Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
  • [Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Technikum, Szkoła zawodowa > Przetwórstwo rolno-spożywcze, gastronomia

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie... Pełen opis produktu 'Technologia gastronomiczna. kucharz technik żywienia i gospodarstwa domowego część 2' »

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej. Zawiera materiał nauczania w zakresie technologii i towaroznawstwa pieczywa cukierniczego, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu, a także ptactwa dzikiego, ryb i owoców morza. Opisano w nim także charakterystykę i technologie produkcji zakąsek zimnych i gorących oraz potraw półmięsnych i wegetariańskich. Spis treści: 1. Pieczywo cukiernicze nietrwałe1.1. Cukier - gatunki handlowe i warunki przechowywania 1.2. Miód naturalny i sztuczny - skład chemiczny i wartość odżywcza 1.2.1. Miód naturalny 1.2.2. Miód sztuczny 1.3. Sztuczne środki słodzące i ich zastosowanie 1.4. Syropy pomady i glazury - podział i zastosowanie w produkcji ciastkarskiej 1.4.1. Syropy 1.4.2. Pomady 1.4.3. Glazury 1.5. Środki spulchniające 1.5.1.  Fizyczne środki spulchniające 1.5.2. Chemiczne środki spulchniające 1.5.3. Biologiczne środki spulchniające 1.6. Charakterystyka różnych rodzajów ciast 1.7. Charakterystyka i techniki sporządzania różnych rodzajów ciast 1.7.1. Ciasta kruche 1.7.2. Ciasto francuskie i półfrancuskie 1.7.3. Ciasto parzone (ptysiowe) 1.7.4. Ciasta piernikowe 1.7.5. Ciasto biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe 1.7.6. Ciasta drożdżowe 1.8. Kremy i masy do wyrobów ciastkarskich - podział i zasady sporządzania 1.8.1. Kremy do ciast 1.8.2. Masy do ciast 1.9. Zasady wykańczania i dekoracji wyrobów ciastkarskich 1.9.1. Barwa 1.9.2. Zasady tworzenia kompozycji 1.9.3. Ornament i elementy dekoracyjne 1.10  Torty 2. Mięso zwierząt i dziczyzny2.1. Charakterystyka zwierząt rzeźnych i dziczyzny 2.2. Badanie znakowanie i budowa mięsa 2.2.1. Badanie weterynaryjne i znakowe mięsa 2.2.2. Budowa histologiczna mięsa 2.3. Skład chemiczny i wartość odżywcza 2.4. Cechy mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny 2.5. Przechowywanie i utrwalanie mięsa 2.6. Dojrzewanie mięsa 2.7. Podział tusz zwierząt i dziczyzny na elementy kulinartne oraz ich zastosowanie 2.8. Obróbka wstępna mięsa, podrobów i dziczyzny 2.9. Dobór techniki wykonania potrawy w zależności od jakości mięsa i podrobów 2.10. Obróbka cieplna mięsa i podrobów 2.10.1. Potrawy gotowane z mięsa 2.10.2. Potrawy smażone z mięsa 2.10.3. Potrawy duszone z mięsa 2.10.4. Potrawy z mięs pieczonych 2.10.5. Obróbka cieplna dziczyzny 2.10.6. Podroby 2.11. Mięsna masa mielona - dobór surowca, składniki dodatkowe i zasady sporządzania 2.12. Zmiany fizykochemiczne zachodzące w mięsie podczas procesów cieplnych 2.13. Przetwory mięsne - podział i wykorzystanie do sporządzenia dań gorących 2.14. Zastosowanie potraw mięsnych w żywieniu 3. Drób i ptactwo dzikie3.1. Rodzaje i charakterystyka drobiu i ptactwa dzikiego 3.2. Skład chemicznie i wartość odżywcza mięsa i ptactwa dzikiego 3.3. Ocena i klasyfikacja tuszek drobiu 3.4. Obróbka wstępna 3.4.1. Rozmrażanie 3.4.2. Mycie 3.4.3. Rozbiór 3.4.4. Formowanie tuszek 3.4.5. Formowanie mięsa drobiowego do smażenia 3.5. Rodzaje i zasady sporządzania nadzienia do drobiu 3.6. Zasady obróbki cieplnej mięsa drobiowego 3.6.1. Potrawy gotowanie 3.6.2. Potrawy smażone 3.6.3. Potrawy duszone 3.6.4. Potrawy pieczone 3.7. Zmiany fizykochemiczne zachodzące w mięsie drobiowym podczas obróbki 3.8. Zalecenia sanitarno-higieniczne dotyczące produkcji i przechowywania potraw z drobiu i ptactwa dzikiego 4. Ryby i owoce morza4.1.Rodzaje ryb i owoców morza, skład chemiczny i wartość odżywcza 4.2. Ocena świeżości ryb 4.3. Zasady obróbki wstępnej ryb i owoców morza 4.4. Sporządzanie rybnej masy mielonej 4.5. Obróbka cieplna ryb i masy mielonej 4.6. Przetwory z ryb i owoców morza oraz ich zastosowanie w produkcji potraw 4.7. Warunki przechowywania surowców oraz potraw z ryb i owoców morza Zakąski zimne i gorące5.1. Rodzaje i charakterystyka zakąsek 5.1.1. Asortyment zakąsek 5.2. Normy porcji, zasady dekoracji i sposoby podawania zakąsek zimnych i gorących 5.3. Zasady sporządzania i klarowania galaret 5.4. Warunki sanitarno-higieniczne obowiązujące podczas produkcji, ekspozycji, i przechowywania zakąsek 6. Potrawy półmięsne i wegetariańskie6.1. Rodzaje i charakterystyka potraw półmięsnych i wegetariańskich 6.2. Znaczenie potraw półmięsnych i wegetariańskich w żywieniu 6.3. Zasady sporządzania i podawania potraw Literatura Fotografie
    Ranking sklepy24.pl : 3

