[La Nordica 888, 911, 522, 987]
Kategoria: Piece>Piece na drewno z ceramiką i kafloweWysyłka: od ręki
drewna to otrzymamy moc na poziomie ok 12 kW Czystość i
elegancja linii podkreśla wysoką klasę majolikowej obudowy o
wyjątkowo subtelnych kolorach. Obszerne palenisko i duży
piekarnik czynią...
Pełen opis produktu 'DOSTAWA GRATIS! 88810884 Piec wolnostojący z piekarnikiem La Nordica 8kW NICOLETTA FORNO BO (piekarnik, kolor: bordo)' »
Promocja tego produktu!
"Dostawa gratis na terenie całego kraju"
Czyli dostarczamy bezpłatnie ten towar w dowolne miejsce w
Polsce.
"Większość towarów wysyłamy w ciągu 24h, po sprawdzeniu stanu
magazynowego!"
Do godziny po zamówieniu (w godzinach pracy)
magazynierzy sprawdzają czy zamówiony towar jest w magazynie i
przesyłamy informację emailem lub SMS.
Promocja za przesłanie zdjęć!!!
Zrób zdjęcia tego produktu za każde zdjęcie pokazane na stronie
sklepu otrzymasz 20 złotych.
10 zdjęć rabat 200 złotych. 15 zdjęć to rabat 300 złotych.
Zdjęcia proszę wysyłać pod adres email: z numerem naszego
zamówienia.
Firma jest liderem w sektorze
ogrzewania o ponad trzydzieści lat doświadczenia na powrót jakości
swoich produktów i stale badania nad nowymi rozwiązaniami dla coraz
bardziej szczegółowe i wymagające potrzeby rynku. Jego szeroki wybór produktów, w
kolorach, które wahają się od klasycznych do najnowocześniejszych
trendów, dbałość o szczegóły i stałej wysokiej jakości są wyrazem
lidera.
Produkty
LANORDICA posiadają certyfikaty :
- CE, EN 13240, EN 13229, EN
12815, EN 303-5 ( cert. europejskie )
- 15a B-VG ( najbardziej
rygorystyczny certifikat wydawany przez Austryjacki instytut ,
produkty które posiadają ten certyfikat muszą posiadać niską emisję
szkodliwych substancji do środowiska takich jak pyły , tlenki
węgla, tlenki siarki , wodorowęglany oraz ustaloną sprawność
urządzeń na minimalnym poziomie 78 % )
- VKF AEAI ( cert. szwajcarski
)
- DEFRA ( cert. brytyjski
)
- HETAS ( cert. angielski
)
- SINTEF ( cert. norweski
)
- GOST P8.568-77 ( cert. rosyjski
)
Certyfikaty uzyskane przez
najbardziej prestiżowe międzynarodowe instytucje do spraw jakości ,
sprawiają , że zakup produktu LANORDICA daje nam absolutna
gwarancję jakości . Posiadanie certyfikatów tych instytucji
oznacza, że firma przestrzega najbardziej rygorystycznych ogólnych
norm jakościowych, wydajności oraz parametrów emisji tlenku węgla
do atmosfery. Uzyskanie wyżej wymienionych certifikatów , było
możliwe dzięki stałemu rozwojowi i kontrolom, przeprowadzanym przez
techników , przy użyciu najbardziej zaawansowanej technologi.
Nieprzerwalny rozwój i niezliczone testy gwarantują najwyższy
poziom bezpieczeństwa naszych produktów .
Spalanie :
Szanowny kliencie proszę pamiętaj
, że moc nominalna wkładu zależy od ilości spalanego paliwa na
godzinę
1 kg suchego drewna spalonego w ciągu 1 godziny daje nam ok. 4 kW
mocy nominalnej ,
więc jeśli spalimy 3 kg drewna to otrzymamy moc na poziomie ok 12
kW
Czystość i elegancja linii
podkreśla wysoką klasę majolikowej obudowy o wyjątkowo subtelnych
kolorach. Obszerne palenisko i duży piekarnik czynią z Nicoletta
Forno piękny element umeblowania doskonały do ogrzewania i
gotowania.
DANE
TECHNICZNE:Wymiary : 587 x 1423 x 572 mm
Waga : 242 kg
Wymiary wizji ognia : 355 x 245 mm
Wymiary komory spalania : 374 x 370 x 350 mm
Wymiary piekarnika : 330 x 300 x 370 mm
Średnica wyjścia spalin : 130 mm ( wyjście spalin z góry )
Palenisko : płyty żeliwne
Ogrzewana kubatura : 229 m3
Moc nominalna: 8 kW
Powietrze pierwotne : tak
Powietrze wtórne : tak
Powietrze tercjalne : tak
Wydajność : 80,9 %
Średnie zużycie paliwa : 2,3 kg/h
Średnica dolotu powietrza z zewnątrz : 120 mm
Instrukcja
obsługi:La
NORDICA S.p.A. odpowiedzialność ogranicza się do dostawy
urządzenia.
Instalacja musi być przeprowadzona skrupulatnie zgodnie z
instrukcjami zawartymi w tej instrukcji i zasadami obowiązującymi w
danym zawodzie.
Instalacja może być wykonywana wyłącznie przez wykwalifikowanego
technika, który działa w imieniu firm odpowiednich do przyjęcia
całej odpowiedzialności
systemu jako całości. La
NORDICA S.p.A. nie ponosi żadnej odpowiedzialności za produkt,
który został zmodyfikowany bez pisemnej zgody
zezwolenie, jak również używanie nieoryginalnych
części zamiennych.
OBOWIĄZKOWE jest przestrzeganie krajowych i
europejskich przepisów, lokalnych przepisów dotyczących materii
budowlanej, a także ognioodpornych
zasady.
ŻADNYCH MODYFIKACJI NIE MOŻNA DOKONAĆ NA
URZĄDZENIE. La NORDICA S.p.A. nie ponosi
odpowiedzialności za brakszacunek dla takich środków
ostrożności.
PRZEPISY INSTALACYJNE
Instalacja Produktu i urządzeń pomocniczych w odniesieniu do
systemu grzewczego musi być zgodna ze wszystkimi aktualnymi
Standardami i Przepisami
i tym, których przewiduje prawo.
Instalacja i związane z połączeniami systemu, uruchomienie i
sprawdzenie prawidłowego funkcjonowania musi
przeprowadzane zgodnie z obowiązującymi przepisami przez
upoważniony, profesjonalny personel, z niezbędnymi wymaganiami
prawnymi,
Krajowa, regionalna, prowincjalna lub miejska, obecna w kraju, w
którym zainstalowano urządzenie, oprócz tych obecnych
instrukcje.
Instalacja musi być przeprowadzona przez upoważniony personel,
który musi dostarczyć nabywcy systemową deklarację zgodności i
wolę
ponoszą pełną odpowiedzialność za ostateczną instalację, a w
konsekwencji prawidłowe działanie zainstalowanego produktu.
Produkt, zmontowany i gotowy do instalacji, musi być połączony ze
złączem do istniejącego kanału kominowego domu. Złącze
musi być możliwie krótki, prosty, poziomy lub ustawiony nieco pod
górę. Połączenia muszą być szczelne.
Przed instalacją urządzenia należy przeprowadzić następujące
kontrole:
• GÓRNA WYDAJNOŚĆ DYMU - TYLNA WYDAJNOŚĆ dymu
• sprawdź, czy twoja konstrukcja może wytrzymać ciężar urządzenia.
W przypadku niewystarczającej nośności konieczne jest przyjęcie
odpowiednie środki, odpowiedzialność La NORDICA ogranicza się do
dostawy urządzenia.
• Upewnić się, że podłoga może wytrzymać ciężar urządzenia (np.
Rozkładająca się płytka obciążająca) oraz czy jest on wykonany z
łatwopalnych materiałów
materiał, zapewnij odpowiednią izolację (WYMIARY WG REGIONALNEJ
REGULACJI).
• Upewnij się, że w pomieszczeniu, w którym urządzenie ma być
zainstalowane, jest odpowiednia wentylacja, ze szczególnym
uwzględnieniem okien
i drzwi z szczelnym zamknięciem (liny uszczelniające).
• Nie instaluj urządzenia w pomieszczeniach ze zbiorowymi kanałami
wentylacyjnymi, okapów z wyciągiem lub bez, urządzeń gazowych typu
B,
pompy ciepła lub inne urządzenia, które pracują w tym samym czasie,
mogą obniżyć ciśnienie w pomieszczeniu (patrz norma UNI 10683).
• Upewnić się, że komin i rury, do których podłączane jest
urządzenie, są odpowiednie do jego działania. NIE jest
dozwolone
podłączenie różnych urządzeń do tego samego komina.
• Średnica otworu do podłączenia do komina musi co najmniej
odpowiadać średnicy rury spalinowej. The
otwór musi być wyposażony w przyłącze ścienne do wstawienia rury
wydechowej i rozety.
• Instalacja musi być odpowiednia i musi umożliwiać czyszczenie i
konserwację produktu i przewodu kominowego.
La NORDICA S.p.A. nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia rzeczy i / lub osób spowodowane przez system. Ponadto
tak nie jest
odpowiada za każdy produkt zmodyfikowany bez zezwolenia, a jeszcze
mniej za użycie nieoryginalnych części zamiennych.
Twój regularny lokalny kominiarz musi być poinformowany o
instalacji urządzenia, aby mógł sprawdzić poprawność połączenia
komin.
BEZPIECZEŃSTWO POŻAROWE
Podczas instalacji produktu należy przestrzegać następujących zasad
bezpieczeństwa:
a) Aby zapewnić wystarczającą izolację termiczną, należy
przestrzegać minimalnej odległości bezpieczeństwa od przedmiotów
lub elementów wyposażenia
łatwopalne i wrażliwe na ciepło (meble, poszycie drewniane, tkaniny
itp.) oraz materiały o strukturze łatwopalnej (zob
Zdjęcie 4 na stronie 60 - A). Wszystkie minimalne odległości
bezpieczeństwa są pokazane na tabliczce znamionowej produktu, a
niższe wartości nie mogą
być użytym.
b) Przed drzwiami pieca w obszarze promieniowania nie mogą
znajdować się łatwopalne ani wrażliwe na ciepło przedmioty lub
materiały w odległości
mniej niż 100 cm. Odległość tę można zmniejszyć do 40 cm w
przypadku zainstalowania wentylowanego, odpornego na wysokie
temperatury urządzenia zabezpieczającego
przód całego elementu do ochrony.
c) Jeśli produkt jest instalowany na nieogniotliwej podłodze,
należy przewidzieć ognioodporne podłoże. Podłogi wykonane z
niepalnego
materiał, taki jak moquette, parkiet lub korek itp., należy
zastąpić warstwą materiału niepalnego, na przykład
ceramicznego,
kamień, szkło lub stal itp. (wielkość zgodna z prawem regionalnym).
Podstawa musi rozciągać się co najmniej 50 cm z przodu i co
najmniej 30 cm przy
boki, oprócz otwarcia drzwi ładunkowych
d) Na produkcie nie mogą znajdować się łatwopalne składniki (np.
ścianki).
Produkt musi zawsze działać wyłącznie z włożoną szufladą
popielnikową. Stałe pozostałości po spalaniu (popiół) należy zebrać
w
szczelny, ognioodporny pojemnik. Produkt nigdy nie może być
włączony w obecności gazów lub oparów (na przykład klej do
linoleum, benzyna itp.). Nie wolno wkładać łatwopalnych materiałów
w pobliżu Produktu.
Podczas spalania uwalniana jest energia cieplna, co prowadzi do
znacznego nagrzewania powierzchni, drzwi, uchwytów, elementów
sterujących, części szklanych,
przewód spalinowy i ewentualnie przednią część urządzenia. Unikać
kontaktu z tymi elementami, chyba że zastosowano odpowiednią
ochronę
odzież lub akcesoria (rękawice żaroodporne, urządzenia
kontrolne).
Upewnij się, że dzieci są świadome tych zagrożeń i trzymaj je z
dala od pieca, gdy jest włączone.
W przypadku użycia niewłaściwego paliwa lub zbyt wilgotnego, ze
względu na występujące w kominie osady, może wystąpić
pożar.
W AWARII
Jeśli wystąpi pożar w połączeniu
kominowym:
a) Zamknij drzwi załadowcze i drzwiczki szuflady na
popiół
b) Zamknij zapasowe rejestry powietrza
c) Użyj gaśnic na dwutlenek węgla (CO2), aby zgasić
ogień
d) Zażądaj natychmiastowej interwencji Straży
Pożarnej
NIE WYJMIJ POŻARU Z WODĄ.
Gdy spalanie przestanie się palić, zlecić
sprawdzenie przez specjalistę, aby zidentyfikować pęknięcia lub
przepuszczalne punkty.
OPIS TECHNICZNY
Piece kominkowe La NORDICA nadają się do ogrzewania pomieszczeń
mieszkalnych przez pewien okres czasu. Jako paliwo stosuje się
kłody drewna. Urządzenie
działa jako przerywane urządzenie operacyjne.
Piec wykonany jest z blachy metalowej ze stali ocynkowanej, żeliwo
emaliowane oraz, w zależności od modelu, z ceramiki termopromiennej
lub
kamienie mydlne.
Palenisko jest wewnętrznie osłonięte pojedynczymi blachami z
żeliwa, a wewnątrz znajduje się obrotowa i wyjmowana krata; tylna
strona jest
ekstrahowalny. Dzięki niektórym skalibrowanym otworom wykonanym z
tej strony zapewnione jest zasilanie wstępnie ogrzanego powietrza
wewnątrz paleniska i posiadanie w nim
w ten sposób spalanie wtórne, które zwiększa wydajność i zmniejsza
wydajność gazu. Wewnątrz znajduje się obrotowa i wyjmowana krata z
żeliwa.
Palenisko jest wyposażone w panoramiczne drzwi ze szkłem
ceramicznym (odporne do 700 ° C). Pozwala to na wspaniały widok na
spalanie
płomienie. Ponadto unika się w ten sposób emisji iskier i dymu.
Poniżej drzwi paleniska znajduje się wysuwana szuflada na popiół z
drzwiami zamykającymi
Ogrzewanie środowiska odbywa się poprzez:
• Konwekcja: (70%) przejście powietrza przez podwójną kominkę
kuchenki uwalnia ciepło do otoczenia;
• Napromienianie (30%): przez panoramiczne szkło i zewnętrzne
gorące powierzchnie pieca, ciepło jest emitowane do otoczenia.
(Patrz rozdział OBLICZANIE MOCY TERMICZNEJ).
Piec jest wyposażony w sterowanie pierwotnym i wtórnym powietrzem,
za pomocą którego reguluje się powietrze do spalania.
1A - PIERWOTNY rejestr powietrza
Z rejestrem poniżej po lewej stronie drzwi paleniska jest
regulowany przepływ powietrza przez szufladę popiołu i rusztu
w kierunku paliwa. Powietrze pierwotne jest niezbędne do procesu
spalania. Szuflada na popiół musi być regularnie opróżniana, tak
aby
popiół nie blokuje wejścia powietrza pierwotnego do spalania.
Poprzez pierwotne powietrze ogień jest utrzymywany przy życiu.
Podczas spalania drewna rejestr powietrza pierwotnego musi być
otwarty tylko przez chwilę, ponieważ w przeciwnym razie drewno pali
się szybko, a
piec może się przegrzać. Rejestr jest
otwarty, gdy dźwignia jest całkowicie wyciągnięta. Rejestr zostaje
zamknięty po wprowadzeniu dźwigni
(patrz rozdział DZIAŁANIE NORMALNE).
2A - WTÓRNY rejestr powietrza
Nad drzwiami paleniska znajduje się zapasowy rejestr powietrza.
Również ta kontrola musi zostać otwarta (następnie przesunięta w
prawo), szczególnie dla
spalanie drewna, tak aby niespalony węgiel nie
podlegał dopalaniu (patrz rozdział DZIAŁANIE
NORMALNE).
PRZEWÓD KOMINOWY
Niezbędne wymagania dla prawidłowego działania urządzenia:
• sekcja wewnętrzna musi być korzystnie okrągła;
• urządzenie musi być izolowane termicznie i nieprzepuszczalne oraz
zbudowane z odpowiednich materiałów odpornych na ciepło,
spalanie
produkty i wszelkie kondensacje;
• nie może występować zwężenie i pionowe przejścia o odchyleniach
nie mogą być większe niż 45 °;
• jeśli jest już używany, musi być czysty;
• dane techniczne z instrukcji obsługi muszą być przestrzegane;
Jeżeli kanały mają kwadratowy lub prostokątny przekrój, wewnętrzne
krawędzie muszą być zaokrąglone o promieniu nie mniejszym niż 20
mm.
