[POLSKA RÓŻA soki i syropy ekologiczne]
Kategoria: Żywność ekologiczna > Soki i Napoje > Soki ekologiczneWysyłka: do 3 dni
Sok z Owoców Róży BIO 250 ml Polska Róża Bio sok
z owoców róży – moc natury! Sięgnij po ekologiczny sok z
owoców róży – naturalny i wyjątkowo pyszny. To przetwór,
po...
Pełen opis produktu 'Sok z Owoców Róży BIO 250 ml Polska Róża' »
Sok z Owoców Róży BIO 250 ml Polska Róża
Bio sok z owoców róży – moc natury! Sięgnij po
ekologiczny sok z owoców róży – naturalny i wyjątkowo pyszny. To
przetwór, po który sięgały już nasze babcie, zwłaszcza w okresie
zwiększonej podatności na przeziębienia. Ekologiczny sok z róży
powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców dzikiej róży,
tradycyjnymi metodami. Zamknięty w butelce z brązowego szkła, nie
traci cennych witamin i innych składników odżywczych i utrzymuje
wyśmienity smak. Zamów i odkryj jego drogocenną moc! Ekologiczny
sok z owoców dzikiej róży. Wszystkie owoce, z których został
wyprodukowany sok pochodzą z ekologicznych plantacji dzikiej róży
na terenie Polski. Sok jest bogaty w naturalną, owocową witaminę C,
pochodzącą w całości z wytłoczonych owoców. Jest jej aż 450 mg w
100 ml soku. Ze względu na zawartość innych naturalnie
występujących substancji, takich jak beta-karoten i bioflawonoidy,
owocowa witamina C jest wielokrotnie lepiej przyswajalna od
syntetycznej. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jest to
niezawodny środek na przeziębienia, poprawę odporności i anemię.
Owoce róży przyczyniają się do:
prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu
nerwowego,
utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji
psychologicznych,
zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu co ma wpływ na właściwe
funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł,
pomaga zachować zdrową skórę,
ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego przyswajania przez
organizm żelaza,
pomaga również w utrzymaniu właściwego stanu błon śluzowych
oraz prawidłowego widzenia.
Proponowany sposób podania: 2x dziennie po 50 ml soku (rano i
wieczorem).
Jak przechowywać dany produkt? Jak długo? Czy trzeba go
trzymać w lodówce? Soki bez dodatku cukrów po otwarciu
należy przechowywać w lodówce, przez maksymalnie 10 dni. Soki są
pasteryzowane, nie są dodawane tam żadne konserwanty i w związku z
tym po otwarciu po upływie 10 dni zaczynają się tam pojawiać
procesy fermentacyjne. Bardzo ważne jest trzymanie soków po
otwarciu w lodówce. Jeżeli po otwarciu stoją w cieple, procesy
fermentacyjne mogą się pojawić nawet następnego dnia po otwarciu.
Oznacza to, że w soku jest dużo substancji odżywczych, sok jest
naturalny, przez co jest też dobry dla naszego organizmu. Syropy –
po otwarciu również należy przechowywać w lodówce. W zależności od
rodzaju syropów można je przechowywać przez 14, 21 lub 30 dni.
Informacja ta podana jest na etykiecie każdego z produktów. Soków w
kartonach 3litrowych po otwarciu nie trzeba chować do lodówki. Mogą
one stać w temperaturze pokojowej (jednak lepiej żeby nie były
wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych). Sok
należy wypić w ciągu 21 dni. Jaka jest temperatura
pasteryzacji? Dokładnej temperatury pasteryzacji soku z
róży nie podajemy – jest to nasz unikalny proces technologiczny,
który dopracowujemy od 1979 roku. Możemy zapewnić że jest ona na
tyle niska, aby zachować jak najwięcej witaminy C, a na tyle wysoka
– żeby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Pytanie
to często pojawia się w kontekście witaminy C, więc spieszymy z
odpowiedzią – zawartość witaminy C podana na opakowaniu, 450 mg w
100 ml, to zawartość w gotowym produkcie – już po pasteryzacji. 450
mg witaminy C jest w 100 ml soku, który Państwo pijecie.
Czy można kupić sok z róży niepasteryzowany, dlaczego
pasteryzujemy? Nie sprzedajemy soku z róży
niepasteryzowanego, ponieważ musiałby być wypity w ciągu 1-2 dni od
momentu wytłoczenia. Soki które tłoczymy są w pełni naturalne,
tłoczone ze świeżych owoców i w związku z tym muszą być
pasteryzowane. Inaczej zaczynają fermentować po paru dniach i nie
byłyby zdatne do picia. Pasteryzacja zapewnia bezpieczeństwo
mikrobiologiczne produktu i to, że może on stać nieotwierany na
półce przez rok. W kontekście zawartości witaminy C w
pasteryzowanym soku zapraszam do pytania powyżej. Jaka jest
zawartość witaminy C w róży a rokitniku? Zawartość
witaminy C różni się w zależności od gatunku owoców, miejsca ich
uprawy, nasłonecznienia, czasu transportu itp. Jest to bardzo
zmienna wartość. Owoce róży odmiany Rosa rugosa zawierają około 850
mg witaminy C w 100 g owoców. Zawartość witaminy C w rokitniku waha
się średnio od 200 do 600 mg witaminy C w 100 g owoców. W każdej
partii soku z róży i rokitnika badamy zawartość witaminy C w
finalnym produkcie – czyli w butelce soku, już po pasteryzacji.
Deklarowana przez nas zawartość witaminy C w soku z róży to aż 450
mg w 100 ml, natomiast w soku z rokitnika – 180 mg w 100 ml.
Który produkt najlepszy na odporność? Sok z owoców
róży, ze względu na bardzo wysoką zawartość naturalnej witaminy C
(450 mg w 100 ml soku po pasteryzacji) jest najlepszym produktem na
odporność – jedną z funkcji witaminy C w organizmie jest
wspomaganie działania układu odpornościowego. Produktami polecanymi
na odporność i przy przeziębieniach są także produkty z malin (sok
lub syrop malinowy) oraz z czarnego bzu (sok lub syrop). Zachęcamy
do poczytania w internecie lub książkach zielarskich o
właściwościach prozdrowotnych każdego z owoców – jest ich bardzo
wiele. Podczas tłoczenia soków, poddajemy owoce jak najmniejszej
możliwej obróbce, tak więc wiele minerałów i substancji odżywczych,
odpowiedzialnych za te właściwości, pozostaje w wytłoczonym soku.
Ile soku dziennie pić? Soki spożywane
profilaktycznie mogą zwiększyć odporność, zapobiec przeziębieniom i
polepszyć samopoczucie. Profilaktycznie proponujemy pić sok z róży
dwa razy dziennie (rano i wieczorem) po 50 ml, inne soki raz
dziennie po 50 ml. Jednak w przypadku przeziębienia, proponujemy
pić sok z róży częściej w porcjach 50 ml. Dlaczego sok z
róży jest raz słodki, raz kwaśny? Dlaczego ma różny kolor? Dlaczego
soki różnią się smakiem w zależności od partii? Soki są
tłoczone bezpośrednio z owoców. Nie dodajemy aromatów ani
barwników, nie odtwarzamy soku z koncentratu – więc sok jest taki,
jakie były owoce. Ma tutaj duży wpływ sezonowość – w zależności od
pogody i temperatury, nasłonecznienia, owoce raz są słodsze, raz
bardziej kwaśne, bardziej lub mniej intensywne w smaku. Największą
zmianę w smaku czuć jesienią – w momencie gdy jest świeżo tłoczony
sok z owoców z nowego sezonu. Czy dodajemy wodę do soków?
Czy soki są naturalne? Soki to produkty w 100% składające
się z soku wytłoczonego z danego owocu. Nie dodajemy tam wody ani
żadnych innych substancji. Jest to sok powstały poprzez wytłoczenie
owoców, nalanie do butelki i zapasteryzowane. W jakim
okresie pozyskujemy surowce? Czy wykorzystujemy mrożonki?
Owoce kupujemy w sezonie na dany owoc, czyli od lata aż do jesieni.
Robimy wtedy zapasy na cały rok, od razu tłoczymy sok, który
później przechowujemy i rozlewamy do butelek. Czy można
przedawkować witaminę C? W soku z róży jest w pełni
naturalna witamina C, która przechodzi z tłoczonych owoców do soku.
Nie dodajemy tam syntetycznej witaminy C! Sok z róży poza witaminą
C ma także mnóstwo innych witamin i składników mineralnych, których
synergistyczne działanie wpływa pozytywnie na przyswajanie witaminy
C przez organizm. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz
z moczem. „Przedawkowanie” witaminy C może objawić się nudnościami
lub biegunką. Ilość 100 - 200 ml (450-900 mg witaminy C) soku z
róży dziennie nie powinna dawać takich objawów, ponieważ
zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C jest bardzo
wysokie. Pełni ona ważne funkcje w organizmie, między innymi
wspomaga pracę układu odpornościowego oraz produkcję kolagenu. W
przypadku gdy macie Państwo inne choroby, a także problemy z
funkcjonowaniem nerek, prosimy o skonsultowanie się z lekarzem
prowadzącym, jeżeli chcecie regularnie przyjmować większe ilości
witaminy C. Składniki:
sok z owoców róży* (Rosa rugosa) 100%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 266 kJ / 64 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 13,7 g
w tym cukry: 9,4 g
Białko: 0,3 g
Sól: <0,01 g
Witamina C: 450 mg Zalecane warunki
przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w chłodziarce , spożyć w ciągu 10 dni ,
chronić przed światłem Certyfikat: BIO