[Wydawnictwo Albatros]
Kategoria: DokumentalneWysyłka: od ręki
skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do
rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji.
Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię –
ich...
Pełen opis produktu 'Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?' »
Biblia italofilów,
opatrzona przedmową Umberta
Eco.
Doskonała lektura dla tych, którzy
chcą nauczyć się czerpać radość z życia.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala
zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię
podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi
fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp
po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje,
przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko –
omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie,
ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
To wspaniałe źródło wiedzy o
Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i
znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest
tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio
Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i
spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka
kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju.
Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście
głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po
Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko
kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę
i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z
jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto,
diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z
kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze
włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe
obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla
podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.
Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie
dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede
wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta
Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż
gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców
kraju”.
Bezpłatny fragment: