[MDH]
Kategoria: Kuchnia Indyjska > Mieszanki przypraw - MDH
Tandoori masala mieszanka przypraw do grilla
Składniki : Kolendra, chilli, kmin rzymski, kurkuma, liście
kozieradki, sól, pieprz czarny, imbir mielony, gorczyca, liść
laurowy, soczewica...
Pełen opis produktu 'Mieszanka przypraw do grilla - MDH Tandoori masala' »
Tandoori masala mieszanka przypraw do grilla
Składniki :
Kolendra, chilli, kmin rzymski, kurkuma, liście kozieradki, sól,
pieprz czarny, imbir mielony, gorczyca, liść laurowy, soczewica
mielona, goździki, gałka muszkatołowa, kminek, cynamon, nasiona
kardamonu, kwiat muszkatołowy, asafetyda.
Sposób użycia:
Zmiksować 6 ząbków czosnku, 60g. cebuli i 15g. imbiru. Dodać 0,5
łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli, wymieszać. Ok.800g.
kurczaka umyć, posmarować go wcześniej przygotowaną pastą i ułożyć
go na trójnogu wewnątrz szybkowaru. Dodać ¾ szklanki wody i gotuj
przez 10 minut. Wyjąć kurczaka, zrobić na nim nacięcia. Wymieszać
20g. mieszanki Tandoori Masala, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki ostrej
papryki, 1 łyżeczkę mąki z ciecierzycy, 3 łyżeczki soku z cytryny i
3 łyżeczki wody. Posmarować tą pastą kurczaka, umieszczająć pastę
również w nacięciach. Piec w piekarniku wcześniej nagrzanym do
temperatury 200°C (lub w piecu Tandoor) przez 15 minut. Wyjąć
kurczaka i polać go 25g. oleju jadalnego. Włożyć do piekarnika (lub
pieca) i piec aż kurczak będzie miękki. Podawać na gorąco.Waga:
100g.
Producent: MDH
Wyprodukowano w Indiach.