Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
  • [Hortpress]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    częściach. Część II obejmuje zagadnienia związane z hodowlą i nasiennictwem, nawożeniem oraz ochroną roślin uprawnych. Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 2. Czynniki produkcji roślinnej' »

    Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część II obejmuje zagadnienia związane z hodowlą i nasiennictwem, nawożeniem oraz ochroną roślin uprawnych.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 2. Czynniki produkcji roślinnej

  • [Hortpress]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    częściach. Część III obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślin: zbożowych, okopowych, przemysłowych, pastewnych oraz trwałych użytków zielonych. Omówione... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 3. Technologie produkcji roślinnej' »

    Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część III obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślin: zbożowych, okopowych, przemysłowych, pastewnych oraz trwałych użytków zielonych. Omówione zostały tematy dotyczące roślin z każdej grupy produkcyjnej z zakresu: systematyki, biologii, znaczenia gospodarczego, odmian i materiału siewnego, wymagań klimatycznych i glebowych, technologii uprawy (przygotowanie stanowiska, podstawowe zabiegi agrotechniczne i pielęgnacyjne, technologia zbioru).
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 3. Technologie produkcji roślinnej

  • [Viridia A.B.]

    Kategoria: Hodowla zwierząt>Podr. akademickieWysyłka: do 3 dni

    kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy... Pełen opis produktu 'Rolnictwo część 6 Produkcja roślinna Technologie produkcji roślinnej' »

    Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.ROZDZIAŁ I – ZBOŻA . 11 1. Biologia zbóż. 11 1.1. Pochodzenie i udomowienie zbóż 11 1.1.1. Pszenica 13 1.1.2. Jęczmień . 14 1.1.3. Żyto . 15 1.1.4. Owies 15 1.1.5. Pszenżyto 16 1.1.6. Gryka . 16 1.1.7. Szarłat spożywczy . 16 1.2. Budowa rośliny zbożowej. 17 1.2.1. System korzeniowy. 18 1.2.2. Źdźbło 18 1.2.3. Liście . 19 1.2.4. Kwiatostany – kłos i wiecha 20 1.2.5. Kłosek 20 1.2.6. Ziarniak 21 1.3. Fazy i stadia rozwojowe zbóż. 23 1.3.1. Wpływ temperatury na rozwój zbóż . 23 1.3.2. Ogólna charakterystyka faz rozwojowych . 26 1.3.3. Szczegółowa charakterystyka głównych faz rozwojowych zbóż . 28 1.4. Systematyka i morfologia. 35 1.5. Prowadzenie łanu i struktura plonu . 38 1.6. Potrzeby wodne zbóż . 40 2. Znaczenie gospodarcze zbóż 42 2.1. Plony i produkcja 42 2.2. Jakość ziarna . 44 2.3. Wykorzystanie ziarna zbóż – produkcja żywności 48 2.3.1. Mąka . 48 2.3.2. Kasze 50 2.4. Produkcja pasz 50 2.5. Produkcja etanolu. 51 2.6. Produkcja energii z biomasy 53 3. Technologia uprawy pszenicy ozimej 55 3.1. Produkcja i plony 55 3.2. Odmiany pszenicy 57 3.3. Zmianowanie 60 3.4. Termin siewu 61 3.5. Przygotowanie roli i siew . 62 3.6. Struktura łanu i prognoza plonu ziarna. 66 3.7. System nawożenia pszenicy 72 3.8. Potrzeby pokarmowe łanu 73 3.9. Zapotrzebowanie pszenicy na azot 74 3.9.1. Optymalizacja nawożenia pszenicy azotem. 75 3.9.2. Pierwiastki wspomagające plonotwórcze działanie azotu 80 4. Technologia uprawy jęczmienia jarego 83 4.1. Kierunki produkcji i plony 83 4.2. Odmiany jęczmienia . 85 4.3. Stanowisko . 86 4.4. Przygotowanie roli i siew . 88 4.5. Struktura łanu i prognoza plonu . 89 4.6. Nawożenie . 91 4.6.1. Składniki pokarmowe 91 4.6.2. Efektywna technologia nawożenia . 91 5. Technologie uprawy pozostałych zbóż. 96 5.1. Zboża ozime 96 5.1.1. Produkcja i plony. 96 5.1.2. Stanowisko 98 5.1.3. Odmiany 101 5.1.4. Przygotowanie roli i terminy siewu. 104 5.1.5. Nawożenie. 107 5.2. Zboża jare . 110 5.2.1. Produkcja i plony. 110 5.2.2. Stanowisko 111 5.2.3. Odmiany 112 5.2.4. Przygotowanie roli i terminy siewu. 116 5.2.5. Nawożenie. 117 6. Pielęgnacja łanu i zbiór 121 6.1. Pielęgnacja łanu 121 6.1.1. Zwalczanie chwastów. 121 6.1.2. Zwalczanie chorób 123 6.1.3. Zwalczanie szkodników. 126 6.1.4. Regulatory wzrostu . 127 6.2. Technologia zbioru 129 ROZDZIAŁ II – ROŚLINY OKOPOWE 132 1. Burak cukrowy . 132 1.1. Systematyka i biologia 132 1.2. Znaczenie gospodarcze 132 1.3. Odmiany i materiał siewny. 134 1.4. Wymagania klimatyczne i glebowe 134 1.4.1. Czynniki naturalne . 135 1.4.2. Krytyczne fazy wzrostu roślin na plantacji . 137 1.5. Technologia uprawy buraka cukrowego 139 1.5.1. Przygotowanie stanowiska . 139 1.5.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 141 1.5.3. Ochrona plantacji 154 1.5.4. Technologia zbioru . 163 1.6. Opłacalność uprawy . 166 2. Ziemniak 170 2.1. Pochodzenie . 170 2.2. Systematyka, biologia i rozwój 172 2.3. Znaczenie gospodarcze 178 2.3.1. Ziemniak jako surowiec w przemyśle spożywczym, skrobiowym i w gorzelnictwie 179 2.4. Odmiany i materiał sadzeniakowy 182 2.5. Wymagania klimatyczne i glebowe 183 2.5.1. Wymagania klimatyczne . 183 2.5.2. Wymagania glebowe 184 2.6. Technologia uprawy ziemniaka 184 2.6.1. Przygotowanie stanowiska . 184 2.6.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 188 2.6.3. Pielęgnacja plantacji 200 2.6.4. Technologia zbioru . 209 2.7. Przechowywanie ziemniaków 210 2.8. Produkcja nasienna ziemniaków . 214 ROZDZIAŁ III – ROŚLINY PRZEMYSŁOWE 218 1. Rośliny przemysłowe – wiadomości ogólne 218 2. Rzepak 219 2.1. Systematyka, biologia i rozwój 219 2.2. Znaczenie gospodarcze rzepaku 226 2.2.1. Struktura produkcji w świecie 226 2.2.2. Stan obecny i prognoza rozwoju produkcji rzepaku w Polsce. 226 2.2.3. Wykorzystanie rzepaku w Polsce . 228 2.2.4. Znaczenie innych roślin oleistych w Polsce . 231 2.3. Odmiany rzepaku i materiał siewny . 232 2.4. Wymagania klimatyczne i glebowe 233 2.5. Budowa i struktura plonu 235 2.6. Technologia uprawy rzepaku 241 2.6.1. Przygotowanie stanowiska . 241 2.6.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 254 2.6.3. Pielęgnacja łanu 269 2.6.4. Technologia zbioru 275 3. Len . 280 3.1. Systematyka i biologia 280 3.2. Znaczenie gospodarcze 281 3.3. Materiał siewny 282 3.4. Wymagania klimatyczne i glebowe 283 3.5. Technologia uprawy lnu . 283 3.5.1. Przygotowanie stanowiska . 283 3.5.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 284 3.5.3. Pielęgnacja łanu 285 3.5.4. Technologia zbioru 288 4. Konopie 290 4.1. Systematyka i biologia 290 4.2. Znaczenie gospodarcze 292 4.3. Odmiany i materiał siewny. 294 4.4. Wymagania klimatyczne i glebowe 294 4.5. Technologia uprawy . 295 4.5.1. Przygotowanie stanowiska . 295 4.5.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 295 4.5.3. Pielęgnacja łanu 296 4.5.4. Technologia zbioru 296 ROZDZIAŁ IV – ROŚLINY PASTEWNE 298 1. Rośliny pastewne – wiadomości ogólne . 298 1.2. Podział roślin pastewnych . 299 2. Kukurydza . 