Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
  • [Rea]

    Kategoria: /Podręczniki szkolne - ćwiczenia i zadania/
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja zwierzęca Część 2 Podręcznik

  • [Rea]

    Kategoria: Szkoły zawodoweWysyłka: od ręki

    przedmiotu produkcja zwierzęca jest podana w trzech częściach podręcznika. Jej opanowanie pomoże w realizowaniu przyszłych zadań zawodowych.W 2 części podręcznika... Pełen opis produktu 'Produkcja zwierzęca Część 2 Podręcznik' »

    Podręcznik stanowi kompendium podstawowej, istotnej dla technika rolnika z zakresu produkcji zwierzęcej, która pomoże ukształtować profesjonalne umiejętności i podstawy zawodowe.Wiedza z zakresu przedmiotu produkcja zwierzęca jest podana w trzech częściach podręcznika. Jej opanowanie pomoże w realizowaniu przyszłych zadań zawodowych.W 2 części podręcznika podano informacje dotyczące technologicznych podstaw- chowu i hodowli bydła;- chowu owiec, kóz, trzody chlewnej, koni;- produkcji drobiarskiej.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja zwierzęca Część 2 Podręcznik

  • [Hortpress]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    Podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część II poświęcona jest Pełen opis produktu 'Produkcja zwierzęca. Część 2. Bydło i trzoda chlewna' »

    Podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część II poświęcona jest zagadnieniom związanym z chowem bydła i trzody chlewnej.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja zwierzęca. Część 2. Bydło i trzoda chlewna

  • [Rea]

    Kategoria: Szkoły zawodoweWysyłka: od ręki

    Część druga zawiera informacje z zakresu:- technologicznych podstaw chowu i hodowli bydła (jego pochodzenie, rozród, odchów, żywienie, pielęgnacja, metody poskramiania), owiec i kóz Pełen opis produktu 'Produkcja zwierzęca, część 2. Podręcznik' »

    Część druga zawiera informacje z zakresu:- technologicznych podstaw chowu i hodowli bydła (jego pochodzenie, rozród, odchów, żywienie, pielęgnacja, metody poskramiania), owiec i kóz;- technologicznych podstaw chowu trzody chlewnej (jej znaczenie gospodarcze i uwarunkowania produkcji, typy użytkowe, podstawy i systemy żywienia);- chowu i użytkowania koni (znaczenie gospodarcze i społeczne, warunki utrzymania, ekonomika chowu i użytkowania) oraz drobiu (rozród, żywienie i użytkowanie).
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja zwierzęca, część 2. Podręcznik

  • [WYDAWCA]

    Kategoria: Podręczniki, artykuły szkolne > Podręczniki do szkół podst. i średnichWysyłka: do 7 dni

    Rolnictwo. Część 2. Produkcja zwierzęca. Bydło i trzoda chlewna   Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących... Pełen opis produktu 'ROLNICTWO CZĘŚĆ 2 PRODUKCJA ZWIERZĘCA TARWACKA' »

    Rolnictwo. Część 2. Produkcja zwierzęca. Bydło i trzoda chlewna  Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część 2 podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o ROLNICTWO CZĘŚĆ 2 PRODUKCJA ZWIERZĘCA TARWACKA

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    trzody chlewnej. Nazwa - Rolnictwo Część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna Podręcznik Autor - Praca zbiorowa Oprawa - Miękka ... Pełen opis produktu 'Rolnictwo Część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna Podręcznik - Praca zbiorowa' »

    Opis - Numer dopuszczenia (numer w wykazie): 52/2014 Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik' na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część II podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej. Nazwa - Rolnictwo Część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna Podręcznik Autor - Praca zbiorowa Oprawa - Miękka Wydawca - Hortpress Kod ISBN - 9788361574866 Kod EAN - 9788361574866 Rok wydania - 2014 Język - polski Format - 16.5x23.5cm Ilość stron - 276 Szkoła - Szkoła średnia Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5%
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo Część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna Podręcznik - Praca zbiorowa

  • [Hortpress]

    Kategoria: Książki>RóżneWysyłka: do 3 dni

    0x0075fc9100000000

    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo Część 2 Produkcja Zwierzęca Bydło I Trzoda Chlewna Podręcznik

  • [Rea]

    Kategoria: Książki/Podręczniki i lektury/Podręczniki szkolneWysyłka: do 3 dni
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja zwierzęca Część 2 Podręcznik

  • [Viridia A.B.]

