[OLIMP]
Kategoria: Sport > Aminokwasy > BCAA z dodatkami
TO NIE JEST KOLEJNY PRODUKT AMINOKWASOWY! Aby to zrozumieć musisz
uświadomić sobie, iż każda aktywność fizyczna może mieć wpływ na
funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Udowodniono, iż
poziom...
Pełen opis produktu 'OLIMP Gold Beef-Pro Plasma (Aminokwasy Wołowe - Sproszkowana Plazma) 300 tabletek' »
TO NIE JEST KOLEJNY PRODUKT AMINOKWASOWY!
Aby to zrozumieć musisz uświadomić sobie, iż każda aktywność
fizyczna może mieć wpływ na funkcjonowanie naszego układu
odpornościowego. Udowodniono, iż poziom komórek odpornościowych we
krwi obwodowej po wysiłku ulega znacznemu spadkowi i wraca do normy
dopiero około 24 godziny od zakończenia treningu. Obniżona zostaje
również produkcja przeciwciał (głównie klasa IgA) która jest
podstawową funkcją ochronną układu odpornościowego śluzówki (nie
tylko jelit, ale i jamy ustnej), stanowiąc pierwszą linię obrony
przed patogenami. Obniżenie poziomu sekrecji tych immunoglobulin
powoduje zwiększenie zdolności drobnoustrojów chorobotwórczych do
adhezji (przywierania) do nabłonka jelitowego, wzrostem jego
przepuszczalności, a w konsekwencji również zwiększeniem ryzyka
przenikania patogenów poprzez ścianę jelita. W ten sposób bariera
jelitowa traci jedną ze swych podstawowych funkcji (niekontrolowane
zwiększenie przepuszczalności i brak wybiórczości), niejako
otwierając organizm na ekspansję patogenów i ich toksyn, co w
skrajnych przypadkach skutkować może wystąpieniem zespołu
niewydolności wielonarządowej. W tak zaburzonej homeostazie
organizmu nie może być mowy o skutecznej regeneracji po
treningowej.
W grupie maratończyków analizowano po wysiłku poziom jednej z
toksyn bakteryjnych i okazał się on w 80% przypadków przekraczać
górny dopuszczalny limit. Dla 2% osób, w co trudno uwierzyć, był on
powyżej poziomu uznawanego za śmiertelny. Analogię wyników
odnajdujemy w badaniach realizowanych na grupie ultra
triatlonistów, u których poziom tej samej endotoksyny wzrósł ponad
4-krotnie po zakończonym wyścigu. Jednocześnie odnotowano u nich
60% spadek w koncentracji przeciwciał anty-toksyna. Jako
bezpośrednie odczucia fizjologiczne sportowców wymieniane są:
parcie na mocz, wzdęcia, odbijanie i problemy żołądkowe, czyli
symptomy niespecyficzne, praktycznie nigdy nie kojarzone przez
atletów, ze wzrostem zatrucia organizmu toksynami bakteryjnymi,
częściej natomiast z przemęczeniem organizmu lub wpływem około
treningowego żywienia. ODPOWIEDŹ IMMUNOLOGICZNA MOŻE
BYĆ MODULOWANA PRZEZ CZYNNIKI
ŻYWIENIOWE. Doświadczenia na zwierzętach, którym
podawano białka osocza wykazały około 40% obniżenie poziomu
mocznikakrążącego w osoczu krwi (wzrost efektywności wykorzystania
białka i/lub redukcja katabolizmu aminokwasów) znacząco zwiększone
było również dzienne przyjmowanie ilości pożywienia i poprawioną o
19% wydajność adaptacji składników pożywienia. Wzrost dostępności
aminokwasów połączony był ze zwiększonymi aż o 23% średnimi
dziennymi przyrostami masy ciała. Skuteczność progresu w suchej
masie ciała wzrosła o 16%.
Inne badania pokazują natomiast, iż przyjmowanie sproszkowanej
plazmyskutkowało pozytywnymi zmiany struktury nabłonka jelitowego
(zwiększenie wysokości kosmków, zmniejszenie ich biernej
przepuszczalności) i wynikającą z tego poprawę jego funkcjonowania
(zwiększone wchłanianie składników pokarmowych).
GOLD BEEF-PRO PLASMA może stanowić realną nadzieję dla intensywnie
trenujących osób, czy tych poddawanych chronicznemu stresowi.
Biorąc pod uwagę całość przytoczonych badań, oczywistym wydaje się,
iż suplementacja GOLD BEEF-PRO PLASMA:
może mieć ogromny potencjał dla osób poddawanych skrajnie
wyczerpującym treningom fizycznym,
w sposób istotny przyczynia się do obniżania stanu zapalnego i
niwelowania dysfunkcji bariery jelitowej,
poprawiać działanie układu immunologicznego i nasila przy tym
wchłanianie składnikówodżywczych,
stanowić istotny przyczynek do przyspieszenia tempa i
wydajności powysiłkowej regeneracji,skracając czas zaburzenia
homeostazy organizmu i poziomu endotoksemii ustroju osób
intensywnie aktywnych fizycznie.