300 2.1. Systematyka i biologia 301 2.2. Znaczenie gospodarcze, kierunki produkcji 303 2.3. Odmiany i materiał siewny 306 2.4. Wymagania klimatyczne i glebowe . 308 2.5. Technologia uprawy kukurydzy 310 2.5.1. Przygotowanie stanowiska 310 2.5.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 313 2.5.3. Pielęgnacja łanu . 318 2.5.4. Technologia zbioru . 319 3. Rośliny strączkowe 324 3.1. Systematyka i biologia 324 3.2. Znaczenie gospodarcze . 334 3.3. Odmiany i materiał siewny 335 3.4. Wymagania klimatyczne i glebowe 336 3.5. Technologia uprawy roślin strączkowych 338 3.5.1. Przygotowanie stanowiska . 338 3.5.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 339 3.5.3. Pielęgnacja plantacji 341 3.5.4. Przygotowanie plantacji do zbioru i zbiór 344 3.5.5. Opłacalność uprawy roślin strączkowych . 345 3.5.6. Standardy jakościowe. 346 4. Mieszanki strączkowo-zbożowe 348 4.1. Cel uprawy . 348 4.2. Technologia uprawy mieszanek strączkowo-zbożowych 348 4.2.1. Dobór komponentów do wysiewu 348 4.2.2. Przygotowanie stanowiska . 348 4.2.3. Podstawowe zabiegi agrotechniczne . 349 4.2.4. Pielęgnacja łanu . 351 4.2.5. Technologia zbioru 351 5. Rośliny bobowate drobnonasienne 353 5.1. Systematyka i biologia 353 5.2. Znaczenie gospodarcze 360 5.3. Odmiany i materiał siewny. 362 5.4. Wymagania klimatyczne i glebowe 363 5.5. Technologia uprawy roślin bobowatych drobnonasiennych . 364 5.5.1. Przygotowanie stanowiska . 364 5.5.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 365 5.5.3. Pielęgnacja plantacji 368 5.5.4. Technologia zbioru 370 5.6. Uprawa na nasiona. 372 6. Trawy w uprawie polowej . 375 6.1. Systematyka i biologia 375 6.2. Znaczenie gospodarcze . 377 6.3. Odmiany i materiał siewny. 378 6.4. Wymagania klimatyczne i glebowe . 382 6.5. Technologia uprawy traw. 383 6.5.1. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 383 6.5.2. Pielęgnacja traw w uprawie polowej 385 6.5.3. Technologia zbioru 385 7. Kapusta pastewna . 387 7.1. Systematyka i biologia 387 7.2. Znaczenie gospodarcze 387 7.3. Wymagania klimatyczne i glebowe 388 7.4. Technologia uprawy kapusty pastewnej 388 7.4.1. Przygotowanie stanowiska . 388 7.4.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 389 7.4.3. Pielęgnacja plantacji 390 7.4.4. Technologia zbioru 390 8. Słonecznik pastewny 391 8.1. Systematyka i biologia 391 8.2. Znaczenie gospodarcze 392 8.3. Wymagania klimatyczne i glebowe 392 8.4. Technologia uprawy słonecznika pastewnego 393 8.4.1. Przygotowanie stanowiska . 393 8.4.2. Podstawowe zabiegi agrotechniczne 393 8.4.3. Pielęgnacja plantacji 394 8.4.4. Technologia zbioru 394 9. Międzyplony 395 9.1. Międzyplony ścierniskowe . 396 9.2. Międzyplon – wsiewka poplonowa 398 9.3. Międzyplony ozime. 399 9.4. Plony wtóre. 401 ROZDZIAŁ V – TRWAŁE UŻYTKI ZIELONE 405 1. Gospodarcze i przyrodnicze znaczenie trwałych użytków zielonych 405 1.1. Gospodarcze znaczenie użytków zielonych . 405 1.2. Wartość przyrodnicza użytków zielonych 412 2. Podział i charakterystyka użytków zielonych 414 2.1. Trwałe użytki zielone – klasyfikacje 414 2.2. Typologiczny podział trwałych użytków niżowych (geneza) 415 2.3. Łąki i pastwiska górskie 417 3. Biologia i charakterystyka roślinności użytków zielonych. 418 3.1. Zbiorowiska roślinne użytków zielonych 418 3.2.Trawy . 418 3.2.1. Ogólna charakterystyka . 418 3.2.2. Ważniejsze grupy i gatunki traw. 426 3.3. Bobowate drobnonasienne 429 3.3.1. Ogólna charakterystyka 429 3.3.2. Ważniejsze gatunki bobowatych na użytkach zielonych 431 3.4. Zioła i chwasty 433 3.4.1. Zioła 433 3.4.2. Chwasty i rośliny trujące 435 4. Zagospodarowanie oraz odnawianie łąk i pastwisk 439 4.1. Przyczyny degradacji trwałych użytków zielonych. 439 4.2. Metody odnawiania łąk i pastwisk. 439 4.2.1. Renowacja przez nawożenie i racjonalne użytkowanie 440 4.2.2. Renowacja przez podsiew . 442 4.2.3 Całkowite zniszczenie starej roślinności (darni) i ponowny obsiew. 443 4.3. Zasady układania mieszanek . 446 4.3.1. Dobór gatunków do mieszanek 446 4.3.2. Technika układania mieszanek nasion traw i roślin bobowatych . 449 5. Zabiegi pielęgnacyjne na łąkach i pastwiskach. Nawożenie 450 5.1. Zabiegi pielęgnacyjne. 450 5.2. Nawożenie 456 5.2.1. Ogólne zasady nawożenia . 456 5.2.2. Nawożenie mineralne . 460 5.2.3. Stosowanie nawozów gospodarskich (naturalnych) 464 6. Użytkowanie łąk i pastwisk 467 6.1. Organizacja i użytkowanie pastwisk. 467 6.1.1. Urządzanie pastwisk . 467 6.1.2. Organizacja wypasu 472 6.2. Użytkowanie kośne . 474 6.2.1. Termin i wysokość koszenia. 474 6.2.2. Zbiór, suszenie i przechowywanie siana 477 6.3. Kiszonka z runi łąkowej 480 6.3.1. Czynniki warunkujące prawidłowe zakiszanie zielonki . 480 6.3.2 Technologie zakiszania 482 6.3.3. Dodatki kiszonkarskie ułatwiające zakiszanie. 488 7. Obliczanie kosztów produkcji pasz na użytkach zielonych 491 8. Zwykła dobra praktyka rolnicza w gospodarowaniu na użytkach zielonych 494 BIBLIOGRAFIA . 496...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo część 6 Produkcja roślinna Technologie produkcji roślinnej

