[Polska Pasieka]
Kategoria: PRODUKTY PSZCZELE > Pierzga pszczelaWysyłka: od ręki
Gwarantujemy Państwu najwyższą jakość produktu i aktualną datę
ważności. ZBIÓR PIERZGI W 2017 ROKU Czym jest
pierzga i jak powstaje? Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i
transportuje go...
Pełen opis produktu 'PIERZGA PSZCZELA 1kg zbiór 2017' »
Gwarantujemy Państwu najwyższą jakość produktu i aktualną datę
ważności.
ZBIÓR PIERZGI W 2017
ROKU
Czym jest pierzga i jak
powstaje?Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i transportuje
go do ula. Część pyłku jest zjadana przez pszczoły część jest
magazynowana w ramkach plastra pszczelego. W trakcie magazynowania
pyłek kwiatowy mieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami
trawiennymi. W ten sposób pszczoły konserwują go na czas braku
pyłku w przyrodzie, jest to ich późniejsze zmagazynowane
pożywienie. W warunkach środowiska gniazda pszczelego pyłek
kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej, która sprawia, że
powstaje pierzga. Następnie pszczelarz wydobywa pierzgę która jest
ususzona i gotowa do spożycia. Fermentacja sprawia, że pierzgę
można długo przechowywać. Białko rozpada się na peptydy i
aminokwasy. Dla czego pierzga jest lepsza od pyłku
kwiatowego?Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy posiada
właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Jednak wartość
spożywcza, profilaktyczna i lecznicza pierzgi jest znacznie większa
niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, proces
konserwacji oraz łatwiejszą przyswajalność. Pierzga
zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz
witaminy:
A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy:
P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy:
Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy:
inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Ważne!Wpływ
pierzgi na organizm człowieka jest dużo
trwalszy i nie obciąża wątroby jak komercyjne suplementy
diety. Pierzga szczególnie polecana jest w
leczeniu stanów chorobowych jelit, chorobie
nadciśnieniowej, braku łaknienia, stanach wyczerpania fizycznego
(poprawia samopoczucie, koncentrację) i psychicznego
(antydepresant), chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty
daje podawanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy
i problemach wzroku. Niezwykle skuteczna przy walce z
przyrostem gruczołu krokowego. Systematyczne podawanie zapobiega
lub łagodzi skutki choroby (prostaty). W mieszaninie z miodem
wywołuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną
aktywność miodu pszczelego. Pierzga ułatwia wydalanie toksyn z
organizmu, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej, a także wspomaga
wątrobę uszkodzoną podczas długotrwałego przyjmowania leków.
Dawkowanie:Zaleca się spożywać 2 łyżeczki
dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Sposób spożywania:Pierzgę można spożywać bezpośrednio
do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem,
mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny.
Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w
ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór.
Analogicznie postępujemy każdego dnia. Wartości odżywcze w
100g produktu: