[GALAKTYKA]
Kategoria: KsiÄgarnia > PrzewodnikiWysyłka: do 7 dni
Galaktyka Gluten na widelcu - 210425 ÃÂ ÃÂ
Ã
Âwiatowej sÃ
Âawy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor
Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz
Rory Jones napisali znakomitÃÂ
...
Pełen opis produktu 'Galaktyka Gluten na widelcu. JeÃ
ÂÃÂ, czy nie jeÃ
ÂÃÂ - caÃ
Âa prawda o modzie na dietÃÂ bezglutenowÃÂ
.' »
Galaktyka Gluten na widelcu - 210425 Â Â Åwiatowej
sÅawy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na
Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz Rory Jones napisali
znakomitÄ
ksiÄ
żkÄ na temat glutenu. ObjaÅniajÄ
w niej naukowe
fakty stojÄ
ce za obecnÄ
modÄ
na dietÄ bezglutenowÄ
.
KsiÄ
żka Gluten na widelcu :
przedstawia dogÅÄbnÄ
analizÄ każdego objawu i dolegliwoÅci
zwiÄ
zanych z glutenem,
wyjaÅnia, w jaki sposób gluten dziaÅa w organizmie, komu pomaga,
a komu może zaszkodziÄ,
odpowiada na pytanie, co dieta bezglutenowa leczy,
podaje, które leki, suplementy i produkty spożywcze mogÄ
powodowaÄ problemy, o które czÄsto obwiniany jest gluten.
Strony: 300, Format: 15,8x24 cm
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa  OPIS KSIÄÅ»KI:
Åwiatowej sÅawy ekspert w dziedzinie celiakii
i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter
H.R. Green oraz Rory Jones napisali znakomitÄ
ksiÄ
żkÄ na temat
glutenu. ObjaÅniajÄ
w niej naukowe fakty stojÄ
ce za
obecnÄ
modÄ
na dietÄ bezglutenowÄ
.
KsiÄ
żka Gluten na widelcu :
⢠przedstawia dogÅÄbnÄ
analizÄ każdego objawu
i dolegliwoÅci zwiÄ
zanych z glutenem,
⢠wyjaÅnia, w jaki sposób gluten dziaÅa
w organizmie, komu pomaga, a komu może
zaszkodziÄ,
⢠odpowiada na pytanie, co dieta bezglutenowa leczy,
⢠podaje, które leki, suplementy i produkty spożywcze
mogÄ
powodowaÄ problemy, o które czÄsto obwiniany jest
gluten.
KsiÄ
żka zawiera jasne i przejrzyste wskazówki oraz
praktyczne porady, które mogÄ
pomóc każdemu zdrowiej żyÄ.
Dowiedz siÄ:
czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie,
jakie sÄ
ukryte zagrożenia zwiÄ
zane z jej stosowaniem,
na czym polega zwiÄ
zek miÄdzy odżywianiem siÄ, jelitami a
mózgiem,
jak pozbyÄ siÄ drÄczÄ
cych objawów.
WÂ tej bÅyskotliwie napisanej ksiÄ
żce autorzy wyjaÅniajÄ
,
co tak naprawdÄ wiadomo o glutenie. To niezbÄdna pozycja
dla osób, które szukajÄ
nie tylko informacji, lecz także
mÄ
droÅci na temat tego ważnego i budzÄ
cego tyle
nieporozumieÅ zagadnienia.
dr n.med. Jerome Groopman, wykÅadowca
w Harwardzkiej Szkole Medycznej Doktor Peter Green,
wiodÄ
cy specjalista w dziedzinie opieki nad pacjentami
z celiakiÄ
, oraz specjalizujÄ
ca siÄ w tematyce
naukowej pisarka Rory Jones wyjaÅniajÄ
dolegliwoÅci zwiÄ
zane
z glutenem i tÅumaczÄ
, w jaki sposób każdy
czÅowiek może zoptymalizowaÄ swoje zdrowie. To bardzo
pożyteczna ksiÄ
żka. I Åatwo przyswajalna!
dr n.med. Martin J.Blaser, specjalista
w dziedzinie chorób zakaźnych ze SzkoÅy Medycznej
Uniwersytetu Nowojorskiego, kierownik Projektu Badania Ludzkiego
Mikrobiomu i autor ksiÄ
żki Utracone
mikroby JeÅli rozważasz przejÅcie na dietÄ
bezglutenowÄ
lub mÄczy ciÄ medialny szum zwiÄ
zany
z glutenem, koniecznie przeczytaj tÄ ksiÄ
żkÄ. Dwójka
uznanych specjalistów przystÄpnym jÄzykiem porzÄ
dkuje
zamieszanie, które powstaÅo wokóŠglutenu, diety bezglutenowej,
celiakii, nieceliakalnej nietolerancji glutenu i innych
chorób zwiÄ
znych (rzeczywiÅcie lub rzekomo) z pszenicÄ
.
Przy okazji autorzy przedstawiajÄ
puÅapki diety bezglutenowej,
wskazania do niej i mechanizmy schorzeÅ majÄ
cych zwiÄ
zek
z glutenem. WymieniajÄ
choroby, w których dieta
bezglutenowa może pomóc, ale tez piszÄ
, dlaczego owa dieta nie
jest odpowiednia dla każdego. To jedna z najlepszych
ksiÄ
żek na ten temat, jakie ukazaÅy siÄ w jÄzyku
polskim.
Damian Parol, dietetyk Autorzy
w niezwykle przystÄpny sposób tÅumaczÄ
, kiedy
i dlaczego można przejÅÄ na dietÄ bezglutenowÄ
i jak bezpiecznie dla zdrowia takie ograniczenia wprowadziÄ,
aby uniknÄ
Ä niedoborów żywieniowych. PrzedstawiajÄ
również
inne pomysÅy na radzenie sobie z problemami zdrowotnymi,
niekiedy pochopnie uznawanymi za nietolerancjÄ glutenu. To bardzo
pouczajÄ
ca lektura i pozycja obowiÄ
zkowa dla wszystkich,
którzy rozważajÄ
koniecznoÅÄ wykluczenia glutenu
z jadÅospisu - jako dietetyk przyglÄ
dam siÄ temu trendowi
z zainteresowaniem, ale i z rosnÄ
cymi
obawami.
Katarzyna BÅażejewska-Stuhr, dietetyk
kliniczny, psychodietetyk Badania nad glutenem -
tajemniczym biaÅkiem obwinianym o caÅe zÅo tego Åwiata -
wciÄ
ż trwajÄ
. Ta lektora nie da ci prostej i jednoznacznej
odpowiedzi na pytanie: "Czy mam jeÅÄ gluten?". Postawi natomiast
przed tobÄ
mnóstwo nowych pytaÅ. To prawdziwe kompendium
chorób, na które spożywanie glutenu może mieÄ wpÅyw, choÄ
nie musi. Autorzy udowadniajÄ
, że nie wszystkie problemy
trawienne wynikajÄ
z faktu spożywania glutenu. Za sporÄ
czÄÅÄ kÅopotów mogÄ
odpowiadaÄ suplementy, leki,
niewÅaÅciwe menu bÄ
dź stres.
Gluten na widelcu pokazuje też ÅwiateÅko w tunelu
wszystkim, którzy muszÄ
stosowaÄ dietÄ bezglutenowÄ
do koÅca
życia. Szczepionki czy enzymy wspomagajÄ
ce trawienie tego biaÅka
to nie tylko piÄkna pieÅÅ przyszÅoÅci, ale tez obiecujÄ
ce
terapie, nad którymi pracujÄ
naukowcy.
Justyna MarszaÅkowska-Jakubik,
dietetyk