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    , przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych. Nazwa - Rolnictwo Część 6 Produkcja roślinna Technologie produkcji roślinnej... Pełen opis produktu 'Rolnictwo Część 6 Produkcja roślinna Technologie produkcji roślinnej Podręcznik - Grzebisz Witold' »

    Opis - Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik' na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych. Nazwa - Rolnictwo Część 6 Produkcja roślinna Technologie produkcji roślinnej Podręcznik Autor - Grzebisz Witold Oprawa - Miękka Wydawca - Hortpress Kod ISBN - 9788361574637 Kod EAN - 9788361574637 Rok wydania - 2015 Język - polski Format - 16.5x23.5cm Ilość stron - 504 Szkoła - Szkoła średnia Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5%
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo Część 6 Produkcja roślinna Technologie produkcji roślinnej Podręcznik - Grzebisz Witold

  • [Hortpress]

    Kategoria: Książki>RóżneWysyłka: do 3 dni

    0x0075fd3900000000

    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo Część 5 Produkcja Roślinna Czynniki Produkcji Roślinnej Podręcznik

  • [Hortpress]

    Kategoria: Książki>RóżneWysyłka: do 3 dni

    0x0075fcbb00000000

    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo Część 6 Produkcja Roślinna Technologie Produkcji Roślinnej Podręcznik

  • [Rea]

    Kategoria: /Książki/Nauka/Edukacja/
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna część 1 podręcznik

  • [Rea]

    Kategoria: /Książki/Nauka/Edukacja/
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna część 2 Podręcznik

  • Produkcja roślinna Podręcznik Część 2 w sklepie internetowym Prolibri.pl

    Powiększ zdjęcie

    45,41 zł
    50,45 zł

    [wsip]

    Kategoria: Nauki techniczne, rolnicze, leśne >Rolnictwo. LeśnictwoWysyłka: od ręki

    Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, ziemniaków, buraków, rzepaku ozimego, roślin pastewnych, motylkowych oraz poplonów.... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna Podręcznik Część 2' »

    Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, ziemniaków, buraków, rzepaku ozimego, roślin pastewnych, motylkowych oraz poplonów....
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna Podręcznik Część 2

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    Opis - Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej. Nowa publikacja to podstawowe źródło... Pełen opis produktu 'Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1. Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 1 - Artyszak Arkadiusz, Kucińska Katarzyna' »

    Opis - Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej.Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Wprowadza w zagadnienia produkcji roślinnej. Omawia czynniki biogeograficzne o decydującym znaczeniu dla upraw, wskazuje metody poprawy warunków siedliska. Uczy właściwego doboru roślin i mądrego planowania płodozmianu.W części 1. dokładnie opisano technologię produkcji roślin zbożowych. Ogromną pomocą dla uczniów są zdjęcia omawianych roślin ułatwiające identyfikację poszczególnych gatunków.Autorzy kładą nacisk na często zmieniające się zalecenia krajowych ośrodków badawczych i zachęcają przyszłych rolników do ciągłego aktualizowania wiedzy. Podejmują też temat nowoczesnego rolnictwa, zwracają uwagę na odpowiedzialność rolnika za stan środowiska naturalnego i uczą racjonalnej gospodarki.Autorzy to wysokiej klasy specjaliści, nauczyciele akademiccy wykładający na SGGW. Publikacja gwarantuje wysoki poziom merytoryczny i dobre przygotowanie do egzaminu zawodowego. Nazwa - Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1. Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 1 Autor - Artyszak Arkadiusz, Kucińska Katarzyna Oprawa - Miękka Wydawca - WSiP Kod ISBN - 9788302167744 Kod EAN - 9788302167744 Rok wydania - 2017 Język - polski Format - 17.0x24.0cm Ilość stron - 253 Szkoła - Szkoła średnia Typ podręcznika - Podręcznik Przedmiot - Przedmioty zawodowe Podatek VAT - 5%
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1. Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 1 - Artyszak Arkadiusz, Kucińska Katarzyna

  • [Hortpress]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    częściach. Część I obejmuje zagadnienia związane z wpływem czynników środowiska, tj. klimatu i gleby na wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych. Omówione zostały również podstawowe... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 1. Środowisko i podstawy agrotechniki' »

    Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część I obejmuje zagadnienia związane z wpływem czynników środowiska, tj. klimatu i gleby na wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych. Omówione zostały również podstawowe wiadomości z zakresu melioracji, które są niezbędne do wytworzenia i utrzymania w glebie właściwych stosunków powietrzno-wodnych, oraz tematy związane z uprawą roli i zmianowaniem.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 1. Środowisko i podstawy agrotechniki

  • [Rea]

    Kategoria: Liceum i technikumWysyłka: od ręki

    W części pierwszej podano informacje dotyczące glebowych i klimatycznych czynników siedliska, zabiegi agrotechniczne.Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu. Technik Rolnik.' »

    W części pierwszej podano informacje dotyczące glebowych i klimatycznych czynników siedliska, zabiegi agrotechniczne.Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin.Osobny rozdział poświęcono produkcji roślinnej w rolnictwie ekologicznym.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu. Technik Rolnik.

  • [Rea]

    Kategoria: Liceum i technikumWysyłka: od ręki

    Podręcznik w niniejszej części jest poświęcony technologiom produkcji roślin uprawnych z uwzględnieniem m.in. Ich znaczenia gospodarczego, charakterystyki biologicznej i użytkowej, w... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu. Technik Rolnik.' »

    Podręcznik w niniejszej części jest poświęcony technologiom produkcji roślin uprawnych z uwzględnieniem m.in. Ich znaczenia gospodarczego, charakterystyki biologicznej i użytkowej, wymagań klimatyczno - glebowych.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 2. Podręcznik do nauki zawodu. Technik Rolnik.

  • [Rea]

    Kategoria: Liceum i technikumWysyłka: od ręki

    W niniejszej części podręcznika autorzy omawiają następujące zagadnienia:hodowla roślinnasiennictwoznaczenie oraz wykorzystanie użytków zielonychprodukcja roślinna w rolnictwie ekolo... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 3. Podręcznik do nauki zawodu. Technik Rolnik.' »

    W niniejszej części podręcznika autorzy omawiają następujące zagadnienia:hodowla roślinnasiennictwoznaczenie oraz wykorzystanie użytków zielonychprodukcja roślinna w rolnictwie ekologicznym
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 3. Podręcznik do nauki zawodu. Technik Rolnik.

  • [WSiP Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Szkoły zawodoweWysyłka: od ręki

    Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, ziemniaków, buraków, rzepaku ozimego, roślin pastewnych, motylkowych oraz poplonów. Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Technikum / szkoła policealna / szkoła zawodowa, część 2. Podręcznik' »

    Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, ziemniaków, buraków, rzepaku ozimego, roślin pastewnych, motylkowych oraz poplonów.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Technikum / szkoła policealna / szkoła zawodowa, część 2. Podręcznik

  • [WSiP Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Szkoły zawodoweWysyłka: od ręki

    Publikacja do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik, omawiająca produkcję roślin okopowych, przemysłowych i paszowych. Autorzy dużo uwagi poświęcają właściwemu utrzymaniu... Pełen opis produktu 'Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1 Podręcznik do nauki zawodu Technik rolnik Technik agrobiznesu Rolnik Część 2' »

    Publikacja do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik, omawiająca produkcję roślin okopowych, przemysłowych i paszowych. Autorzy dużo uwagi poświęcają właściwemu utrzymaniu użytków zielonych. Uczą identyfikacji traw, w czym pomaga ponad 40 rysunków roślin! Podkreślają rolę zintegrowanej ochrony roślin, opisują rolnictwo ekologiczne. Przybliżają też najważniejsze regulacje prawne dotyczące rolnictwa i obrotu płodami rolnymi.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1 Podręcznik do nauki zawodu Technik rolnik Technik agrobiznesu Rolnik Część 2

  • [WSiP Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Szkoły zawodoweWysyłka: od ręki

    Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej.Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce... Pełen opis produktu 'Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1. Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 1' »

    Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej.Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Wprowadza w zagadnienia produkcji roślinnej. Omawia czynniki biogeograficzne o decydującym znaczeniu dla upraw, wskazuje metody poprawy warunków siedliska. Uczy właściwego doboru roślin i mądrego planowania płodozmianu.W części 1. dokładnie opisano technologię produkcji roślin zbożowych. Ogromną pomocą dla uczniów są zdjęcia omawianych roślin ułatwiające identyfikację poszczególnych gatunków.Autorzy kładą nacisk na często zmieniające się zalecenia krajowych ośrodków badawczych i zachęcają przyszłych rolników do ciągłego aktualizowania wiedzy. Podejmują też temat nowoczesnego rolnictwa, zwracają uwagę na odpowiedzialność rolnika za stan środowiska naturalnego i uczą racjonalnej gospodarki.Autorzy to wysokiej klasy specjaliści, nauczyciele akademiccy wykładający na SGGW. Publikacja gwarantuje wysoki poziom merytoryczny i dobre przygotowanie do egzaminu zawodowego.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Prowadzenie produkcji roślinnej R.3.1. Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 1

  • [WSiP Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne]

    Kategoria: Liceum i technikumWysyłka: od ręki

    W części 1. podano informacje dotyczące glebowych i klimatycznych czynników siedliska, ich wpływu na wegetację roślin uprawnych oraz podstaw zmianowania. Omówiono również zabiegi agrotechnicz... Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna. Część 1' »

    W części 1. podano informacje dotyczące glebowych i klimatycznych czynników siedliska, ich wpływu na wegetację roślin uprawnych oraz podstaw zmianowania. Omówiono również zabiegi agrotechniczne, w tym: melioracje wodne, zabiegi uprawowe, zespoły uprawek oraz odżywianie i nawożenie roślin, a także metody ich ochrony.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna. Część 1

  • [WSiP]

    Kategoria: Literatura > Przyroda

    Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, ziemniaków, buraków, rzepaku ozimego, roślin pastewnych, motylkowych oraz poplonów. Pełen opis produktu 'Produkcja roślinna Podręcznik Część 2' »

    Druga część dotyczy technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, ziemniaków, buraków, rzepaku ozimego, roślin pastewnych, motylkowych oraz poplonów.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Produkcja roślinna Podręcznik Część 2

  • [Viridia A.B.]

