
W przeciwieństwie do wielu innych irlandzkich whiskey
Connemara Peated Single Malt poddawana jest procesowi
dwukrotnej, a nie trzykrotnej destylacji. Następnie trunek
spędza 4 lata w tradycyjnych, dębowych beczkach po
bourbonie amerykańskim. Po upływie tego czasu nabiera on
odpowiednich, kontrolowanych przez specjalistów smaków i aromatów,
po czym kierowany jest do butelkowania. Torfowe nuty
zbalansowane akordami miodowej słodyczy Connemara Peated
Single Malt to wyjątkowa whiskey o złotej barwie, która nie jest
klasycznym trunkiem z Irlandii. Wszystko to za sprawą
wyróżniających ją torfowych nut smakowych oraz aromatycznych, które
zostały świetnie zbalansowane dzięki miodowej słodyczy.
Aromat: wyczuwalne są nuty wędzonki, torfu,
wrzosowiska, a także świeże akordy kwiatowe, miodowa słodycz oraz
drewno. Smak: jest wyrazisty, gładki, torfowy.
Wyczuwalne są miód oraz jęczmienna słodycz.
Finisz: długi i ostry, miodowy i dymny.
Connemara Peated Single Malt, czyli trunek w celtyckim
stylu Whisky Connemara Peated Single Malt mieści się
w niewysokiej, obłej butelce w kolorze ciemnej zieleni. Nazwa
trunku została zapisana czcionką w celtyckim stylu. Została
również wyżłobiona w górnej części butelki. W dolnej części butelki
umieszczono emblemat producenta, czyli złotą grafikę
prezentującą komin destylarni oraz młyn. Zielona barwa szkła oraz
zastosowanie złotych i zielonych elementów tworzy spójną, elegancką
całość. Trunek sprzedawany jest w zielonej tubie,
która kolorem i stylem nawiązuje do butelki. Ozdobiona jest grafiką
przedstawiającą irlandzkie góry oraz wody. Świetnie nada się jako
prezent zarówno dla smakoszy irlandzkich whiskey, jak i dla
amatorów. Connemara Peated Single Malt: dla kogo i
jak ją degustować? Whiskey Connemara Peated Single
Malt to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią nietypowe
rozwiązania oraz są ciekawi nowych smaków. Została ona
niejednokrotnie doceniona przez krytyków i otrzymała wiele nagród.
Spośród nich należy wymienić przede wszystkim złoty
medal w International Wine & Spirit Competition w 2013 i 2019
roku, a także złoty medal w konkursie The
Irish Whiskey Masters w 2014 roku. Ponadto trunek
otrzymał złoty medal w World Whiskies Awards w 2014
roku oraz zajął drugie miejsce w International
Wine & Spirit Competition w 2014 roku. Ci, którzy
preferują tradycyjną degustację, powinni spróbować tej whiskey bez
żadnych dodatków lub ewentualnie z paroma kroplami wody. Świetnie
sprawdzi się ona również jako składnik Irish
Coffee, której nada wspaniałego, oryginalnego smaku dzięki
nutom torfu. Aby przygotować wariację na temat tego klasycznego
irlandzkiego napoju, wystarczą: shot espresso, brązowy
cukier, whiskey oraz bita śmietana. Warto spróbować!