[VIVIO]
Kategoria: Zdrowa żywność i delikatesy > Ryże, kasze i komosa ryżowa > RyżWysyłka: do 3 dni
Ryż Basmati 1000g - VIVIO Wśród wszystkich
dostępnych na rynku odmian ryżu, najbardziej popularny
jest ryż biały. Poszczególne rodzaje wyodrębnia się m.in.
ze względu...
Pełen opis produktu 'Ryż Basmati 1000g - VIVIO' »
Ryż Basmati 1000g - VIVIO Wśród wszystkich
dostępnych na rynku odmian ryżu, najbardziej popularny jest ryż
biały. Poszczególne rodzaje wyodrębnia się m.in. ze względu na
długość ziaren. I tak na sklepowych półkach możemy znaleźć ryż
krótkoziarnisty (perłowy, wykorzystywany najczęściej do sushi),
średnioziarnisty (arborio, carnaroli, vialone, loto) oraz
długoziarnisty (jaśminowy i basmati). Innym podziałem jest
klasyfikacja ryżu ze względu na stopień oczyszczenia i
przetworzenia ziaren. Tutaj możemy wyróżnić ryż brązowy, który
pozbawiony jest plew i zarodka, ale posiada ciemną okrywę, ryż
biały (pozbawiony plew, zarodka i okrywy) oraz ryż paraboliczny
(wysokooczyszczony, a na dodatek preparowany termicznie, co
sprawia, że ma charakterystyczną żółtą barwę). Ryż basmati zalicza
się do grupy długoziarnistej. Jego ziarna są bardzo długie i
iglaste, a po ugotowaniu jeszcze zwiększają swoje rozmiary, są
bardzo delikatne i puszyste. Zwykły biały ryż jaśminowy ma nieco
krótsze i bardziej okrągłe ziarna. Oba rodzaj różnią się także
nieznacznie kalorycznością. Odmiana basmati ma także o wiele niższy
indeks glikemiczny (IG 58) od zwykłego białego ryżu (IG 109).
Ryż dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodanów. Zawiera
małe ilości białka (ok. 6,8 g) i znikome ilości tłuszczu.
Charakteryzuje się także wysoką zawartością skrobi. Jej dwa główne
składniki – amyloza i amylopektyny – wpływają na strukturę ryżu po
ugotowaniu. Ryż basmati zawiera większe ilości amylozy, dzięki
czemu jego ziarna nie sklejają się po ugotowaniu.
Błonnik pokarmowy zawarty w ryżu pobudza perystaltykę jelit i
wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Ryż biały basmati jest
produktem lekkostrawnym, dlatego też stanowi ważny składnik diety
osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Zdaniem naukowców ryż biały może być także uzupełnieniem terapii
chorób nerek i nadciśnienia tętniczego (z uwagi na małe ilości
sodu). SKŁADNIKI
ryż biały Basmati.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty
pochodne. WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 g
Wartość energetyczna - 1555 kJ/367 kcal
Tłuszcz - 1,03 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,29 g
Węglowodany - 80,89 g
- w tym cukry - 0,33 g
Błonnik - 1,8 g
Białko - 7,51 g
Sól < 0,01 g MASA NETTO: 1000 g SPOSÓB
UŻYCIA
Ryż biały basmati wymaga odpowiedniego przygotowania przed
spożyciem. Pierwszym etapem jest namaczanie ziaren w wodzie.
Powinno to trwać od pół godziny do nawet dwóch godzin. To sprawi,
że ziarna wchłoną część wody i będą się równomiernie gotowały. Przy
gotowaniu ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną
porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w
osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy
ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie
nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5
minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że
ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.
Ryż biały basmati posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi
się zarówno jako składnik dań słodkich i wytrawnych. Wykorzystasz
go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W
kuchni azjatyckiej ryż basmati służy do przyrządzania potraw z
drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem
basmati i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.