Ponadto GOLD BEEF-PRO PLASMA spełnia najwyższe standardy
przewidziane dla produktów wysokobiałkowych podawanych w formie
tabletek:
bardzo duża porcja (aż 1750 mg) wysoko przyswajalnego białka w
jednej tabletce Mega Tabs,
zawiera pełen profil aminokwasów proteogennych z istotnym
udziałem aminokwasów egzogennych (EAA), w tym o rozgałęzionych
łańcuchach bocznych (BCAA), wykazujących się silnym działaniem
anabolicznym i antykatabolicznym,
sposób użycia zostało dostosowane do wagi ciała,
nie zawiera laktozy, więc z sukcesem może być stosowany przez
osoby cierpiące na obniżenie jakości życia spowodowane alergią na
ten składnik pokarmowy bądź na białka mleka,
charakteryzuje się śladową zawartością węglowodanów (poniżej
0,5 g) i tłuszczu (poniżej 0,5 g) w przeliczeniu na sugerowaną
porcję,
Dodatkowo GOLD BEEF-PRO PLASMA zawiera szczególnie wysokie
stężenia tak istotnych dla wysiłku sportowego aminokwasów,
jak:
L-arginina (Arg) - zawartość 3-krotnie wyższa,
niż w białkach serwatkowych. Pomimo, iż L-arginina jest
aminokwasem względnie egzogennym, to jej wewnętrzna biosynteza nie
jest w stanie zrównoważyć niewystarczającej jej podaży wraz z
pożywieniem w stanach zwiększonego zapotrzebowania, takich jak
wzmożony wysiłek fizyczny czy wyniszczenie organizmu spowodowane
chorobą bądź wypadkiem. Z całą pewnością udowodniono
dotychczas, że L-arginina: zwiększa syntezę czynników wzrostowych
(poliamin) uczestniczących we wzroście tkanek oraz, jak udowadniają
badania kliniczne, promuje w organizmie syntezę białek. Wraz z
glicyną i L-metioniną bierze również udział w syntezie kreatyny. W
literaturze naukowej znajdujemy tak samo doniesienia o wpływie Arg
na zwiększenie wydzielanie hormonu wzrostu (badania kliniczne na
zdrowych mężczyznach.
Glicyna - zawartość ok. 13-krotnie wyższa, niż
w białkach serwatkowych. Badania na ludziach udowadniają, iż
zwiększone spożycie glicyny przyczynia się redukcji zmęczenia i
subiektywnej poprawy jakości snu.
L-tyrozyna - zawartość ok. 1,5-krotnie wyższa,
niż w białkach serwatkowych. Dwa badaniaprzeprowadzone na
ludziach udowadniają, iż suplementacja L-tyrozyny jest powiązana ze
znaczną poprawą nastroju i funkcji kognitywnych, szczególnie w
okresie działania czynników stresowych. Ekstrapolując te wyniki na
osoby aktywne fizycznie można wnioskować poprawę skupienia w
trakcie wzmożonego wysiłku, co bezsprzecznie będzie się przekładało
na efektywność treningu.
L- seryna - zawartość wyższa, niż w białkach
serwatkowych. Bierze udział w redukcji dysfunkcji układu
immunologicznego wynikających z chronicznego zmęczenia, co może
mieć istotne znaczenie dla osób poddawanych stałemu obciążeniu
fizycznemu o dużej intensywności, które w konsekwencji może
prowadzić do przetrenowania i wszystkich konsekwencji wynikających
z tego faktu.
L-tryptofan - zawartość wyższa, niż w białkach
serwatkowych. Badania przeprowadzone na sportowcach w 2010
roku udowadniają, iż suplementacja L-tryptofanem może zwiększać
wytrzymałość fizyczną w trakcie wysiłków aerobowych z ponad
maksymalnymi „atakami beztlenowymi.
L-histydyna - zawartość wyższa, niż w białkach
serwatkowych. Wraz z beta-alaniną tworzy w organizmie
karnozynę, która jest powszechnie znaną substancja aktywną
przyczyniającą się do zwiększania wytrzymałości mięśniowej. Ma tym
samym ogromny wpływ na jakość i efektywność treningu, zwłaszcza w
jego intensywnych zakresach.
L-fenyloalanina - zawartość wyższa, niż w
białkach serwatkowych. W organizmie może być przekształcana do
tyrozyny. Tym samym staje się prekursorem do syntezy
neuroprzekaźników takich jak dopamina. Podawanie tyrozyny zwiększa
poziom katecholamin obecnych w krążeniu i centralnym układzie
nerwowym, przyczyniając się tym samym do poprawy efektywności
wysiłku fizycznego.
W naszym sklepie kupując produkty firmy Olimp, otrzymają
Państwo katalog nagród! Za każdy zakup produktu tej firmy, zbierają
Państwo punkty, które następnie można wymienić na atrakcyjne
nagrody.