    Więcej o Technologia gastronomiczna. kucharz technik żywienia i gospodarstwa domowego część 2

  • [Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Technikum, Szkoła zawodowa > Przetwórstwo rolno-spożywcze, gastronomia

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie... Pełen opis produktu 'Technologia gastronomiczna. kucharz technik żywienia i gospodarstwa domowego część 2' »

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej. Zawiera materiał nauczania w zakresie technologii i towaroznawstwa pieczywa cukierniczego, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu, a także ptactwa dzikiego, ryb i owoców morza. Opisano w nim także charakterystykę i technologie produkcji zakąsek zimnych i gorących oraz potraw półmięsnych i wegetariańskich. Spis treści: 1. Pieczywo cukiernicze nietrwałe1.1. Cukier - gatunki handlowe i warunki przechowywania 1.2. Miód naturalny i sztuczny - skład chemiczny i wartość odżywcza 1.2.1. Miód naturalny 1.2.2. Miód sztuczny 1.3. Sztuczne środki słodzące i ich zastosowanie 1.4. Syropy pomady i glazury - podział i zastosowanie w produkcji ciastkarskiej 1.4.1. Syropy 1.4.2. Pomady 1.4.3. Glazury 1.5. Środki spulchniające 1.5.1.  Fizyczne środki spulchniające 1.5.2. Chemiczne środki spulchniające 1.5.3. Biologiczne środki spulchniające 1.6. Charakterystyka różnych rodzajów ciast 1.7. Charakterystyka i techniki sporządzania różnych rodzajów ciast 1.7.1. Ciasta kruche 1.7.2. Ciasto francuskie i półfrancuskie 1.7.3. Ciasto parzone (ptysiowe) 1.7.4. Ciasta piernikowe 1.7.5. Ciasto biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe 1.7.6. Ciasta drożdżowe 1.8. Kremy i masy do wyrobów ciastkarskich - podział i zasady sporządzania 1.8.1. Kremy do ciast 1.8.2. Masy do ciast 1.9. Zasady wykańczania i dekoracji wyrobów ciastkarskich 1.9.1. Barwa 1.9.2. Zasady tworzenia kompozycji 1.9.3. Ornament i elementy dekoracyjne 1.10  Torty 2. Mięso zwierząt i dziczyzny2.1. Charakterystyka zwierząt rzeźnych i dziczyzny 2.2. Badanie znakowanie i budowa mięsa 2.2.1. Badanie weterynaryjne i znakowe mięsa 2.2.2. Budowa histologiczna mięsa 2.3. Skład chemiczny i wartość odżywcza 2.4. Cechy mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny 2.5. Przechowywanie i utrwalanie mięsa 2.6. Dojrzewanie mięsa 2.7. Podział tusz zwierząt i dziczyzny na elementy kulinartne oraz ich zastosowanie 2.8. Obróbka wstępna