    Kategoria: Hodowla zwierząt>Zw. gospodarskieWysyłka: do 3 dni

    produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część II podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej.ROZDZIAł I –... Pełen opis produktu 'Rolnictwo część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna' »

    Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część II podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej.ROZDZIAł I – ByDłO .8 1. Znaczenie gospodarcze chowu bydła (Piotr Brzozowski) 8 2. Typy użytkowe i rasy bydła (Piotr Brzozowski) .9 2.1. Informacja o gatunku i pochodzeniu bydła 9 2.2. Typy użytkowe bydła11 2.2.1. Typ mleczny .11 2.2.2. Typ mięsny .12 2.2.3. Typ kombinowany 13 2.3. Główne rasy bydła .13 2.3.1. Główne rasy bydła mlecznego 13 2.3.2. Główne rasy bydła o użytkowaniu kombinowanym18 2.3.3. Główne rasy bydła mięsnego23 3. Ocena typu i budowy bydła (Piotr Brzozowski)29 3.1. Wykorzystanie oceny typu i budowy w pracy hodowlanej .29 3.2. Określanie wieku, masy ciała i kondycji bydła 35 4. Rozpłód bydła (Piotr Brzozowski) .38 4.1. Krycie i unasiennianie krów.38 4.2. Techniki stosowane w rozrodzie bydła42 4.2.1. Sztuczne unasiennianie 42 4.2.2. Superowulacja i przenoszenie zarodków (MOET).44 4.2.3. Synchronizacja rui .44 4.2.4. Zapłodnienie in vitro .44 4.2.5. Seksowanie nasienia .45 5. Zasady odchowu, żywienia cieląt i jałowizny (Teresa Nałęcz-Tarwacka) 46 5.1. Wzrost i rozwój 46 5.2. Poród i postępowanie z noworodkiem46 5.2.1. Postępowanie z krową przed porodem i w jego trakcie.46 5.2.2. Postępowanie z noworodkiem47 5.3. Żywienie cieląt .49 5.3.1. Żywienie siarą 49 5.3.2. Żywienie mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi ze wzrastającym udziałem pasz stałych od 6. do 60. dnia życia.50 5.3.3. Żywienie cieląt od 60. do 180. dnia życia .52 5.4. Zasady wychowu i żywienia jałówek hodowlanych 52 6. Wybrane zagadnienia z żywienia krów mlecznych (Teresa Nałęcz-Tarwacka) 55 6.1. Zasady żywienia krów mlecznych55 6.2. Układanie dawek pokarmowych i sporządzanie bilansu pasz.59 7. Użytkowanie mleczne bydła (Teresa Nałęcz-Tarwacka) .63 7.1. Przebieg laktacji u krów .63 7.2. Przeprowadzenie doju64 7.2.1. Zasady prawidłowego doju64 7.2.2. Czynności przygotowujące krowę do doju65 7.2.3. Sposoby doju właściwego.66 7.3. Zasady specjalizacji gospodarstw i organizacja pracy przy produkcji mleka .69 7.3.1. Zasady specjalizacji69 7.3.2. Organizacja pracy.70 7.4. Ocena użytkowości mlecznej 72 7.4.1. System identyfikacji i rejestracji zwierząt72 7.4.2. Organizacja i sposób prowadzenia oceny użytkowości mlecznej krów.76 8. Technologie produkcji żywca wołowego (Piotr Brzozowski).85 8.1. Charakterystyka głównych czynników wpływających na wyniki użytkowania mięsnego bydła.85 8.1.1. Rasa bydła85 8.1.2. Płeć 86 8.1.3. Wiek .87 8.1.4. System utrzymania 88 8.1.5. Żywienie.88 8.2. Ocena żywca i tusz wołowych w skupie.89 9. Opłacalność produkcji mleka i żywca wołowego (Teresa Nałęcz-Tarwacka).93 10. Bezpieczeństwo produktów żywnościowych uzyskiwanych w chowie bydła (Piotr Brzozowski)96 10.1. Surowe mleko i produkty mleczarskie.96 10.2. Transport i ubój bydła oraz przerób mięsa wołowego 96 11. Ekologiczny chów bydła (Agnieszka Kucharska) 98 12. Systemy utrzymania bydła (Piotr Brzozowski) 104 12.1. System uwięziowy .104 12.2. System wolnostanowiskowy .106 12.3. Utrzymanie na głębokiej ściółce 111 12.4. Pomieszczenia dla cieląt i jałówek.113 13. Pielęgnacja bydła (Piotr Brzozowski) 115 13.1. Znaczenie pielęgnacji i obchodzenie się ze zwierzętami 115 13.2. Czyszczenie i dekornizacja .115 13.3. Korekcja racic .116 14. Zachowanie i dobrostan bydła (Paulina Abramowicz) .119 14.1. Różnice pomiędzy bydłem a ludźmi w postrzeganiu otoczenia .119 14.2. Formy zachowania się bydła i rytm dobowy .121 14.3. Postępowanie z bydłem.124 14.4. Dobrostan bydła.126 14.5. Przygotowanie zwierząt na wystawy hodowlane 129 15. Prowadzenie i organizacja pracy hodowlanej (Piotr Brzozowski).132 15.1. Wartość użytkowa, wartość hodowlana i selekcja bydła132 15.2. Zarys programu hodowli bydła .133 16. Choroby bydła (Teresa Nałęcz-Tarwacka)140 16.1. Choroby cieląt 140 16.2. Choroby krów mlecznych 141 16.3. Udzielanie pierwszej pomocy i apteczka.146 16.3.1. Udzielanie pierwszej pomocy 146 16.3.2. Apteczka.148 ROZDZIAł II – TRZODA CHLEWNA .150 1. Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej (Józef Kulisiewicz, Martyna Batorska)150 1.1. Cechy trzody chlewnej jako zwierząt rzeźnych150 1.2. Znaczenie gospodarcze .151 1.3. Uwarunkowania produkcji .153 1.4. Niestabilność rynku trzody chlewnej .156 1.5. Regulacje na rynku trzody chlewnej w krajach członkowskich Unii Europejskiej 157 2. Pochodzenie świń. Rasy trzody chlewnej (Anna Rekiel).159 2.1. Pochodzenie świń . 159 2.2. Rasy trzody chlewnej .161 2.2.1. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich.161 2.2.2. Rasy i linie ojcowskie utrzymywane w Polsce 170 2.2.3. Rasy mateczne.171 2.2.4. Świnie hybrydowe .172 3. Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych (Józef Kulisiewicz, Anna Rekiel) 173 3.1. Użytkowanie rozpłodowe świń 173 3.1.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa. Długość okresu użytkowania 173 3.1.2. Ruja i technika zapłodnienia 175 3.1.3. Użytkowanie rozpłodowe.177 A. Użytkowanie rozpłodowe knurów. Inseminacja .177 B. Użytkowanie rozpłodowe loch178 3.2. Żywienie świń rozpłodowych.179 3.2.1. Żywienie knurów179 3.2.2. Żywienie loch .180 A. Żywienie loch w cyklu produkcyjnym 180 B. Pasze dla loch .183 C. Optymalizacja żywienia 185 3.3. Utrzymanie świń użytkowanych rozpłodowo 186 3.3.1. Utrzymanie knurów186 3.3.2. Utrzymanie loch .187 4. Wychów prosiąt (Anna Rekiel) 192 4.1. Przygotowanie do porodu, poród i wczesny okres poporodowy .192 4.2. Opieka nad lochą i miotem193 4.2.1. Laktacja 193 4.2.2. Zaburzenia zdrowotne u loch i prosiąt 195 4.3. Zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne prosiąt.196 4.4. Wybór terminu odsadzania prosiąt197 4.5. Dokarmianie prosiąt .199 4.6. Odsadzanie prosiąt od loch. łagodzenie kryzysu przy odsadzeniu200 4.7. Utrzymanie loch karmiących i prosiąt202 4.8. Opłacalność produkcji loch i prosiąt206 5. Wychów młodzieży hodowlanej (Justyna Więcek) .209 5.1. Żywienie młodzieży hodowlanej 209 5.1.1. Żywienie knurków hodowlanych .209 5.1.2. Żywienie loszek hodowlanych.211 5.2. Stymulacja dojrzewania płciowego loszek 213 5.3. Pomieszczenia i profilaktyka 213 5.4. Ocena stanu zdrowia i pokroju 214 5.5. Wybór materiału hodowlanego215 6. Produkcja żywca wieprzowego (Anna Rekiel).216 6.1. Czynniki decydujące o wynikach tuczu i jakości żywca wieprzowego .216 6.1.1. Genotyp216 6.1.2. Żywienie .217 6.1.3. Płeć 221 6.1.4. Masa przedubojowa 221 6.1.5. Warunki utrzymania .221 6.1.6. Systemy utrzymania.224 6.1.7. Żywienie .229 6.1.8. Usuwanie odchodów.230 6.1.9. Stan zdrowia 230 6.2. Tucz z zastosowaniem różnych pasz .231 6.2.1. Tucz zbożowy .231 6.2.2. Tucz ziemniaczany .234 6.2.3. Tucz serwatkowy236 6.2.4. Tucz kiszonką z wilgotnego ziarna kukurydzy – CCM .237 6.2.5. Tucz odpadkami .238 6.3. Skup i sprzedaż tuczników.238 6.4. Opłacalność produkcji tuczników240 7. Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe (Józef Kulisiewicz, Justyna Więcek) . 244 7.1. Poprawa cech użytkowości rozpłodowej loch.245 7.2. Poprawa cech tucznych i rzeźnych245 7.2.1. Ocena przyżyciowa loszek i knurków246 7.2.2. Zasady oceny wartości genetycznej knurów na podstawie potomstwa.246 7.2.3. Szacowanie wartości hodowlanej świń metodą BLUP – model zwierzęcia.247 7.3. Przebieg selekcji.248 7.4. Znakowanie świń249 7.5. Dokumentacja hodowlana .251 7.6. Dobór do kojarzeń251 7.6.1. Dobór do kojarzeń w czystości rasy251 7.6.2. Krzyżowanie towarowe252 8. Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej (Anna Rekiel) .255 8.1. Zwierzęta 257 8.2. Rozród 258 8.3. Żywienie .258 8.4. Profilaktyka i leczenie.258 8.5. Warunki utrzymania259 8.6. Zabiegi pielęgnacyjne 260 8.7. Uwarunkowania ekonomiczne i rynkowe produkcji ekologicznej .260 9. Choroby świń (Justyna Więcek) 263 SłOWNICZEK .271 PIŚMIENNICTWO .272...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna


