[Krajowy]
Kategoria: ART. SPOŻYWCZE / PRZYPRAWY I ZIOŁA / SÓL PIPERZ
Sól morska gruboziarnista idealnie nadaje się do
mielenia w młynkach. Sól morska znalazła
zastosowanie jako zamiennik soli ziemnej w sztuce
kulinarnej, zwłaszcza...
Pełen opis produktu 'Sól morska gruboziarnista 500g' »
Sól morska gruboziarnista idealnie nadaje się do mielenia w
młynkach. Sól morska znalazła zastosowanie jako zamiennik soli
ziemnej w sztuce kulinarnej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Jest
zdrowsza od dobrze znanej nam soli kuchennej, gdyż zawiera
zdecydowanie mniej chlorku sodu.Sól morska stanowi bogate źródło
mikro i makroelementów w tym wapń, magnez, krzem, selen, potas,
żelazo i chrom. Dzięki swojemu składowi poprawia kondycję układu
pokarmowego i krwionośnego. Tutaj jesteś: Strona główna |
Aktualności Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać?Sól
kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać?2012-03-29 13:43Share
on facebook Share on twitter Share on wykop 24Sól ma nie tylko
nadaje smak potrawom. Ma także silne działanie konserwujące, a
niekiedy nawet lecznicze. Znajdziemy ja w niemal każdej kuchni,
jednak nie każdy wie, że sól soli nierówna. Na sklepowych półkach
znajdziemy wiele rodzajów soli spożywczych. Sól kuchenna, morska i
kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy. Czym się od
siebie różnią i którą z nich wybrać?Sól oczyszczona, czyli tzw. sól
kuchenna to najpopularniejsza odmiana soli spotykana w naszych
kuchniach. O jej popularności decyduje przede wszystkim niska cena
za kilogram produktu. Jest to sól najtańsza, ale niestety nie
posiada żadnych właściwości odżywczych. Wszystkie cenne makro i
mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu ługowania. Posiada
jedynie wartości smakowe.Skocz do tekstuREKLAMASól jest
nieodłącznym towarzyszem człowieka od tysiącleci. Była
wykorzystywana przez wieki jako przyprawa nadająca smak
przygotowywanym potrawom, środek konserwujący i chroniący żywność
przed psuciem, a czasem miała również działanie lecznicze. Sól jest
ważnym elementem diety, chociaż należy zachować umiar w jej
spożywaniu i mieć świadomość jaka sól jest najlepsza.W większości
polskich domów na stole króluje sól kuchenna- ale czy przy jej
kupowaniu ktokolwiek zastanawiał się w jaki sposób jest produkowana
i co zawiera w swoim składzie. Prawdopodobnie nie, bo gdyby tak
było to większość z nas już dawno zrezygnowałaby z tego białego
bezużytecznego proszku nie mającego nic wspólnego z solą.Jeśli
chcemy, aby sól dostarczała organizmowi substancji odżywczych,
lepszym wyborem będzie sól kamienna. Jest ona wydobywana z dużych
głębokości w kopalniach soli. Nie ługuje się jej, więc zawiera
wiele cennych minerałów.Lekarze nie mają wątpliwości, że
najzdrowsza jest sól morska. Powstaje poprzez naturalne
odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło
magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn
oraz wyraźnie poprawia wygląda cery. Na podstawie wieloletnich
badań potwierdzono, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy,
którzy spożywają tylko sól morską, znacznie rzadziej chorują na
miażdżycę oraz białaczki limfatyczne.