W przypadku przekroju prostokątnego maksymalny stosunek między
bokami musi wynosić ≤ 1,5.
Zbyt mała część powoduje zmniejszenie przeciągu. Zalecana jest
minimalna wysokość 4 m.
Następujące materiały są ZABRONIONE i zagrażają dobrej pracy
urządzenia: cement azbestowy, stal ocynkowana, szorstka
i porowate powierzchnie wewnętrzne.
Minimalny przekrój musi wynosić 4 dm2 (na przykład 20x20 cm) dla
urządzeń, których wymiary rur są mniejsze niż 200 mm lub 6,25
dm2 (na przykład 25x25 cm) dla urządzeń o średnicy większej niż 200
mm.
Projekt stworzony przez twój komin musi być wystarczający, ale nie
nadmierny.
Sekcja spalin, która jest zbyt duża, może mieć objętość zbyt dużą
do ogrzania, co powoduje trudności eksploatacyjne
urządzenie; aby tego uniknąć, konieczne jest zaintubowanie
urządzenia na całej jego wysokości. Zbyt mała część powoduje
zmniejszenie
wersja robocza.
Przewód kominowy musi znajdować się w odpowiedniej odległości od
łatwopalnego lub palnego materiału za pomocą odpowiedniej izolacji
lub przestrzeni powietrznej.
NIEZBĘDNE jest przepuszczanie przewodów instalacji lub kanałów
powietrznych do wnętrza kanału dymowego. Zabronione jest również
tworzenie ruchomych lub ustalonych otworów w przewodzie
kominowym
w celu podłączenia kolejnych różnych urządzeń (patrz rozdział
PODŁĄCZENIE KOMINKA LUB OTWARTE SERCE DO KANAŁU).
KOMINEK
Przewód spalinowy zależy od przydatności komina.
Dlatego istotne jest, aby w przypadku ręcznego
wykonania sekcja wyjściowa była ponad dwa razy większa niż
wewnętrzna część kanału dymowego.
Ponieważ zawsze musi minąć grzbiet dachu, kominiarz
musi zapewnić wydmuch nawet w obecności wiatru (zdjęcie 3 na
stronie 59).
Garnek kominowy musi spełniać następujące
wymagania:
• Mieć sekcję wewnętrzną równoważną części
komina.
• Posiadaj przydatną sekcję wyjściową o podwójnej
wewnętrznej części kanału kominowego.
• Należy je budować w taki sposób, aby nie dopuścić
do deszczu, śniegu ani żadnych obcych ciał przedostających się do
komina.
• Łatwo kontrolować, dla wszelkich czynności
konserwacyjnych i czyszczenia.
POŁĄCZENIE Z
KOMINEM
Produkty z automatycznym zamykaniem drzwi (typ 1) muszą ze względów
bezpieczeństwa działać z zamkniętymi drzwiami pieca (z wyjątkiem
czasu ładowania paliwa
lub fazy usuwania popiołu).
Produkty z nieautomatycznym zamykaniem drzwi (typ 2) muszą być
podłączone do własnego kanału dymowego.
Praca przy otwartych drzwiach jest dozwolona tylko pod
nadzorem.
Przewód łączący z przewodem kominowym musi być możliwie jak
najkrótszy, prosty w poziomie i lekko uniesiony w kierunku wylotu,
a także wodoszczelny.
Połączenia należy wykonywać przy użyciu stabilnych i wytrzymałych
rur, zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami oraz z tymi,
które są przewidziane
zgodnie z prawem i być hermetycznie zabezpieczony przed kominem.
Wewnętrzna średnica rury przyłączeniowej musi odpowiadać
zewnętrznej średnicy
urządzenia króćca wylotowego spalin (DIN 1298).
UWAGA: w zakresie dotyczącym wykonania połączenia spalin i
materiałów łatwopalnych należy postępować zgodnie z wymaganiami
podanymi przez
Standard UNI 10683. Przewód kominowy musi być odpowiednio oddalony
od wszelkich łatwopalnych materiałów lub paliw przez odpowiednią
izolację lub wnękę powietrza.
