[Domos Polska Sp. Zo.o.]
Kategoria: Żywność > dla diabetykówWysyłka: do 3 dni
STEVIA 150g ZIELONY LISTEK - Domos Polska Sp. Zo.o.-
1 łyżeczka słodzi jak 3 łyżeczki cukru. Stevia to
naturalny słodzik stosowany w krajach Ameryki Południowej oraz
Azji. Jest bezkaloryczny,...
Pełen opis produktu 'STEVIA, 150g., Zielony Listek' »
STEVIA 150g ZIELONY
LISTEK- Domos Polska Sp. Zo.o.-1
łyżeczka słodzi jak 3 łyżeczki cukru.Stevia to
naturalny słodzik stosowany w krajach Ameryki Południowej
oraz Azji. Jest bezkaloryczny, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i
poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z
otyłością. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o
linię, chcą zdrowo się odżywiać, ale nie chcą rezygnować ze
słodkiej kawy i herbaty.
Stevia – naturalny słodzik
Stevia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz
Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do
powszechni używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna i
wykazuje, potwierdzone badaniami, korzystne działanie m.in. w
przypadku nadciśnienia i cukrzycy. Stevia to idealne rozwiązanie
dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie
mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy
herbaty.
Stevia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki
Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów
ziołowych i herbaty oraz jako środek leczniczy. Stevia, według
brazylijskiej medycyny tradycyjnej, wspomagała serce, leczyła
zgagę, nadciśnienie, nadwagę, zakażenia. Współczesne badania
potwierdziły, że stevia faktycznie wpływa na obniżenie ciśnienia
krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w
walce z otyłością.
Słodycz w liściachOdmian stevii jest ok. 150 i
tylko jedna posiada drogocenne dla podniebienia i dobroczynne dla
zdrowia słodkie liście. Jest to Stevia Rebaudiana Bertoni, która
jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stevia jest bezkaloryczna i
posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego
rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania (w
przeciwieństwie do sztucznych słodzików), ponieważ jest odporna na
wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne
słodycze.
Słodko i zdrowoCukier i jego nadmierne
spożycie prowadzą do wielu schorzeń, takich jak otyłość, cukrzyca
czy próchnica zębów. Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia
chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na
sztuczne słodziki. Ich smak pozostawia wiele do życzenia a lekarze
i naukowcy spierają się co do ich wpływu na zdrowie. Z tych właśnie
powodów rośnie na świecie popularność stevii - naturalnego
słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale i
zdrowotne. Słodzenie za pomocą stevii jest od kilkudziesięciu lat
popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stevia jest
coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stevia
została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym
także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE)
nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).O stewii w
skrócie:
Stewia to w pełni naturalny słodzik
Ma zero kalorii
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru
(sacharozy)
Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być
używany do pieczenia i gotowania
Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH
3-9)
Może być długo przechowywany
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi
poziomu cukru we krwi
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na
fenyloketonurię (PKU)
Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i
stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych
efektów
Słodziki ze stewii nie ulegają
fermentacji
Stevia może być uprawiana samodzielnie