[Illuminatio]
Kategoria: Książki > Zdrowie
Jeśli należysz do grona miłośników kuchni Pięciu Przemian,
albo dopiero chcesz spróbować swoich sił w tym sposobie gotowania
sięgnij po tę pierwszą z serii czterech książek kulinarnych na
każdą...
Pełen opis produktu 'Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, Anna Czelej' »
Jeśli należysz do grona miłośników kuchni Pięciu Przemian, albo
dopiero chcesz spróbować swoich sił w tym sposobie gotowania
sięgnij po tę pierwszą z serii czterech książek kulinarnych na
każdą porę roku.
To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych
zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do
konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian,
dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach
zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki,
warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i
dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki
któremu poznasz składniki, tajniki, receptury, nowe smaki, które
pomogą ci komponować przepyszne, zdrowe i zrównoważone wiosenne
posiłki.
Z tą książką ugotujesz dania bezmięsne, bezglutenowe, korzystając z
sezonowych i ogólnodostępnych składników.
Wiosną wszystko budzi się do życia – rośnie. Według Pięciu
Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują
cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na
przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną
koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające – równoważy to,
co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też
zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni – z
niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie
smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w
żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
Z kuchnią Pięciu Przemian przywrócisz równowagę swojemu organizmowi
i osiągniesz pełną harmonię w życiu!
O autorce
Anna Czelej z wykształcenia artysta plastyk, absolwentka
warszawskiej ASP; harmonia i piękno od zawsze były obecne w jej
życiu. Ponad dwadzieścia lat temu zajęła się chińską filozofią
przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian, od tamtej pory wciąż
eksperymentuje z potrawami wegetariańskimi – tworząc nowe przepisy.
Jest autorką dwóch świetnie przyjętych książek o gotowaniu według
Pięciu Przemian. W wolnym czasie na różne sposoby odkrywa tajemnice
natury: gotując, uprawiając ogród, obserwując przyrodę czy
fotografując.
Autorytet w dziedzinie zdrowego żywienia poleca "Wiosnę w
kuchni Pięciu Przemian"!Reni Jusis jest znana jako jedna z
głównych orędowniczek wegetarianizmu w show-biznesie, promuje tę
filozofię żywieniową, podaje przykładowe przepisy na dania
wegetariańskie.
Wydawca: ILLUMINATIO
Ilość stron: 232
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 145 x 205 mm
Rok wydania: marzec 2013, wydanie I
ISBN: 9788363965044
EAN: 9788363965044