    Kategoria: Hodowla zwierząt>Podr. akademickieWysyłka: do 3 dni

    kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część IV podręcznika obejmuje zagadnienia związane z wpływem różnych... Pełen opis produktu 'Rolnictwo część 4 Produkcja roślinna Środowisko i podstawy agrotechniki' »

    Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część IV podręcznika obejmuje zagadnienia związane z wpływem różnych czynników środowiska, w tym klimatu, gleby i wody, na produkcję rolniczą oraz nowoczesnej uprawy roli i następstwa roślin na uzyskiwane plony.ROZDZIAŁ I – WIADOMOŚCI WSTĘPNE 9 1. Wymagania wobec absolwenta szkoły rolniczej.9 2. Produkcja roślinna 11 2.1. Rys historyczny11 2.2. Znaczenie gospodarcze produkcji roślinnej .12 3. Cele i zadania produkcji roślinnej 14 4. Rolnictwo współczesne.15 4.1. Postęp produkcji rolniczej w XX i XXI wieku – źródła i skutki.15 4.2. Rolnictwo – zagrożenia dla środowiska 17 4.3. Rolnictwo zrównoważone .18 5. Zasady zrównoważonego rozwoju rolnictwa Unii Europejskiej i Polski18 5.1. Wspólna polityka rolna (WPR) – zasady ogólne18 5.2. Zwykła dobra praktyka rolnicza (ZDPR) .20 5.3. Wspólna Polityka Rolna 2014–2020 – zazielenienie .22 ROZDZIAŁ II – KLIMATYCZNE CZYNNIKI ŚRODOWISKA .25 1. Charakterystyka klimatu.25 1.1. Definicja klimatu 25 1.2. Masy powietrza .26 1.3. Pokrycie terenu27 1.4. Człowiek 27 2. Pomiary i obserwacje meteorologiczne 28 3. Atmosfera ziemska 33 3.1. Skład atmosfery.33 3.2. Budowa pionowa atmosfery .35 3.3. Promieniowanie słoneczne35 4. Masy powietrzne .37 4.1. Fronty atmosferyczne37 4.1.1. Front ciepły .38 4.1.2. Front chłodny .38 4.1.3. Front zokludowany.39 5. Ciśnienie atmosferyczne39 5.1. Układy baryczne.40 5.1.1. Niże baryczne.40 5.1.2. Wyże baryczne .42 6. Usłonecznienie i zachmurzenie43 6.1. Usłonecznienie .43 6.1.1. Wpływ usłonecznienia i promieniowania słonecznego na rośliny uprawne.44 6.2. Zachmurzenie ogólne nieba 45 6.3. Chmury 46 6.3.1. Co można wyczytać z chmur? .46 7. Temperatura powietrza51 7.1. Wpływ temperatury powietrza i gleby na rośliny uprawne 55 8. Opady atmosferyczne57 8.1. Opady atmosferyczne a rośliny uprawne60 9. Pokrywa śnieżna 62 9.1. Pokrywa śnieżna a rośliny uprawne64 10. Wiatr.65 10.1. Wiatr a rośliny uprawne 67 11. Wilgotność powietrza 68 11.1. Wilgotność powietrza i gleby a rośliny uprawne69 12. Zjawiska atmosferyczne – meteory 70 12.1. Charakterystyka hydrometeorów 70 12.2. Burze74 13. Ekstremalne zjawiska klimatyczne – charakterystyka .75 13.1. Przymrozki75 13.2. Gradobicie78 13.3. Deszcze nawalne.79 13.4. Susze atmosferyczne 80 14. Zmiany klimatu.81 15. Wybrane prognostyki trwania pogody oraz jej zmian.82 ROZDZIAŁ III – GLEBOWE CZYNNIKI ŚRODOWISKA.85 1. Gleba – definicja i procesy glebotwórcze 85 1.1. Definicja gleby .85 1.2. Czynniki glebotwórcze 86 1.3. Procesy glebotwórcze 92 1.4. Wietrzenie fizyczne .93 1.5. Wietrzenie chemiczne .97 2. Procesy glebowe i budowa profilu glebowego .106 2.1. Podstawowe procesy glebowe 106 2.2. Morfologia i ewolucja profilu glebowego 110 2.3. Geneza głównych typów gleb 112 2.4. Gleby w Polsce118 3. Budowa gleby .120 3.1. Fazy gleby .120 3.2. Składniki mineralne121 3.3. Materia organiczna gleby 126 3.4. Woda 129 3.5. Powietrze 133 4. Właściwości i funkcje gleby 135 4.1. Cechy morfologiczne profilu glebowego 135 4.2. Charakterystyki fizyczne gleby 145 4.3. Właściwości chemiczne gleb150 4.4. Właściwości biologiczne gleb .157 5. Kwasowość i odczyn gleby 165 5.1. Definicja 165 5.2. Źródła kwasowości166 5.2.1. Naturalne źródła zakwaszenia gleb166 5.2.2. Antropogeniczne źródła zakwaszenia gleby167 5.3. Skutki zakwaszenia gleby .168 5.4. Niekorzystne skutki zakwaszenia 170 5.5. Reakcja roślin uprawnych na zakwaszenie gleby .173 6. Degradacja gleb 175 6.1. Erozja wodna .176 6.2. Erozja wietrzna.180 6.3. Wyczerpanie gleb uprawnych ze składników pokarmowych .183 7. Wartość rolnicza gleb 185 7.1. Żyzność i produktywność gleb .185 7.2. Klasyfikacje rolnicze gleb.188 7.2.1. Klasyfikacja bonitacyjna gleb .188 7.2.2. Kompleksy przydatności rolniczej gleb192 7.3. Mapy