[]
Kategoria: Kulinarne
domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można łatwo
i szybko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać nawet przez
kilka dni. ------- Gotowanie ze Smaczną kuchnią
zadowoli...
Pełen opis produktu 'Smaczna Kuchnia - Domowe wyroby' »
Serię książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na
różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje
się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo
zarówno przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni,
jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach
świata.
-------
Domowe wyroby to przede wszystkim tradycyjne
polskie przepisy przekazywane z pokolenia na
pokolenie, znajdziemy tu jednak także inspiracje
kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których zebrano przepisy
na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło
i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki oraz zalewy i
marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują
coraz większą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są
zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych
wyrobów, ponadto można je doprawiać według własnych upodobań.
Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy
przepisy na różnorodne wędzone mięsa oraz ryby,
pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno
na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i
kaszanki, sporo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom,
smarowidłom i pasztetom, które można łatwo i szybko przygotować, a
w chłodnym miejscu przechowywać nawet przez kilka dni.
-------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią zadowoli nawet
najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś
dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i
zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom
każdą potrawę na pewno uda się przyrządzić. Piękne albumowe wydanie
polecamy także na prezent, zarówno osobne tomy,
jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w
gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim
ekspozytorze.
Przepis na kiełbasę swojskąSkładniki:
• 1½ kg szynki wieprzowej,
• 400 g łopatki wieprzowej,
• 500 g wołowiny z udźca,
• 600 g boczku,
• 400 g słoniny,
• 1 główka czosnku,
• 6 łyżeczek grubo mielonego pieprzu,
• 6 łyżek majeranku,
• 34 g + 25 g soli peklującej,
• 150 ml lodowatej wody,
• jelita wieprzowe do nadziewania.
Wykonanie kiełbasy swojskiejWszystkie mięsa
dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Szynkę i łopatkę pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i
oprószyć 34 g soli peklującej. Wymieszać. Boczek, udziec wołowy i
słoninę również pokroić w kostkę, przełożyć do drugiej miski i
oprószyć 25 g soli peklującej. Wymieszać. Obie miski przykryć i
wstawić do lodówki na 2 doby. Od czasu do czasu mięso przemieszać.
Mięsa wyjąć z lodówki i szynkę z łopatką zemleć w maszynce o dużych
oczkach, a boczek z wołowiną i słoniną przepuścić przez sitko z
drobnymi otworami. Oba zmielone mięsa przełożyć do jednej miski,
dodać posiekany czosnek, pozostałe przyprawy i lodowatą wodę.
Dokładnie całość wymieszać. Mięsnym farszem nadziać jelita i
formować kiełbasy. Odwiesić je w chłodne miejsce, by obeschły (na
około 8 godzin). Kiełbasy wędzić w temperaturze 60°C przez 3
godziny. Uwędzone parzyć w wodzie o temperaturze 80°C przez 20
minut. Gotowe powiesić w chłodnym miejscu, by obeschły.
Przechowywać w lodówce.
Przepis na pastę jajeczną z
tuńczykiemSkładniki:
• 5 jajek,
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
• 1 szalotka lub czerwona cebulka,
• 1 łyżka majonezu,
• 2 łyżki miękkiego masła,
• kilka gałązek natki pietruszki,
• sól, pieprz do smaku.
Wykonanie pasty jajecznej z tuńczykiemJajka
umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach. Cebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Rozgnieść go
widelcem. Dodać starte jajka i posiekaną cebulę. Doprawić do smaku
solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać z majonezem i
miękkim masłem. Pastę przełożyć do szklanego pojemnika. Natkę
pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym
i posiekać. Posypać nią pastę i wstawić do lodówki, by się
schłodziła. Pastę przechowywać w lodówce do 3 dni.