ksiazkitanie.pl

Czasopisma, książki, filmy dvd
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.09.2016
wydawca, wydawnictwo literackie, znak, zysk i s-ka, media rodzina, egmont komiksy, prószyński media, wielka litera, muza, czarne
Produkty w ofercie: 86097
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Godi.pl

Książki dla dzieci oraz naukowe i kulinarne.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 14.05.2005
wydawnictwo naukowe pwn, lexisnexis, umcs, harmonia, wydawnictwo szkolne pwn, w.a.b., adam marszałek wydawnictwo, egmont, skrzat, muza
Produkty w ofercie: 50822
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 125
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 2

Gigant.pl

Książki, muzyka oraz filmy.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 18.06.2008
cd baby, universal music, warner music, naxos classical, imports, sony music entertainment, sony music, bis records, chandos, essential media afw
Produkty w ofercie: 2183576
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 163230
Opinie pozytywne: 22
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 5

Selkar.pl

Literatura popluarnonaukowa oraz książki wielogatunkowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 06.03.2007
pwn wydawnictwo naukowe, egmont, helion, Świat książki, wolters kluwer polska, albatros, c.h. beck, bellona, w.a.b., olesiejuk sp. z o.o.
Produkty w ofercie: 74490
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 72862
Opinie pozytywne: 5
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 1

InBook.pl

Książki , płyty CD, DVD, multimedia, zegarki, zabawki
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 19.04.2008
Produkty w ofercie: 163450
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 163450
Opinie pozytywne: 9
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 6

Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, zielona sowa, bellona, wolters kluwer
Produkty w ofercie: 329777
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 329777
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Vetbooks.pl

Księgarnia weterynaryjna.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.07.2010
galaktyka, edra urban&partner, uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu, pwn, bee & honey sp. z o.o., sggw, viridia a.b., sbm, akademia jeździecka, multico
Produkty w ofercie: 667
Promocje: 8
Wysyłka do 3 dni: 667
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Być może odnajdziesz szukany produkt wśród: