Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
Włączyłeś filtrowanie wyników wyszukiwania. Aby znaleźć więcej produktów wyłącz część lub wszystkie filtry.
  • [Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]

    Kategoria: BIOLOGIA

    kontrolne przepływu cieczy w aparacie bez mieszadła 7.2. Analiza wielkości strat ciśnienia w mieszalnikach 8. Mieszanie przetworów mlecznych. Ocena zmian właściwości reologicznych ... Pełen opis produktu 'Opracowanie sposobu mieszania przetworów mlecznych zawierających kawałki owoców' »

    W celu określenia wpływu konstrukcji mieszadła na przebieg i efektprocesu mieszania, użyto 9 wersji mieszadła różniących się długościąkorpusu i kątem odgięcia listków. Mieszano ciecze modelowe: wodę zwodnym roztworem karboksymetylocelulozy (CMC) oraz produktyrzeczywiste: jogurt z koncentratem owocowym i serek homogenizowany zkoncentratem. Obliczenia stopnia zmieszania 4% roztworu CMC i wody w pełnymprzekroju mieszalnika wykazały, że najlepszy efekt mierzenia otrzymanostosując mieszadło, którego długość korpusu wynosiła 25 mm, a kątodgięcia listków 60° (mieszadło 2560). Uzyskanie podobnego efektu zapomocą innych mieszadeł wiąże się z koniecznością ich wydłużenia. Stwierdzono, że zmiany stężenia NaCI w mieszaninie CMC i wodyzmierzone na torach ruchu sond miały charakter okresowy, a ichamplituda malała wraz ze wzrostem strumienia masy, długością drogimieszania i zależała od typu mieszadła. Najlepszy efekt uzyskano zapomocą mieszadła 2560, gdy rozkład stężeń zmierzonych przez 5 sond byłniemal identyczny i przestał zależeć od długości mieszadła. Najmniejefektywnie pracowało mieszadło 4530. Efekt mieszania oceniano wartościąwskaźników W2 i Ws, których postać matematyczną opracowano na podstawiemodelu teoretycznego. Stwierdzono, że oba wskaźniki dobrze opisująpoziom jednorodności mieszaniny, lecz nie powinny być stosowanezamiennie ze stopniem zmieszania podanym przez Rose'a. W pomiarach rozkładu czasów przebywania cząstek modelowych wmieszalnikach wykazano, że polepszenie ciągłości transportu istabilnego czasu przebywania wiąże się ze zmniejszeniem długościkorpusu mieszadła, zwiększeniem kąta odgięcia listków i zwiększeniemstrumienia masy nośnika. Najwyższą wartość współczynnika oporów przepływu ń stwierdzonow przypadku mieszadła 2560, najmniejszą zaś - mieszadła 4530, przy czymnadrzędne znaczenie mial kąt odgięcia listków. W porównaniu z innymikonstrukcjami, w zakresie zmian liczby Reynoldsa od 1 do 15, wartośćwspółczynnika .i dla wszystkich badanych mieszadeł o kącie odgięcialistków 60° była w przybliżeniu równa wartości współczynników ń dlamieszadeł Kenics i Sulzer SMX i mniejsza od wartości ? dla mieszadłaHelax. Wraz ze wzrostem liczby Re współczynnik .l wszystkich badanychmieszadeł malał wolniej od współczynników .l mieszadeł znanych zliteratury. Gdy Re=250, wartości l dla wszystkich badanych mieszadełbyły wyższe od współczynników A dla mieszadeł Kenics i Helax. Na podstawie analizy zdigitalizowanych obrazów mieszania serkahomogenizowanego z koncentratem wiśniowym, gdy całkowity strumień masywynosił 1012 kg-h-1, a udział koncentratu 26,5%, stwierdzono, żejednorodny produkt można uzyskać na długości drogi mieszania ok. 1 m,tzn. za pomocą 10 wkładek mieszających 2545. W wyniku mieszania tychsamych komponentów z wydajnością 684 kg-h-', z udzialem koncentratu10,7%, zadowalający efekt uzyskano na drodze 1,5 m, za pomocą 15wkładek mieszających 2545. Analiza sitowa koncentratu i dwóch rodzajów jogurtu wiśniowegowykazała zmniejszenie ilości cząstek owoców w produkcie gotowym, przyczym różnice między udziałami największych cząstek w jogurtachmieszanych z różną wydajnością były nieistotne. Na podstawie krzywych płynięcia jogurtu, koncentratutruskawkowego i jogurtu truskawkowego szacowano wpływ procesupompowania na zmianę właściwości reologicznych czynnika. Stwierdzono,że pompowanie powoduje reodestrukcję czynnika, postępującą wraz zewzrostem prędkości obrotowej wirnika, i zależy od typu pompy. Spis treści: 1. Wprowadzenie 2. Cel pracy 3. Budowa stanowiska pomiarowego 3.1. Budowa mieszadła 3.2. Przygotowanie stanowiska do badań 4. Badanie właściwości reologicznych wodnych roztworów CMC 4.1. Przygotowanie roztworów CMC do badań 4.2. Ocena okresu przydatności roztworów CMC do badań 5. Studium oceny efektu mieszania 5.1. Ocena stopnia zmieszania IR i ILP w przekroju mieszalnika 5.2. Badania rozkładów stężenia NaCI na torach ruchu sond 5.3. Badania stopnia zmieszania IR na torach ruchu sond 5.4. Wyznaczanie teoretycznego modelu procesu mieszania na torze ruchu sondy 5.5. Estymowanie parametrów modelu mieszania na torze ruchu sondy 5.6. Propozycja miary efektu mieszania W2 5.7. Propozycja miary efektu mieszania WS 5.8. Szacowanie efektu mieszania za pomocą współczynników W2 i WS 5.9. Analiza szeregu czasowego 5.10. Podsumowanie oceny efektu mieszania 6. Ocena czasu przepływu cząstek modelowych przez mieszalnik 6.1. Ocena rozkładu czasów przebywania cząstek w mieszalniku 6.2. Analiza rozkładu czasów przebywania cząstek modelowych w mieszalnikach 7. Wyznaczanie oporów przepływu roztworów CMC w mieszalniku 7.1. Pomiary kontrolne przepływu cieczy w aparacie bez mieszadła 7.2. Analiza wielkości strat ciśnienia w mieszalnikach 8. Mieszanie przetworów mlecznych. Ocena zmian właściwości reologicznych 8.1. Mieszanie jogurtu z koncentratem morelowym 8.2. Mieszanie jogurtu z koncentratem truskawkowym 8.3. Mieszanie serka homogenizowanego z koncentratem wiśniowym 8.4. Mieszanie serka homogenizowanego z koncentratem truskawkowo-waniliowym 8.5. Mieszanie serka homogenizowanego z koncentratem owocowym. Komputerowa analiza obrazu mieszania 8.6. Mieszanie serka homogenizowanego z koncentratem wiśniowym 1 8.7. Mieszanie serka homogenizowanego z koncentratem wiśniowym 2 9. Pomiary wielkości cząstek owoców w koncentracie i jogurcie wiśniowym 10. Ocena wpływu procesu pompowania na zmiany właściwości produktu 10.1. Charakterystyka pomp użytych do badań 10.2. Przygotowanie i wykonanie doświadczenia 10.3. Pomiary strumienia masy 10.4. Pomiary wielkości cząstek owoców 10.5. Ocena zmian właściwości reologicznych jogurtu wywołanych pompowaniem 10.6. Ocena zmian właściwości reologicznych koncentratu truskawkowego wywołanych pompowaniem 11. Ocena zmian właściwości reologicznych jogurtu i serka homogenizowanego wywołanych pompowaniem i przepływem przez mieszalnik 12. Wnioski i stwierdzenia końcowe 13. Wdrożenia Piśmiennictwo Streszczenie
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Opracowanie sposobu mieszania przetworów mlecznych zawierających kawałki owoców


Księgarnia Techniczna

Książki naukowo-techniczne oraz podręczniki akademickie jak również literatura fachowa.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.11.2006
uniwersytet warmińsko-mazurski w olsztynie, politechnika gdańska, politechnika białostocka, politechnika warszawska, uniwersytet zielonogórski, uniwersytet adama mickiewicza w poznaniu, wydawnictwa komunikacji i Łączności
Produkty w ofercie: 806
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 16
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Być może odnajdziesz szukany produkt wśród: