Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
Włączyłeś filtrowanie wyników wyszukiwania. Aby znaleźć więcej produktów wyłącz część lub wszystkie filtry.
  • [Wydawnictwo SSGW]

    Kategoria: Poradniki / Dietetyka i Żywienie

    inne tego typu opracowania. Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim, przez co Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem polsko-angielskim.... Pełen opis produktu 'Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów' »

    Leksykon w sposób możliwie prosty i zwięzły zawiera podstawowe terminy i informacje o nauce o żywności i żywieniu człowieka. Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje, nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji dezaktualizacji. Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej terminologii FRAGMENT Wstęp Nauka o żywności i żywieniu człowieka jest nauką multidyscyplinarną, korzystającą ze zdobyczy takich nauk, jak matematyka, chemia, fizyka, biologia, biochemia, mikrobiologia, fizjologia, inżynieria, informatyka, a także ekonomia, organizacja produkcji, marketing itp. Każda z nauk wnoszących określony wkład do nauki o żywności i żywieniu człowieka posługuje się zarówno określonym słownictwem, jak i swoistą symboliką. Słownictwo to w pewnym stopniu ulega modyfikacji w procesie adaptacji do potrzeb nauki o żywności, a technologia wytworzyła własne słownictwo wynikające ze stosowanych procesów i postępu naukowo-technicznego. W rezultacie powstał zasób słownictwa specyficznego dla nauki o żywności i żywieniu człowieka, który wymagał systematycznego opracowania i uaktualnienia. Rozumiejąc potrzebę wydania opracowania, które w jednej pozycji, w sposób możliwie prosty i zwięzły zawierałoby podstawowe terminy i informacje o nauce o żywności i żywieniu człowieka, Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk podjął inicjatywę wydania odpowiedniego leksykonu. Potrzeba taka wynikała między innymi z faktu, że w chwili obecnej nie ma na rynku księgarskim takiego opracowania, a w innych słownikach, nawet jeżeli pewne określenia się znajdują, to są one rzadko odniesione do nauki o żywności i żywieniu człowieka. Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje, nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji lub dezaktualizacji. Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej terminologii, a także powinien się stać źródłem szybkiej, podstawowej informacji o danej dziedzinie wiedzy. Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka ma jeszcze jedną podstawową zaletę, której nie zawierają inne tego typu opracowania. Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim, przez co Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem polsko-angielskim. Większość terminów w języku angielskim jest specyficzna dla nauki o żywności i żywieniu człowieka i nie ma ich w większości słowników angielsko-polskich czy polsko- -angielskich dostępnych na naszym rynku księgarskim. Leksykon jest adresowany do Czytelników zainteresowanych żywnością i żywieniem człowieka. Jednak przede wszystkim jest on kierowany do studentów jako podręcznik pomocniczy. Zebranie podstawowych pojęć i terminów z nauki o żywności i żywieniu człowieka w jednym wydawnictwie, podanie ich znaczenia i ewentualnych synonimów będzie olbrzymim ułatwieniem dla studiujących technologię żywności, nauki o żywieniu człowieka i konsumpcji, biotechnologię, towaroznawstwo, dietetykę czy higienę żywności na wydziałach medycyny weterynaryjnej. Studenci niektórych kierunków ekonomicznych również będą mogli korzystać z tej publikacji jako źródła podstawowych informacji. Leksykon adresowany jest również do Czytelników związanych z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową, pracowników naukowo-dydaktycznych wyższych uczelni, naukowo-badawczego zaplecza przemysłu, dozoru technologiczno-technicznego, kontroli sanitarno-weterynaryjnej, zaopatrzenia, marketingu, zbytu, służb celnych itp. Hasła w Leksykonie ułożone są alfabetycznie i obejmują prawie wszystkie zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniem człowieka. Dotyczą one chemii, biochemii i mikrobiologii żywności, biotechnologii, inżynierii żywności, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności, technologii owoców i warzyw, przetwórstwa ziemniaków, cukrownictwa, przetwórstwa zbóż, technologii mleka, przetwórstwa mięsa, przetwórstwa drobiu i jaj, przetwórstwa ryb, gastronomii, toksykologii żywności, ekonomiki i organizacji produkcji i żywienia człowieka. Objętość haseł jest różna i zależy od znaczenia omawianego hasła. Są hasła o charakterze ogólnym wymagające szerszego omówienia i są hasła szczegółowe, których wyjaśnienie zawarte jest w jednym czy dwóch zdaniach. W Leksykonie znajduje się łącznie ponad 6600 haseł. Hasła są opracowane przez specjalistów z określonej dziedziny wiedzy o dużym doświadczeniu dydaktycznym, a także i autorskim. Lista autorów wraz z miejscem pracy jest podana na początku publikacji. Zespół redakcyjny Leksykonu stanowią pracownicy wyższych uczelni o znaczącym dorobku naukowym i publikacyjnym. Są to prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski - autor podręcznika dotyczącego biotechnologii żywności, prof. dr hab. Zbigniew Duda - uznany autorytet w zakresie technologii mięsa i autor słownika angielsko-polskiego i polsko-angielskiego z technologii mięsa, prof. dr hab. Jan Gawęcki - współautor podręczników akademickich z zakresu żywienia człowieka, prof. dr hab. Adolf Horubała - współautor podręczników z technologii owoców i warzyw i autor podręcznika dotyczącego przechowalnictwa żywności, prof. dr hab. Piotr Lewicki - współautor podręcznika z inżynierii procesowej i aparatury przemysłu spożywczego, prof. dr hab. Zdzisław Sikorski - autor podręczników w języku polskim i angielskim dotyczących chemii żywności, prof. dr hab. Stanisław Zmarlicki - współautor trzytomowego opracowania dotyczącego technologii mleka. Układ haseł jest następujący: hasło podane jest drukiem wytłuszczonym, po haśle podane jest (w zdecydowanej większości przypadków) jego określe7 nie w języku angielskim, następnie ewentualny synonim lub synonimy oraz wyjaśnienie hasła. Na końcu, w nawiasach, umieszczono inicjały autora. W szczególnych przypadkach podano wzory chemiczne lub matematyczne. Zdajemy sobie sprawę z faktu, że Leksykon - jako pierwsza próba zebrania terminologii stosowanej w nauce o żywności i żywieniu człowieka - nie jest kompletny, może być w pewnych przypadkach niewystarczająco dokładny i precyzyjny, a nawet zbyt lapidarny, skrótowy. Nie we wszystkich przypadkach znaleziono odpowiednie objaśnienie terminu w języku angielskim. Czytelnikom, którzy nadeślą swoje uwagi, propozycje uzupełnień i propozycje nowych haseł z góry bardzo dziękujemy. Będzie to niezwykle cenny materiał do poprawienia prezentowanych haseł i uzupełnienia o nowe treści, które nie znalazły się w pierwszym wydaniu Leksykonu, które oddajemy do rąk Czytelnika. Autorzy, jak i zespół redakcyjny dołożyli wszelkich starań, aby Leksykon charakteryzował się wysokim poziomem merytorycznym i był przydatny szerokiemu gronu Czytelników. Jednak publikacja jako całość nie powstałaby bez zaangażowania Pracowników Wydawnictwa SGGW, a w szczególności Pana Dyrektora mgr. inż. Jana Kiryjowa, któremu za włożoną pracę, w imieniu wszystkich autorów, serdecznie dziękuję.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów

  • [Wydawnictwo SSGW]

    Kategoria: Pozostałe kraje / słowacki

    FRAGMENT OD AUTORÓW Polsko-słowacki i słowacko-polski słownik terminów drzewnych jest pierwszym tego typu wydawnictwem powstałym w wyniku współpracy trzech ośrodków... Pełen opis produktu 'Słownik terminów drzewnych polsko-słowacki, słowacko-polski' »

    FRAGMENT OD AUTORÓW Polsko-słowacki i słowacko-polski słownik terminów drzewnych jest pierwszym tego typu wydawnictwem powstałym w wyniku współpracy trzech ośrodków naukowych, tj. Wydziału Technologii Drewna SGGW w Warszawie, Wydziału Technologii Drewna AR w Poznaniu oraz Wydziału Technologii Drewna Uniwersytetu Technicznego w Zvoleniu (Słowacja). Jest odpowiedzią na zapotrzebowanie wynikające z coraz bliższej obustronnej współpracy naukowej i gospodarczej polsko-słowackiej i słowacko-polskiej. Przeznaczony jest dla pracowników naukowych szkół wyższych i placówek naukowo-badawczych, studentów, kadry inżynieryjno-technicznej zakładów przemysłu drzewnego, przedsiębiorców i handlowców. Zebrany w słowniku materiał zawiera około 24 000 terminów, występujących w fachowej literaturze drzewnej polskiej i słowackiej, zarówno z szeroko pojętego drzewnictwa, jak i z dziedzin pokrewnych, takich jak: celulozownictwo, papiernictwo, chemia drewna, budownictwo, oraz niektóre terminy techniczne dość często spotykane w piśmiennictwie drzewnym. Autorzy dziękują serdecznie pracownikom Wydawnictwa SGGW za udzieloną pomoc przy pracach związanych z wydaniem niniejszego słownika. OD AUTOROV Požsko-slovenský a slovensko-požský slovník drevárskych termínov je prvým dielom v rámci spolupráce medzi Drevárskou fakultou SGGW Warszawa a Drevárskou fakultou AR Poznaň a Drevárskou fakultou TU Zvolen Slovensko. Slovník je potrebný za účelom bližšej spolupráce medzi fakultami WTD v Požsku a DF TU vo Zvolene nie len v oblasti vedecko-technickej, ale i ekonomickej. Slovník je určený aj pre odborných pracovníkov stredných škôl, pracovníkov na výskumno-vývojových závodoch drevárskeho priemyslu, ale aj obchodníkom v danej oblasti. V slovníku je uvedených okolo 24 000 termínov z oblasti literatúry drevopriemyslu. Okrem nich obsahuje aj termíny z príbuzných odvetví, ako je chémia dreva, celulózopapierenský priemysel a drevostavby. Autori srdečne ďakujú pracovníkom Vydavatežstva SGGW za všestrannú pomoc pri prácach súvisiacich s vydaním slovníka.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Słownik terminów drzewnych polsko-słowacki, słowacko-polski


Księgarnia.Poltax.waw.pl

Książki językowe oraz podręczniki do nauki języka polskiego dla obcokrajowców.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 28.09.2005
edgard, lektorklett, olesiejuk, level trading, rea, wiedza powszechna, marksoft, pwn s.a., delta, arti
Produkty w ofercie: 9154
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 4
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Być może odnajdziesz szukany produkt wśród: