[Bezdroża]
Kategoria: ŚwiatWysyłka: od ręki
Masz ochotę wyjechać na wakacje, na weekend lub po prostu oderwać
się od codzienności na kilka dni? Zielony
Przewodnik podsunie Ci pomysły i dobre rady, dostarczając
aktualnych informacji...
Pełen opis produktu 'Toskania. Zielony Przewodnik' »
Masz ochotę wyjechać na wakacje, na weekend lub po
prostu oderwać się od codzienności na kilka dni? Zielony
Przewodnik podsunie Ci pomysły i dobre rady, dostarczając
aktualnych informacji o miejscu, w które się wybierasz. Zielony
Przewodnik, tworzony z myślą o ułatwianiu i urozmaicaniu podroży,
przeznaczony jest dziś – podobnie jak u swoich początków – dla tych
wszystkich, którzy lubią poznawać i wnikać w specyfikę zwiedzanego
regionu. Prosty, przejrzysty i łatwy w użyciu, jest również
niezastąpioną pomocą dla osób podróżujących z dziećmi. Przewodnik
zwraca uwagę na atrakcje, które mogą szczególnie zainteresować
najmłodszych, takie jak zoo, parki rozrywki, niezwykłe muzea, a
także organizowane specjalnie dla dzieci zajęcia, które, bawiąc,
przybliżają im jednocześnie historię ważnych zabytków. Sensem
istnienia tego przewodnika są jego czytelnicy, których traktujemy
również jak potencjalnych współautorów. Dlatego też prosimy o
przesyłanie do nas wszelkich uwag, sugestii i ciekawych informacji.
Skorzystamy z nich przy pracy nad następnym wydaniem
przewodnika.
Nazwa Toskania, po raz pierwszy użyta w X w., pochodzi od
łacińskiego słowa Tuscia, które było używane od III w. do opisania
regionu znanego również jako Etruria, terytorium Etrusków
(nazywanych również Tusci), położonego między Tybrem a rzeką
Arno.
Góry, wzgórza, doliny i nadbrzeżne równiny ze zróżnicowaną
glebą, są częścią tego w większości wyżynnego regionu,
posiadającego jeden z największych obszarów leśnych we Włoszech
oraz charakteryzującego się obfitością rzek i strumieni,
spływających po zachodnich stokach Apeninów do Morza
Śródziemnego.
Północno-wschodnia granica Toskanii jest wyraźnie zaznaczona
przez krzywiznę Apeninów na włoskim półwyspie, od Ligurii na
tyrreńskim wybrzeżu Morza Śródziemnego do wybrzeża adriatyckiego.
Ten górski kręgosłup tworzy dział wodny. Geologiczna rzeźba
północnych stoków (gdzie podnóża gór leżą prostopadle do
centralnego grzbietu) jest stosunkowo prosta, lecz na południu
Toskanii znajduje się kilka drugorzędnych pasm (niskich gór i
wzgórz) położonych równolegle do głównego grzbietu, tworząc doliny,
w których leżą: Florencja, Siena i Arezzo.
Podobnie jak Apeniny, te niskie góry są stosunkowo młode i
pochodzą z trzeciorzędu i kenozoiku (65–2 mln lat temu); zbudowane
są głównie z gliny i łupka, z wyjątkiem twardego i nieskazitelnego
marmuru Alp Apuańskich. Gleba w tym regionie jest miękka i podatna
na erozję na skutek gwałtownych opadów deszczu, które powodują
zalewanie dróg, pól i wiosek leżących w pobliżu koryt rzek, a
czasami katastrofalne osuwiska (frane). Powstawanie głębokich jarów
(calanchi) i grani (balze) w regionie Volterra spowodowane jest
również erozją Mniej rozległe osuwiska stworzyły poszarpane
wierzchołki (crete) wzgórz w rejonie Sieny i Doliny Orcia.
Gwiazdki Michelin
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system
oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on
jako wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane
miejsce należy do "listy obowiązkowej" punktów, które trzeba
zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych
odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi
gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co
należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy
dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.
Jak to się robi?
Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin
otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki
oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby
opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich
autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby
odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i
restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.
Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym
wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To
właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają
autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to
małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się
niezastąpione.
Jedyny taki system.
Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące
poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny
otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność
polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.
Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej
linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to
zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu
uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak
rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest
charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został
doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.