[OgĂłlnopolska SzkoĹa BarmanĂłw]
Kategoria: Poradniki, albumy, atlasy, leksykony / Poradniki inne
KsiÄ
Ĺźka âAlkohole w Polsce i na Ĺwiecie â
przewodnik barmanaâ autorstwa Macieja Zarzeckiego
(zaĹoĹźyciel OgĂłlnopolskiej SzkoĹy BarmanĂłw) i Ĺukasza
Zarzeckiego (trener...
Pełen opis produktu 'Alkohole w Polsce i na Ĺwiecie Przewodnik barmana' »
KsiÄ
Ĺźka âAlkohole w Polsce i na Ĺwiecie â przewodnik
barmanaâ autorstwa Macieja Zarzeckiego (zaĹoĹźyciel
OgĂłlnopolskiej SzkoĹy BarmanĂłw) i Ĺukasza Zarzeckiego (trener w
OgĂłlnopolskiej Szkole BarmanĂłw) to ekskluzywnie wydana, bogato
ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji
obrazujÄ
cych opisywane alkohole (zdjÄcia butelek, destylarni,
magazynĂłw leĹźakowych, aparatury destylacyjnej, poszczegĂłlnych
etapĂłw produkcji, koktajli, zdjÄcia historyczne, mapki
ilustrujÄ
ce regiony produkcji i wiele innych).
To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja
przedstawiajÄ
Ĺwiat mocnych alkoholi, takich jak: wĂłdka, wĂłdki
gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone,
Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de
Jerez, likiery (dokĹadny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal,
sotol i inne. Autorzy skupili siÄ na ukazaniu w/w alkoholi przede
wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak
rĂłwnieĹź wiele marek, ktĂłre choÄ w Polsce nie sÄ
powszechne, to
nie sposĂłb ich pominÄ
Ä ze wzglÄdu na znaczenie na Ĺwiecie i
rolÄ, jakÄ
odgrywajÄ
w klasycznej miksologii. Jeden z
rozdziaĹĂłw zostaĹ poĹwiÄcony niszowym, regionalnym polskim
producentom, ktĂłrzy tworzÄ
doskonaĹe, unikatowe alkohole,
nawiÄ
zujÄ
ce do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa.
Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziaĹy dotyczÄ
takĹźe
piwa, wermutĂłw i klasycznych koktajl.
Autorzy nawiÄ
zali wspĂłĹpracÄ ze specjalistami z kilku dziedzin.
RozdziaĹ zatytuĹowany âHistoria i technologia napojĂłw
alkoholowychâ napisaĹa dr hab. Edyta LipiĹska z ZakĹadu
Biotechnologii i Mikrobiologii ĹťywnoĹci w SGGW w Warszawie.
Wermuty opisuje MichaĹ Bardel, redaktor naczelny magazynu âCzas
Winaâ, autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie.
Autorem rozdziaĹu o piwie jest Maciej ChoĹdrych, zaĹoĹźyciel
firmy Piwoznawcy, konsultant branĹźy piwowarskiej i wybitny
popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdziaĹ o historii
kultowych napojĂłw mieszanych napisali RafaĹ Ciesielski i Jacek
WojdyĹo z BarMagazyn.pl.