Ciśnienie komina (DRAFT) musi wynosić co najmniej 12 Pa Pascal (=
1,2 mm słupa wody). Pomiar należy zawsze przeprowadzić
kiedy urządzenie jest gorące (nominalna moc cieplna). Kiedy
ciśnienie przekracza 17 Paskali, konieczne jest jego zmniejszenie
poprzez
montaż dodatkowego regulatora ciągu (fałszywy zawór powietrza) na
rurze wydechowej lub w kominie, zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Dla prawidłowego działania urządzenia ważne jest, aby do miejsca
instalacji wprowadzić wystarczającą ilość powietrza do
spalania.
PODŁĄCZENIE KOMINKA
LUB OTWARTEGO SERCA DO PRZEWODU
Kanał spalinowy jest odcinkiem rurociągu, który łączy produkt z
przewodem kominowym. W połączeniu te proste, ale niezwykle
ważne
zasady muszą być przestrzegane:
• w żadnym wypadku nie używać kanału spalin o średnicy mniejszej
niż średnica zacisku wydechowego, w który wyposażony jest
produkt;
• każdy metr odcinka poziomego kanału spalinowego powoduje
niewielką utratę głowy, którą w razie potrzeby należy
skompensować
podniesienie kanału dymowego;
• odcinek poziomy nie może nigdy przekraczać 2 metrów (UNI
10683);
• każde zgięcie kanału spalinowego nieznacznie zmniejsza ciąg
kominowy, który musi zostać skompensowany, jeśli to konieczne,
przez odpowiednie podniesienie;
• Rozporządzenie UNI 10683 - WŁOCHY wymaga, aby w żadnym wypadku
nie było więcej niż 2 zakrętów lub zmian kierunku
w tym spożycie do komina.
Jeśli użytkownik chce użyć kominka jako kominka lub otwartego
paleniska, konieczne jest uszczelnienie okapu pod punktem wejścia
spalin
kanał poz.
Jeżeli przewód kominowy jest wówczas zbyt duży (na przykład 30 x 40
cm lub 40 x 50 cm), konieczne jest zaintubowanie go rurą ze stali
nierdzewnej o średnicy co najmniej
200 mm, poz. B, zwracając uwagę, aby zamknąć pozostałe przestrzenie
między rurą a przewodem kominowym bezpośrednio pod czajnikiem
kominowym poz. DO.
PRZEPŁYW POWIETRZA W
MIEJSCU INSTALACJI W CZASIE SPALANIA
Ponieważ produkt pobiera powietrze do spalania z miejsca
instalacji, OBOWIĄZKOWE jest, aby w danym miejscu była
wystarczająca ilość powietrza
jest wprowadzony. Jeżeli okna i drzwi są szczelne (np. Zbudowane
zgodnie z kryteriami oszczędności energii), możliwe jest, że dopływ
świeżego powietrza nie jest
dłużej gwarantowane, co zagraża zanurzeniu urządzenia i twojemu
zdrowiu i bezpieczeństwu. Konieczne jest zatem zagwarantowanie
dostarczanie świeżego powietrza przez zewnętrzny wlot powietrza
umieszczony w pobliżu urządzenia lub przez umieszczenie przewodów
do powietrza do spalania, które prowadzi na zewnątrz lub do
pobliskie przewiewne miejsce, z wyjątkiem kotłowni lub garażu
(ZABRONIONE).
WAŻNE: Aby zapewnić większy komfort i odpowiednie dotlenienie
środowiska, powietrze do spalania produktu może zostać bezpośrednio
usunięte
na zewnątrz. W tym celu piec można podłączyć do gniazda powietrza
zewnętrznego za pomocą złącza.
Rura łącząca musi być gładka o minimalnej średnicy 120 mm. Musi
mieć maksymalną długość 4 mi nie więcej niż
trzy zakręty. Jeśli jest on bezpośrednio podłączony do zewnątrz,
musi być wyposażony w odpowiedni wiatrochron.
