[]
Kategoria: Alkohole > Likier > Likier kremowyWysyłka: do 3 dni
konsystencji, głębokim aromacie i niezapomnianym smaku. Trunki
takie były niezwykle popularne wśród zamożnych mieszkańców duńskich
Indii Zachodnich. A.H. Riise Rum Caramel Cream to
kremowy...
Pełen opis produktu 'Likier A.H. Riise Rum Caramel Cream 0,7l' »
Słodsza alternatywa dla dojrzałych, eleganckich rumów duńskiej
firmy A.H. Riise. Inspirowana XIX-wiecznym luksusem i stylem życia,
którego nieodłączną część stanowił wyśmienity alkohol o aksamitnej
konsystencji, głębokim aromacie i niezapomnianym smaku. Trunki
takie były niezwykle popularne wśród zamożnych mieszkańców duńskich
Indii Zachodnich. A.H. Riise Rum Caramel Cream to kremowy likier na
bazie rumu z dodatkiem najprawdziwszego słonego karmelu. Wyrabiany
zgodnie z technikami manufakturowymi, pochodzącymi z czasów, gdy
masowa produkcja nigdzie nie mogła się równać z wysokiej jakości
rzemiosłem, a w każdym przedsiębiorstwie wyrabiającym alkohol
znajdowało się małe laboratorium, w którym gorzelnik tworzył swe
unikalne, sezonowe kompozycje. W nosie rum i karmel. Smak bogaty z
akcentami słodkiej śmietanki, kawy, mięty i soli. Finisz ciepły z
niuansami drzewnymi. Firma A.H. Riise słynie przede wszystkim z
produkcji rumów. Jest to rodzinna tradycja, zapoczątkowana w
połowie XIX wieku. Jej korzenie sięgają jednak znacznie dalej, aż
do epoki nowożytnej, kiedy to Duńska Kompania Zachodnioindyjska i
Gwinejska zajęła trzy karaibskie wyspy: Sain Croix, Saint John i
Saint Thomas. Co ciekawe, Kompania przez długi czas wspierała
piratów, a porządek zaprowadziły dopiero duńskie władze, które w
latach 1733-1755 przejęły kontrolę administracyjną nad wyspami. Bez
tego firma A.H. Riise nigdy by nie powstała. Gdy w 1838 roku Albert
Heinrich Riise pożeglował na Saint Thomas, był tylko młodym
farmaceutą z Kopenhagi. Nie miał wielkiego majątku ani szczególnych
perspektyw na przyszłość - cały dorobek jego rodziny poszedł na dno
oceanu wraz z ojcowskim okrętem. Na Saint Thomas też spotkał się z
przeciwnościami, zwłaszcza w postaci silnej konkurencji. Musiał
zatem odnaleźć własną ścieżkę. Riise nawiązał kontakty z
miejscowymi lekarzami. Wspólnie zaczęli zgłębiać i udoskonalać
metody destylacji rumów i bitterów. Do połowy XIX wieku Riise
stworzył takie marki alkoholi mocnych jak Old St. Croix Brand,
Riises Guava Rum i A.H Riise Rum - wszystkie z myślą o problemach
trawiennych, na które często uskarżali się Europejczycy
zamieszkujący rejon Karaibów. Około 1860 roku Riise był już
człowiekiem zamożnym, który mógł pozwolić sobie na zakup dwóch
parostatków. W 1870 roku został pasowany na rycerza, a ostatnie
lata życia poświęcił działalności filantropijnej, dbając o dobro
mieszkańców Saint Thomas. Już po śmierci Alberta Heinricha jego
apteka spłonęła. Stało się to w 1895 roku. Wkrótce jednak
przedsiębiorstwo znów stanęło na nogi, i nie przeszkodziła temu
nawet sprzedaż Duńskich Indii Zachodnich Stanom Zjednoczonym
(1917). Współcześni właściciele firmy A.H. Riise szczycą się
niezrównaną znajomością sztuki destylowania i mieszania rumów,
którą porównują do arkanów alchemii. Trunki powstające pod marką
A.H. Riise łączą w sobie przyciężkawe destylaty z Jamajki,
Trynidadu i Tobago oraz Gujany z lżejszymi, słodszymi, bardziej
cytrusowymi destylatami z Gwatemali, Nikaragui, Barbadosu, Panamy i
Dominikany. Na ich bazie firma produkuje również świetne likiery
o bogatym smaku i niepodrabialnym charakterze.