[ZYSK I S-KA]
Kategoria: Książki kucharskieWysyłka: od ręki
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy
obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru
(malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i
Australii. ...
Pełen opis produktu 'Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku' »
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty
Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską,
Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej
Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą,
a w sposób skrajny od pozostałych kuchni świata. Obrazują
fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne
(korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej
żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można
beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać
selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte tak jak
w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od
naszego sposobach odżywiania się egzotycznych, nowych, może się
przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest
przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w
krainy smaków nieznanych.