rolnicze i rolnictwo precyzyjne .194 ROZDZIAŁ IV – MELIORACJE WODNE.199 1. Rodzaje melioracji wodnych199 2. Wpływ melioracji na środowisko.201 3. Melioracje odwadniające 201 3.1. Metody określania nadmiaru uwilgotnienia gleby 201 3.2. Skutki nadmiernego uwilgotnienia202 3.3. Wyznaczanie potrzeb odwodnienia.202 3.4. Sposoby regulowania stosunków wodnych .204 3.5. Zasady projektowania rowów odwadniających 204 3.6. Drenowanie207 4. Melioracje nawadniające .212 4.1. Podstawowe zasady deszczowania roślin 212 4.2. Źródło wody do nawodnień 213 4.3. Sposoby nawodnień213 4.3.1. Nawodnienia zalewowe.214 4.3.2. Nawadnianie nasiąkowe 216 4.3.3. Nawodnienie podsiąkowe .218 4.4. Konserwacja sieci nawadniającej220 5. Deszczowanie .221 5.1. Dawka wody .221 5.2. Częstotliwość deszczowania.223 5.3. Deszczownie223 5.3.1. Podstawowe elementy deszczowni 224 6. Mikronawadnianie – nawadnianie kroplowe .230 6.1. Warunki stosowania i podstawy projektowania .230 6.2. Równomierność nawadniania terenu232 7. Mała retencja .232 ROZDZIAŁ V – UPRAWA ROLI 234 1. Cele i zadania uprawy roli234 2. Zabiegi uprawowe odwracające – znaczenie orki i jej zadania.234 2.1. Orki zasadnicze236 2.1.1. Podorywka236 2.1.2. Orka siewna (przedsiewna)237 2.1.3. Orka przedzimowa .238 2.2. Ocena wykonania orki zasadniczej239 2.2.1. Ocena przykrycia resztek pożniwnych.239 2.2.2. Ocena głębokości, szerokości i wyskibienia roli .240 2.3. Orki uzupełniające .241 2.3.1. Odwrotka241 2.3.2. Orka wiosenna .241 2.3.3. Razówka .241 2.4. Orki specjalne242 2.4.1. Orka terenów zadarnionych.242 2.4.2. Orka pomelioracyjna 242 2.4.3. Orka agromelioracyjna .242 2.5. Sposoby wykonania orki243 2.5.1. Orka w składy 243 2.5.2. Orka jednostronna .247 2.5.3. Orki figurowe .249 2.5.4. Orka na stokach .250 2.6. Gryzowanie 250 3. Zabiegi spulchniające i wyrównujące rolę.252 3.1. Włókowanie .252 3.2. Bronowanie .254 3.3. Kultywatorowanie 256 3.4. Głęboszowanie 258 4. Zabiegi ugniatające i kruszące rolę (wałowanie) .259 4.1. Wały ugniatające powierzchniowe warstwy roli.259 4.2. Wały ugniatające głębsze warstwy roli .260 4.3. Wały kruszące262 5. Zespoły uprawek265 5.1. Zespół uprawek pożniwnych.265 5.1.1. Zwalczanie perzu w zespole uprawek pożniwnych.270 5.2. Zespół uprawek przedsiewnych271 5.2.1. Zespół uprawek przedsiewnych pod rośliny ozime 271 5.2.2. Zespół uprawek wiosennych przedsiewnych pod rośliny jare272 5.3. Zespół uprawek przedzimowych.274 5.4. Zestawy uprawowe i uprawowo-siewne 276 5.5. Zespół uprawek pielęgnacyjnych 277 6. Technika siewu i sadzenia .280 7. Sposoby uprawy różnych rodzajów gleb.284 7.1. Uprawa gleb bardzo lekkich i lekkich284 7.2. Uprawa gleb organicznych285 7.3. Uprawa gleb ciężkich i bardzo ciężkich 285 8. Systemy bezorkowe uprawy roli .286 9. Rolnictwo ekologiczne i ochrona środowiska.288 9.1. Zasady uprawy roli w rolnictwie ekologicznym288 9.2. Ochrona środowiska podczas zabiegów uprawowych 290 10. Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas zabiegów uprawowych .291 ROZDZIAŁ VI – PODSTAWY ZMIANOWANIA .294 1. Historia rozwoju systemów produkcji roślinnej 294 1.1. Rolnictwo żarowe (odłogowe).294 1.2. Dwupolówka i trójpolówka295 1.3. Czteropolówka i zmianowanie norfolskie .296 2. Podstawowe terminy297 3. Czynniki zmianowania.302 3.1. Choroby i szkodniki .303 3.2. Chwasty .304 3.3. Żyzność gleby 304 3.4. Fitotoksyczność 306 4. Zasady układania zmianowań .307 4.1. Dobór roślin 307 4.2. Zasady następstwa roślin – wartość przedplonu .309 4.3. Rośliny jako fitosanitarne przerywacze płodozmianu .311 4.4. Poplony w zmianowaniu313 4.5. Zasady kontroli żyzności gleby314 4.5.1. Gospodarka materią organiczną 314 4.5.2. Gospodarka wodą 316 4.5.3. Gospodarka składnikami pokarmowymi i odczyn gleby .316 4.6. Kontrola zachwaszczenia 319 4.7. Kontrola patogenów i szkodników320 5. Zalety zmianowania w rolnictwie zrónoważonym.321 SŁOWNICZEK NIEKTÓRYCH TERMINÓW Z ZAKRESU PRODUKCJI ROŚLINNEJ.321 BIBLIOGRAFIA .324...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Rolnictwo część 4 Produkcja roślinna Środowisko i podstawy agrotechniki


