[AWF Wrocław]
Kategoria: Medycyna>Dietetyka, żywienie>Dietetyka ogólnaWysyłka: do 3 dni
dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii
badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W
opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6
obszernych...
Pełen opis produktu 'Metodologia badań żywieniowych Przewodnik do ćwiczeń' »
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do
nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie
podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość
sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości
spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest
niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia
komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej
perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i
suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym
podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy
naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą
powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń
uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in.
metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka.
Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny.
Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z
zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy
skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości
kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom
przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników
kształcenia.Spis treści:PRZEDMOWA, 4 ĆWICZENIE 1 Epidemiologia
żywieniowa i mierniki stanu zdrowia, 5 Wprowadzenie, 5 Opis i
wykonanie ćwiczeń, 8 Materiał do ćwiczeń, 8 Piśmiennictwo, 8
ĆWICZENIE 2 Metody badań żywieniowych i zasady ich wyboru, 10
Wprowadzenie, 10 Zasady wyboru metody, 12 Opis i wykonanie ćwiczeń,
13 Materiał do ćwiczeń, 15 Piśmiennictwo, 15 ĆWICZENIE 3 Ocena
sposobu żywienia i spożycia żywności, 16 Wprowadzenie, 16 Opis i
wykonanie ćwiczeń, 20 Materiał do ćwiczeń, 21 Piśmiennictwo, 21
ĆWICZENIE 4 Ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania, 22
Wprowadzenie, 22 Opis i wykonanie ćwiczeń, 30 Materiał do ćwiczeń,
30 Piśmiennictwo, 30 ĆWICZENIE 5 Podstawy metodyczne oceny
wybranych zachowań żywieniowych oraz ich uwarunkowań, 31
Wprowadzenie, 31 Determinanty zachowań żywieniowych, 32 Podstawy
metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań, 34
Przykładowy kwestionariusz do badania zwyczajów żywieniowych, 38
Opis i wykonanie ćwiczeń, 44 Materiał do ćwiczeń, 46 Piśmiennictwo,
46 ĆWICZENIE 6 Ocena stanu odżywienia, 47 Wprowadzenie, 47
Antropometryczne metody oceny stanu odżywienia, 47 Laboratoryjne
metody oceny stanu odżywienia, 54 Medyczne metody oceny stanu
odżywienia, 56 Opis i wykonanie ćwiczeń, 57 Opisy przypadków, 59
Materiał do ćwiczeń, 62 Piśmiennictwo, 62 ANEKS, 63...