[WYDAWCA]
Kategoria: Kultura i rozrywka > Książki i Komiksy > Kuchnia, potrawy > PozostałeWysyłka: do 7 dni
SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI KOSTIUKOVICH Biblia
italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla
tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta
jest barwną...
Pełen opis produktu 'SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI KOSTIUKOVICH' »
SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI KOSTIUKOVICH Biblia italofilów,
opatrzona przedmową Umberta Eco.
Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość
z życia.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha
skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do
rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji.
Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich
historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia...
Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania,
opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl
autorki, doprawiony szczyptą humoru.
To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi
zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę
Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane
prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka,
wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej,
przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch
zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch –
od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na
południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne
specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i
obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza“ w tej podróży z jednego
miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie
śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią
niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich
Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i
wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników,
odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.
Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o
przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu
kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może
we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza
poznanie duszy mieszkańców kraju“.
„Nie jest to zwykła książka kulinarna. Nie ma w niej żadnych
receptur.
Są za to piękne opowieści o poszczególnych regionach Italii, ich
specjałach i smakach, wreszcie – o zjawiskach i problemach
dotyczących sfer życia społecznego, kulturalnego, a nawet
politycznego.
I wszystko to w kontekście kulinarnym.
Coś dla amatorów rozmów o kotlecie i jego związkach z kulturą
wysoką oraz polityką“.
Piotr Adamczewski, „Polityka“
„Czytając tę książkę, mamy wrażenie przebywania we włoskim
domu, w którego centrum znajduje się kuchnia, i bez względu na to,
gdzie akurat siedzimy, zawsze dochodzi nas przyjazny odgłos
kuchennej krzątaniny. Wydaje się, że Włosi jedzą nie po to, by
podtrzymać funkcje życiowe, ale by nadać swemu życiu
sens“.
wloskieprzepisy.pl
„Badając kulturę jedzenia, możemy stwierdzić, że jest ono
źródłem harmonii i radości. O jedzeniu mogą gawędzić ludzie
należący do najróżniejszych warstw społecznych. Każdy, bez względu
na to, jakie ma pochodzenie czy dochody, bez trudu znajdzie wspólny
język z innymi. ( ) W ten sposób rodzi się język pewnej kultury,
odporny na zepsucie przez konsumpcjonizm“.
Elena Kostioukovitch Data
premiery: 2020-07-29