[REA]
Kategoria: Książki - dział ogólny > Książki kucharskieWysyłka: od ręki
Hanna Szymanderska jest autorką wielu książek kucharskich, m.in.
„Polskiej wigilii”, „Co jadano w Soplicowie”, „Smakosz warszawski”.
Prawdziwa kuchnia polska to dzieło wyjątkowe. Stanowi
dosk...
Pełen opis produktu 'Prawdziwa kuchnia polska. 2400 przepisów [Hanna Szymanderska]' »
Hanna Szymanderska jest autorką wielu książek kucharskich, m.in.
„Polskiej wigilii”, „Co jadano w Soplicowie”, „Smakosz warszawski”.
Prawdziwa kuchnia polska to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe
kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej,
„oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W
dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe,
dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków,
dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby,
jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i
przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety
schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak
potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy
przepiórki w gniazdach. Książka jest napisana barwnym językiem,
niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający
omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni
zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym
rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.