Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
  • [Politechnika Gdańska]

    Kategoria: BIOTECHNOLOGIA

    (Katarzyna Grubiak) Zasady ogólne Postępowanie w nagłych wypadkach Bezpieczeństwo pracy z preparatami enzymatycznymi Znaczenie i przykłady technologii enzymatycznych... Pełen opis produktu 'Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego. Materiały pomocnicze i ćwiczenia laboratoryjne' »

    Skryptprzygotowano dla studentów kierunku Biotechnologia realizowanego wróżnych szkołach wyższych. Absolwent takich studiów powinienzdobyć przydatną w przyszłej pracy zawodowej wiedzę w zakresiemożliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnietechnologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystaniajest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobówwytwarzania oraz możliwych zastosowań dostępnych w handlupreparatów enzymatycznych. Poszerzenie wiedzy w tym zakresieumożliwia lektura pierwszej części skryptu, użytecznej równieżdla pracowników firm wykorzystujących procesy enzymatyczne. Drugaczęść zawiera natomiast przykłady ćwiczeń laboratoryjnych,niezbędnych dla zdobycia przez studentów praktycznych umiejętnościw zakresie posługiwania się enzymami. W niniejszym opracowaniupominięto dostępne w wielu podręcznikach informacje dotyczącesposobu działania i budowy poszczególnych enzymów. Zrezygnowanoteż z cytowania artykułów źródłowych, zamieszczając jednak pokażdym rozdziale zestaw literatury uzupełniającej, która umożliwiczytelnikom pogłębianie wiedzy w zakresie poszczególnychzagadnień. Zasady ogólne (Izabela Sinkiewicz) Bezpieczeństwo pracy w laboratorium (Katarzyna Grubiak) Zasady ogólne Postępowanie w nagłych wypadkach Bezpieczeństwo pracy z preparatami enzymatycznymi Znaczenie i przykłady technologii enzymatycznych (Józef Synowiecki) Charakterystyka enzymów i ich podział Budowa enzymów Inhibitory i ich działanie optymalne warunki działania enzymów Klasyfikacja enzymów Warunki i przykłady oznaczenia aktywności enzymów Źródła i kryteria wyboru enzymów Źródła enzymów Ulepszanie szczepów drobnoustrojowych Zalety i wady technologii enzymatycznych Preparaty enzymatyczne stosowane w przemyśle i analityce Rodzaje preparatów enzymatycznych Przykłady zastosowań Modyfikacje i hodowla drobnoustrojów wykorzystywanych do produkcji enzymów (Paweł Filipkowski) Surowce do przygotowania podłoży Skład i przygotowania podłoży Zalety i wady różnych sposobów hodowli Indukowanie syntezy enzymów Selekcja i doskonalenie drobnoustrojów Wytwarzanie enzymów rekombinowanych Izolowanie i oczyszczanie enzymów (Izabela Sinkiewicz, Katarzyna Grubiak) Wybór źródła enzymu Przechowywanie materiału wyjściowego Wyodrębnianie enzymów Dezintegracja komórek Ekstrakcja enzymu Przeciwdziałanie stratom aktywności enzymu podczas ekstrakcji Zagęszczanie ekstraktu Wstępne oczyszczanie przez precypitację Oczyszczanie techniką ekstrakcji dwufazowej Odsalanie i wymiana buforu Wybór sposobu chromatograficznego oczyszczania Chromatografia jonowymienna Chromatografia wykluczania Chromatografia oddziaływań hydrofobowych Chromatografia powinowactwa Otrzymywanie i zastosowania immobilizowanych enzymów (Józef Synowiecki) Rodzaje i charakterystyka preparatów Sposoby immobilizacji Stosowane nośniki Niektóre zastosowania Bioreaktory stosowane w procesach enzymatycznych (Paweł Filipkowski, Józef Synowiecki) Ogólna charakterystyka Rodzaje bioreaktorów Usuwanie produktów z przestrzeni reaktora Reaktory do katalizowania reakcji w apolarnym środowisku Ćwiczenie 1/2 Biosynteza, izolowanie i oznaczanie aktywności rekombinowanej β - galaktozydazy ze zmodyfikowanej genetycznie Escherichia coli (Paweł Filipkowski) Ćwiczenie 3 Wyznaczenie optymalnych warunków działania i cieplnej stabilności α – amylazy z Aspergillus oryzae (Izabela Sinkiewicz) Ćwiczenie 4 Wpływ α – amylazy i glukoamylazy na zdolność skrobi do tworzenia kompleksów z jodem (Izabela Sinkiewicz) Ćwiczenie 5 Immobilizacja β –fruktofuranozydazy na chitynie (Katarzyna Grubiak) Ćwiczenie 6 Zastosowanie komórek drobnoustrojów do katalizowania reakcji enzymatycznych (Katarzyna Grubiak) Ćwiczenie 7 Wyznaczanie zmian stopnia hydrolizy białek podczas reakcji katalizowanych alkalazą
    Ranking sklepy24.pl : 3

    Więcej o Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego. Materiały pomocnicze i ćwiczenia laboratoryjne

  • [Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    możliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnie technologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystania jest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobów... Pełen opis produktu 'Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego' »

    Skrypt przygotowano dla studentów kierunku Biotechnologia realizowanego w różnych szkołach wyższych. Absolwent takich studiów powinien zdobyć przydatną w przyszłej pracy zawodowej wiedzę w zakresie możliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnie technologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystania jest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobów wytwarzania oraz możliwych zastosowań dostępnych w handlu preparatów enzymatycznych. Poszerzenie wiedzy w tym zakresie umożliwia lektura pierwszej części skryptu, użytecznej również dla pracowników firm wykorzystujących procesy enzymatyczne. Druga część zawiera natomiast przykłady ćwiczeń laboratoryjnych, niezbędnych dla zdobycia przez studentów praktycznych umiejętności w zakresie posługiwania się enzymami.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego

  • [Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    możliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnie technologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystania jest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobów... Pełen opis produktu 'Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego' »

    Skrypt przygotowano dla studentów kierunku Biotechnologia realizowanego w różnych szkołach wyższych. Absolwent takich studiów powinien zdobyć przydatną w przyszłej pracy zawodowej wiedzę w zakresie możliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnie technologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystania jest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobów wytwarzania oraz możliwych zastosowań dostępnych w handlu preparatów enzymatycznych. Poszerzenie wiedzy w tym zakresie umożliwia lektura pierwszej części skryptu, użytecznej również dla pracowników firm wykorzystujących procesy enzymatyczne. Druga część zawiera natomiast przykłady ćwiczeń laboratoryjnych, niezbędnych dla zdobycia przez studentów praktycznych umiejętności w zakresie posługiwania się enzymami.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego


ksiegarnia.edu.pl

Książki naukowo-techniczne oraz podręczniki akademickie.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.11.2006
politechnika warszawska, uniwersytet adama mickiewicza w poznaniu, uniwersytet warmińsko-mazurski w olsztynie, politechnika białostocka, politechnika Śląska, wydawnictwa komunikacji i Łączności, politechnika gdańska, uniwersytet zielonogórski
Produkty w ofercie: 2666
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 13
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, zielona sowa, bellona, amber
Produkty w ofercie: 318664
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 318664
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Być może odnajdziesz szukany produkt wśród: