[Marginesy]
Kategoria: KulinariaWysyłka: od ręki
Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne
wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca,
siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich
granatów, ...
Pełen opis produktu 'Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Marginesy' »
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to
one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W
ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych
stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.
Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski
i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z
Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie,
czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych
śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię
Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli
górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała
sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki
królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w
dwudziestoleciu międzywojennym.
Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków:
grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy,
podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i
jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda!
***
Kasze w różnych odmianach i w rozmaitych odsłonach. Paweł Ochman
dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do produktu, który
przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich
kilka dekad niezbyt często gościł na polskich stołach. Po drugie,
każdy znajdzie wiele ciekawych faktów dotyczących np. odmian kasz,
ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest
skierowana do wszystkich i może z niej korzystać każdy, kogo
ciekawią nowe smaki. Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i
doskonałe źródło inspiracji.
prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski
Kasze Pawła Ochmana doskonale wpisują się w istniejący nurt
zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce.
Największym atutem tej książki są wybrane w trakcie niezliczonych
podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od pań z kół
gospodyń wiejskich. Teraz szerokie grono czytelników może we
własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy
desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach. To
obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne
oraz tych wszystkich, którzy żyją w zgodzie ze ,,slow life, a tym
samym celebrują posiłki w duchu ,,slow food.
dr Dominik Orłowski, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
w Warszawie
Paweł Ochman to istny fenomen. Prawdziwy autorytet w czasach
intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszystkiego. Trudno o
drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej
bardziej skrupulatnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed
jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania
starych przepisów do współczesnych czasów.
Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako
NakarmionaStarecka.pl