[]
Kategoria: Kulinarne
z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje
źródła w innych kulturach i zakątkach świata. -----------
Szybko i prosto to niemal 130 pomysłów na
smaczne...
Pełen opis produktu 'Smaczna Kuchnia - Szybko i prosto' »
Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne
potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się
kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo
zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni, jak i te, które
mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-----------
Szybko i prosto to niemal 130 pomysłów na smaczne i zdrowe
posiłki, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu i
nie wymaga szczególnych umiejętności ani wyszukanych produktów.
Zabiegani coraz bardziej cenimy swój czas, dlatego chętnie sięgamy
po przepisy na szybkie i proste dania. Nasze
propozycje wychodzą naprzeciw tej potrzebie: w książce znajdziecie
Państwo receptury na naleśniki, omlety, tarty,
gofry, tortille i wiele wiele innych nieskomplikowanych
posiłków – wytrawne lub na słodko, mięsne lub
wegetariańskie, wysokokaloryczne lub fit. Większość dań może
stanowić zarówno smaczną i wartościową przekąskę, jak i
samodzielny posiłek.
-----------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet najbardziej wybredne
gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni
eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym
opisom i wskazówkom każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić.
Piękne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne
tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w
gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim
ekspozytorze.
Przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i
pieczarkamiSkładniki:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• 400 g fileta z łososia bez skóry i ości,
• 200 g pieczarek,
• 200 g mrożonego szpinaku,
• 1 ząbek czosnku,
• sól, pieprz do smaku,
• masło,
• rozmącone jajko do smarowania.
Wykonanie ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i
pieczarkami
Łososia umyć, osuszyć i podzielić na 2 części. Każdą oprószyć solą
oraz pieprzem i odstawić na chwilę do
lodówki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub
kosteczkę. Na patelni stopić trochę masła i podsmażyć na nim
pieczarki. Smażyć je krótko, by zmieniły kolor i lekko zmiękły. Na
koniec oprószyć je solą oraz pieprzem i przełożyć do miseczki. Na
patelnię dodać trochę masła i wrzucić mrożony szpinak. Dusić, aż
odparuje z niego woda. Doprawić go do smaku czosnkiem wyciśniętym
przez praskę, solą oraz pieprzem. Gotowe ciasto francuskie
podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na placek. Na środku
każdego placka położyć porcję szpinaku, na nim pieczarki, a na
pieczarkach łososia. Boki ciasta ponacinać nożem ukośnie, a
następnie nałożyć je na łososia, zamykając w ten sposób nadzienie w
środku. Ciasto z nadzieniem przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30–35 minut.