Libristo.pl

Książki
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 25.06.2015
createspace independent publishing platform, independently published, cambridge university press, oxford university press, penguin books, taylor & francis ltd, little, brown book group, legare street pr, john wiley & sons inc
Produkty w ofercie: 600000
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Godi.pl

Książki dla dzieci oraz naukowe i kulinarne.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 14.05.2005
wydawnictwo naukowe pwn, lexisnexis, umcs, harmonia, wydawnictwo szkolne pwn, w.a.b., adam marszałek wydawnictwo, egmont, skrzat, muza
Produkty w ofercie: 50822
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 125
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 2

Prolibri.pl

Książki i audiobooki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 27.05.2011
wydawnictwo naukowe pwn, wolters kluwer, cambridge university press, olesiejuk, helion, zielona sowa, egmont, umcs, zysk i s-ka, pzwl
Produkty w ofercie: 91751
Promocje: 90639
Wysyłka do 3 dni: 91750
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Gigant.pl

Książki, muzyka oraz filmy.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 18.06.2008
cd baby, universal music, warner music, naxos classical, imports, sony music entertainment, sony music, bis records, chandos, essential media afw
Produkty w ofercie: 2183576
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 163230
Opinie pozytywne: 22
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 5

Selkar.pl

Literatura popluarnonaukowa oraz książki wielogatunkowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 06.03.2007
pwn wydawnictwo naukowe, egmont, helion, Świat książki, wolters kluwer polska, albatros, c.h. beck, bellona, w.a.b., olesiejuk sp. z o.o.
Produkty w ofercie: 74490
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 72862
Opinie pozytywne: 5
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 1

InBook.pl

Książki , płyty CD, DVD, multimedia, zegarki, zabawki
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 19.04.2008
Produkty w ofercie: 163450
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 163450
Opinie pozytywne: 9
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 6

Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, zielona sowa, bellona, wolters kluwer
Produkty w ofercie: 329777
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 329777
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Madbooks.pl

Książki i komiksy oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 15.04.2009
wydawnictwo naukowe pwn, helion, wolters kluwer, olesiejuk, c.h. beck, zielona sowa, prószyński media, egmont, wam, difin
Produkty w ofercie: 83659
Promocje: 48532
Wysyłka do 3 dni: 83659
Opinie pozytywne: 4
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Ksiazki-medyczne.eu

Książki oraz podręczniki medyczne.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 26.02.2012
wydawnictwo naukowe pwn, wydawnictwo lekarskie pzwl, elsevier urban & partner, helion, pascal, wydawnictwo uniwersytetu jagiellońskiego, impuls, galaktyka, illuminatio, wydawnictwo uniwersytetu warszawskiego
Produkty w ofercie: 11145
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Vetbooks.pl

Księgarnia weterynaryjna.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.07.2010
galaktyka, edra urban&partner, uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu, pwn, bee & honey sp. z o.o., sggw, viridia a.b., sbm, akademia jeździecka, multico
Produkty w ofercie: 667
Promocje: 8
Wysyłka do 3 dni: 667
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0