mięsa, podrobów i dziczyzny 2.9. Dobór techniki wykonania potrawy w zależności od jakości mięsa i podrobów 2.10. Obróbka cieplna mięsa i podrobów 2.10.1. Potrawy gotowane z mięsa 2.10.2. Potrawy smażone z mięsa 2.10.3. Potrawy duszone z mięsa 2.10.4. Potrawy z mięs pieczonych 2.10.5. Obróbka cieplna dziczyzny 2.10.6. Podroby 2.11. Mięsna masa mielona - dobór surowca, składniki dodatkowe i zasady sporządzania 2.12. Zmiany fizykochemiczne zachodzące w mięsie podczas procesów cieplnych 2.13. Przetwory mięsne - podział i wykorzystanie do sporządzenia dań gorących 2.14. Zastosowanie potraw mięsnych w żywieniu 3. Drób i ptactwo dzikie3.1. Rodzaje i charakterystyka drobiu i ptactwa dzikiego 3.2. Skład chemicznie i wartość odżywcza mięsa i ptactwa dzikiego 3.3. Ocena i klasyfikacja tuszek drobiu 3.4. Obróbka wstępna 3.4.1. Rozmrażanie 3.4.2. Mycie 3.4.3. Rozbiór 3.4.4. Formowanie tuszek 3.4.5. Formowanie mięsa drobiowego do smażenia 3.5. Rodzaje i zasady sporządzania nadzienia do drobiu 3.6. Zasady obróbki cieplnej mięsa drobiowego 3.6.1. Potrawy gotowanie 3.6.2. Potrawy smażone 3.6.3. Potrawy duszone 3.6.4. Potrawy pieczone 3.7. Zmiany fizykochemiczne zachodzące w mięsie drobiowym podczas obróbki 3.8. Zalecenia sanitarno-higieniczne dotyczące produkcji i przechowywania potraw z drobiu i ptactwa dzikiego 4. Ryby i owoce morza4.1.Rodzaje ryb i owoców morza, skład chemiczny i wartość odżywcza 4.2. Ocena świeżości ryb 4.3. Zasady obróbki wstępnej ryb i owoców morza 4.4. Sporządzanie rybnej masy mielonej 4.5. Obróbka cieplna ryb i masy mielonej 4.6. Przetwory z ryb i owoców morza oraz ich zastosowanie w produkcji potraw 4.7. Warunki przechowywania surowców oraz potraw z ryb i owoców morza Zakąski zimne i gorące5.1. Rodzaje i charakterystyka zakąsek 5.1.1. Asortyment zakąsek 5.2. Normy porcji, zasady dekoracji i sposoby podawania zakąsek zimnych i gorących 5.3. Zasady sporządzania i klarowania galaret 5.4. Warunki sanitarno-higieniczne obowiązujące podczas produkcji, ekspozycji, i przechowywania zakąsek 6. Potrawy półmięsne i wegetariańskie6.1. Rodzaje i charakterystyka potraw półmięsnych i wegetariańskich 6.2. Znaczenie potraw półmięsnych i wegetariańskich w żywieniu 6.3. Zasady sporządzania i podawania potraw Literatura Fotografie
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia gastronomiczna. kucharz technik żywienia i gospodarstwa domowego część 2

  • [WSiP Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Kucharstwo. Żywność. GastronomiaWysyłka: od ręki

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie... Pełen opis produktu 'Technologia gastronomiczna. Część 2. Kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego' »

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej. Zawiera materiał nauczania w zakresie technologii i towaroznawstwa pieczywa cukierniczego, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu, a także ptactwa dzikiego, ryb i owoców morza. Opisano w nim także charakterystykę i technologie produkcji zakąsek zimnych i gorących oraz potraw półmięsnych i wegetariańskich.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia gastronomiczna. Część 2. Kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego

  • [WSiP]

    Kategoria: Literatura > Kuchnia

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie... Pełen opis produktu 'Technologia gastronomiczna część 2 Kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego' »

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej. Zawiera materiał nauczania w zakresie technologii i towaroznawstwa pieczywa cukierniczego, mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu, a także ptactwa dzikiego, ryb i owoców morza. Opisano w nim także charakterystykę i technologie produkcji zakąsek zimnych i gorących oraz potraw półmięsnych i wegetariańskich.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia gastronomiczna część 2 Kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego

  • [Rea]

    Kategoria: Kucharstwo. Żywność. GastronomiaWysyłka: od ręki

    Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii w zasadniczej szkole zawodowej.Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii.... Pełen opis produktu 'Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem część 2.Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii' »

    Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii w zasadniczej szkole zawodowej.Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii. Część II obejmuje mięso, drób, ryby, zakąski, napoje, potrawy wegetariańskie i jarskie oraz kuchnię staropolską, polską współczesną i kuchnie regionalne. Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym, wzbogacony dużą liczbą ilustracji, schematów, fotografii oraz receptury, pozwoli uczniowi na szybkie i efektywne przyswojenie wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej. Na podkreślenie zasługuje fakt, że Autorki uwzględniły w podręczniku standardy wymagań egzaminacyjnych.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem część 2.Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii

  • [WSiP]

    Kategoria: Szkoła>EdukacjaWysyłka: od ręki

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie... Pełen opis produktu 'Technologia gastronomiczna część 2 Kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego' »

    Bogato ilustrowany, ciekawy, napisany prostym językiem podręcznik do nauki technologii gastronomicznej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej. Zawiera materiał nauczania w zakresie...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Technologia gastronomiczna część 2 Kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego


Szkolna.edu.pl

Książki edukacyjne i materiały pomocnicze dla nauczycieli.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 24.09.2005
kos, mac edukacja, wydawnictwa szkolne i pedagogiczne, korepetytor, astrum, aidem media, iwanowski, studio astropsychologii, felberg sja, filar
Produkty w ofercie: 1391
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 17
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 1

ksiegarnia.edu.pl

Książki naukowo-techniczne oraz podręczniki akademickie.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.11.2006
politechnika warszawska, uniwersytet adama mickiewicza w poznaniu, uniwersytet warmińsko-mazurski w olsztynie, politechnika białostocka, politechnika Śląska, wydawnictwa komunikacji i Łączności, politechnika gdańska, uniwersytet zielonogórski
Produkty w ofercie: 2666
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 11
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Ksiazki-medyczne.eu

Książki oraz podręczniki medyczne.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 26.02.2012
wydawnictwo naukowe pwn, wolters kluwer, wydawnictwo lekarskie pzwl, helion, elsevier urban & partner, c.h. beck, pascal, difin, impuls, wnt
Produkty w ofercie: 16783
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, bellona, zielona sowa, amber
Produkty w ofercie: 296847
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 296847
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

E-Fun24.pl

Artykuły wielobranżowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 17.11.2013
wydawnictwo naukowe pwn, wolters kluwer, helion, olesiejuk, egmont, c.h. beck, difin, umcs, bellona, rebis
Produkty w ofercie: 85364
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 81807
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Być może odnajdziesz szukany produkt wśród: