[Wydawnictwo SSGW]
Kategoria: Poradniki / Dietetyka i Żywienie
inne tego typu opracowania. Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem
w języku angielskim, przez co Leksykon ten staje się jednocześnie
słownikiem polsko-angielskim. Większość terminów w
języku...
Pełen opis produktu 'Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów' »
Leksykon w sposób możliwie prosty i zwięzły zawiera
podstawowe terminy i informacje o nauce o żywności i żywieniu
człowieka.
Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp
w technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia,
definicje, nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych
pojęć ulega modyfikacji dezaktualizacji.
Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej
terminologii
FRAGMENT
Wstęp
Nauka o żywności i żywieniu człowieka jest nauką
multidyscyplinarną, korzystającą ze zdobyczy takich nauk, jak
matematyka, chemia, fizyka, biologia, biochemia, mikrobiologia,
fizjologia, inżynieria, informatyka, a także ekonomia, organizacja
produkcji, marketing itp. Każda z nauk wnoszących określony wkład
do nauki o żywności i żywieniu człowieka posługuje się zarówno
określonym słownictwem, jak i swoistą symboliką.
Słownictwo to w pewnym stopniu ulega modyfikacji w procesie
adaptacji do potrzeb nauki o żywności, a technologia wytworzyła
własne słownictwo wynikające ze stosowanych procesów i postępu
naukowo-technicznego. W rezultacie powstał zasób słownictwa
specyficznego dla nauki o żywności i żywieniu człowieka, który
wymagał systematycznego opracowania i uaktualnienia. Rozumiejąc
potrzebę wydania opracowania, które w jednej pozycji, w sposób
możliwie prosty i zwięzły zawierałoby podstawowe terminy i
informacje o nauce o żywności i żywieniu człowieka, Komitet Nauk o
Żywności Polskiej Akademii Nauk podjął inicjatywę wydania
odpowiedniego leksykonu.
Potrzeba taka wynikała między innymi z faktu, że w chwili obecnej
nie ma na rynku księgarskim takiego opracowania, a w innych
słownikach, nawet jeżeli pewne określenia się znajdują, to są one
rzadko odniesione do nauki o żywności i żywieniu człowieka.
Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w
technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje,
nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega
modyfikacji lub dezaktualizacji.
Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej
terminologii, a także powinien się stać źródłem szybkiej,
podstawowej informacji o danej dziedzinie wiedzy. Leksykon
nauki o żywności i żywieniu człowieka ma jeszcze jedną podstawową
zaletę, której nie zawierają inne tego typu opracowania.
Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim,
przez co Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem
polsko-angielskim. Większość terminów w języku angielskim jest
specyficzna dla nauki o żywności i żywieniu człowieka i nie ma ich
w większości słowników angielsko-polskich czy polsko-
-angielskich dostępnych na naszym rynku księgarskim.
Leksykon jest adresowany do Czytelników zainteresowanych
żywnością i żywieniem człowieka.
Jednak przede wszystkim jest on kierowany do studentów jako
podręcznik pomocniczy. Zebranie podstawowych pojęć i terminów z
nauki o żywności i żywieniu człowieka w jednym wydawnictwie,
podanie ich znaczenia i ewentualnych synonimów będzie olbrzymim
ułatwieniem dla studiujących technologię żywności, nauki o żywieniu
człowieka i konsumpcji, biotechnologię, towaroznawstwo, dietetykę
czy higienę żywności na wydziałach medycyny weterynaryjnej.
Studenci niektórych kierunków ekonomicznych również będą mogli
korzystać z tej publikacji jako źródła podstawowych informacji.
Leksykon adresowany jest również do Czytelników związanych z
szeroko rozumianą gospodarką żywnościową, pracowników
naukowo-dydaktycznych wyższych uczelni, naukowo-badawczego zaplecza
przemysłu, dozoru technologiczno-technicznego, kontroli
sanitarno-weterynaryjnej, zaopatrzenia, marketingu, zbytu, służb
celnych itp.
Hasła w Leksykonie ułożone są alfabetycznie i obejmują prawie
wszystkie zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniem
człowieka.
Dotyczą one chemii, biochemii i mikrobiologii żywności,
biotechnologii, inżynierii żywności, maszyn i urządzeń stosowanych
w produkcji żywności, technologii owoców i warzyw, przetwórstwa
ziemniaków, cukrownictwa, przetwórstwa zbóż, technologii mleka,
przetwórstwa mięsa, przetwórstwa drobiu i jaj, przetwórstwa ryb,
gastronomii, toksykologii żywności, ekonomiki i organizacji
produkcji i żywienia człowieka. Objętość haseł jest różna i zależy
od znaczenia omawianego hasła. Są hasła o charakterze ogólnym
wymagające szerszego
omówienia i są hasła szczegółowe, których wyjaśnienie zawarte jest
w jednym czy dwóch zdaniach.
W Leksykonie znajduje się łącznie ponad 6600 haseł.
Hasła są opracowane przez specjalistów z określonej dziedziny
wiedzy o dużym doświadczeniu dydaktycznym, a także i autorskim.
Lista autorów wraz z miejscem pracy jest podana na początku
publikacji. Zespół redakcyjny
Leksykonu stanowią pracownicy wyższych uczelni o znaczącym
dorobku naukowym i publikacyjnym.
Są to prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski - autor
podręcznika dotyczącego biotechnologii żywności,
prof. dr hab. Zbigniew Duda - uznany autorytet w zakresie
technologii mięsa i autor słownika angielsko-polskiego i
polsko-angielskiego z technologii mięsa,
prof. dr hab. Jan Gawęcki - współautor podręczników
akademickich z zakresu żywienia człowieka,
prof. dr hab. Adolf Horubała - współautor podręczników z
technologii owoców i warzyw i autor podręcznika dotyczącego
przechowalnictwa żywności,
prof. dr hab. Piotr Lewicki - współautor podręcznika z
inżynierii procesowej i aparatury przemysłu spożywczego,
prof. dr hab. Zdzisław Sikorski - autor podręczników w
języku polskim i angielskim dotyczących chemii żywności,
prof. dr hab. Stanisław Zmarlicki - współautor trzytomowego
opracowania dotyczącego technologii mleka.
Układ haseł jest następujący: hasło podane jest drukiem
wytłuszczonym, po haśle podane jest (w zdecydowanej większości
przypadków) jego określe7
nie w języku angielskim, następnie ewentualny synonim lub synonimy
oraz wyjaśnienie hasła. Na końcu, w nawiasach, umieszczono inicjały
autora.
W szczególnych przypadkach podano wzory chemiczne lub
matematyczne.
Zdajemy sobie sprawę z faktu, że Leksykon - jako pierwsza próba
zebrania terminologii stosowanej w nauce o żywności i żywieniu
człowieka - nie jest
kompletny, może być w pewnych przypadkach niewystarczająco dokładny
i precyzyjny, a nawet zbyt lapidarny, skrótowy. Nie we wszystkich
przypadkach
znaleziono odpowiednie objaśnienie terminu w języku angielskim.
Czytelnikom, którzy nadeślą swoje uwagi, propozycje
uzupełnień i propozycje nowych haseł z góry bardzo dziękujemy.
Będzie to niezwykle cenny materiał do poprawienia prezentowanych
haseł i uzupełnienia o nowe treści, które nie znalazły się w
pierwszym wydaniu Leksykonu, które oddajemy do rąk Czytelnika.
Autorzy, jak i zespół redakcyjny dołożyli wszelkich starań, aby
Leksykon charakteryzował się wysokim poziomem merytorycznym i był
przydatny szerokiemu gronu Czytelników. Jednak publikacja jako
całość nie powstałaby bez zaangażowania Pracowników Wydawnictwa
SGGW, a w szczególności Pana Dyrektora mgr. inż. Jana Kiryjowa,
któremu za włożoną pracę, w imieniu wszystkich autorów, serdecznie
dziękuję.