Pobór powietrza do spalania w miejscu instalacji nie może być
zatamowany podczas pracy produktu. Jest to absolutnie niezbędne
w środowiskach, w których produkty są eksploatowane z naturalnym
ciągiem kominowym, jest tyle powietrza, ile potrzeba do
spalania
wprowadzono, to jest do 20 (<11 kW) m³ / godzinę. Naturalna
recyrkulacja powietrza musi być zagwarantowana przez pewne ustalone
otwory na zewnątrz. Ich
rozmiar ustala regulamin dotyczący przedmiotu. Poproś o informacje
z kominiarzy płaczą. Otwory muszą być chronione za pomocą
grille i nigdy nie mogą być blokowane. Okap kuchenny (zasysający)
zainstalowany w tym samym pomieszczeniu lub w sąsiednim
pomieszczeniu powoduje wgłębienie
środowisko. Powoduje to wyciek spalonego gazu (gęsty dym, zapach);
dlatego konieczne jest zapewnienie większego przepływu świeżego
powietrza.
Wklęsłe wycięcie okapu może, w najgorszym przypadku, przekształcić
kanał dymu produktu w zewnętrzny wlot powietrza,
ponownie zasysa spaliny do środowiska z bardzo poważnymi
konsekwencjami dla osób.
DOPUSZCZONE /
NIEDOZWOLONE PALIWA
Dopuszczalne paliwa są dziennikami. Używaj wyłącznie suchych kłód
(maksymalna zawartość wody 20%). Należy załadować maksymalnie 3
dzienniki. Kawałki drewna
powinien mieć długość ok. 20-30 cm i maksymalny obwód 30-35 cm.
Sprasowane nieobrobione brykiety drzewne należy stosować ostrożnie,
aby uniknąć przegrzania, które może spowodować uszkodzenie
urządzenia, ponieważ
mają one bardzo wysoką wartość kaloryczną.
Drewno używane jako paliwo musi mieć wilgotność niższą niż 20% i
musi być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne drewno ma
tendencję do spalania
mniej łatwo, ponieważ konieczna jest większa ilość energii, aby
wyparła istniejąca woda. Co więcej, zawartość wilgoci obejmuje
wadą, że gdy temperatura spada, woda kondensuje wcześniej w
palenisku, a zatem w stosie powodującym a
niezwykły osad sadzy z następującym możliwym zagrożeniem
pożarem.
Świeże drewno zawiera około 60% H2O, dlatego nie nadaje się do
spalania.
Drewno należy umieścić w suchym i wentylowanym miejscu (na przykład
pod zadaszeniem) przez co najmniej dwa lata przed użyciem.
Poza tym nie można palić: węgla, sadzonek, odpadów z kory i paneli,
wilgotnego drewna lub drewna potraktowanego farbami,
materiały plastikowe; w takim przypadku gwarancja na urządzenie
traci ważność.
Papier i karton muszą być używane tylko do rozpalania ognia.
Spalanie odpadów jest ZABRONIONE, a nawet może spowodować
uszkodzenie urządzenia i spalin, powodując szkody zdrowotne i
roszczenia
sąsiedztwo z powodu nieprzyjemnego zapachu. Drewno nie jest
paliwem, które umożliwia ciągłą pracę urządzenia
ogrzewanie przez całą noc nie jest możliwe.
OŚWIETLENIE
OSTRZEŻENIE: Po pierwszym zapłonie można wyczuć nieprzyjemne
zapachy (z powodu wysychania kleju użytego w garniturach lub
farbie), które
znikną po krótkim użyciu urządzenia. W każdym przypadku należy
zapewnić dobrą wentylację środowiska. Po
pierwszy zapłon sugeruje załadowanie zmniejszonej ilości paliwa i
nieznaczne zwiększenie kaloryczności urządzenia
Aby wykonać prawidłowe pierwsze oświetlenie produktów traktowanych
farbami o wysokiej temperaturze, konieczne jest zapoznanie się z
następującymi informacjami:
• materiały konstrukcyjne zaangażowanych produktów nie są
jednorodne, w rzeczywistości występują jednocześnie części w
żeliwie, stali,
materiały ogniotrwałe i majoliki;
• temperatura, na którą narażone jest ciało produktu, nie jest
jednorodna: od powierzchni do powierzchni, zmienne temperatury w
obrębie
wykrywa się zakres 300 ° C - 500 ° C;
• w ciągu swojego życia produkt podlega naprzemiennemu oświetleniu
i cyklom gaśniczym w tym samym dniu, a także cyklom intensywnym
używanie lub bezwzględnego wstrzymania podczas zmian w sezonie;
• nowe urządzenie, zanim zostanie uznane za sezonowe, musi podlegać
wielu cyklom początkowym, aby umożliwić wszystkie materiały i
farby
uzupełnij różne naprężenia sprężyste;
• szczegółowo, początkowo można zauważyć emisję zapachów typowych
dla metali narażonych na duże obciążenia termiczne, a także na
mokro
farba. Farba ta, chociaż podczas produkcji jest popierana w
temperaturze 250 ° C przez kilka godzin, musi przekraczać wiele
razy i dla danej
przedział czasu o temperaturze 350 ° C, zanim zostanie całkowicie
osadzony w powierzchniach metalicznych.
Dlatego niezwykle istotne jest podjęcie tych prostych kroków
podczas oświetlenia:
1. Upewnij się, że w pomieszczeniu, w którym zainstalowano
urządzenie, zapewniona jest silna wymiana powietrza.
2. Podczas pierwszych uruchomień nie ładuj nadmiernie komory
spalania (około połowa ilości wskazanej w instrukcji obsługi)
i pozostawić produkt nieprzerwanie włączony przez co najmniej 6-10
godzin przy mniej otwartych rejestrach niż wartość wskazana w
instrukcjach
podręcznik.
3. Powtarzaj tę czynność przez co najmniej 4-5 lub więcej razy,
zgodnie z własnymi możliwościami.
4. Następnie załaduj coraz więcej paliwa (przestrzegając w każdym
razie przepisów zawartych w książce instalacyjnej dotyczącej
maksymalnego obciążenia)
oraz, jeśli to możliwe, należy unikać długich okresów
oświetleniowych, przynajmniej w tej początkowej fazie, krótkich
cykli ON / OFF.
5. Podczas pierwszych uruchomień żaden przedmiot nie powinien być
pochylony na urządzeniu i szczegółowo na emaliowanych
powierzchniach. Emaliowane powierzchnie
nie wolno dotykać podczas ogrzewania.
6. Po zakończeniu "włamania" możliwe jest użycie produktu jako
silnika samochodu, unikając nagłego ogrzewania za pomocą
nadmierne obciążenia.
Aby rozpalić ogień, zaleca się stosowanie małych kawałków drewna
razem z papierem lub innymi sprzedawanymi środkami
oświetleniowymi.
ZABRONIONE jest używanie jakichkolwiek płynnych substancji jak np.
alkohol, benzyna, olej i podobne.
Otwory do powietrza (pierwotne i wtórne) muszą być otwarte razem
(należy otworzyć ewentualne sterowanie zapłonem i przepustnicę
umieszczony na rurze wydechowej dymu). Gdy drewno zacznie się
palić, możesz załadować inne paliwa i dostosować powietrze do
spalania
zgodnie z instrukcjami zawartymi w paragrafie OPIS TECHNICZNY.
Podczas tej fazy zawsze bądź obecny.
Nigdy nie przeciążaj urządzenia (patrz tabela techniczna -
maksymalna ilość paliwa, które można załadować / zużycie na
godzinę). Za dużo paliwa i
Nadmiar powietrza do spalania może spowodować przegrzanie, a zatem
uszkodzenie urządzenia. Gwarancja nie obejmuje szkód
z powodu przegrzania sprzętu.
Nigdy nie włączaj urządzenia, gdy w pomieszczeniu znajdują się
palne gazy.
OŚWIETLENIE OGNIOODPORNE
Spalanie bezdymne jest sposobem na zapalenie pożaru, które może
znacznie ograniczyć emisję szkodliwych substancji. Drewno pali się
stopniowo
od góry w dół, więc spalanie jest wolniejsze i bardziej
kontrolowane. Spalone gazy przechodzą przez wysokie temperatury
płomienia i
dlatego palą się prawie całkowicie.
Umieść kłody w palenisku w pewnej odległości od siebie. Rozmieść
największe na dole i najmniejsze
u góry lub pionowo w przypadku wysokich wąskich komór spalania.
Umieść moduł rozrusznika ognia na szczycie stosu, układając
pierwszy
loguje się w module pod kątem prostym do stosu drewna.
Ogień MODUŁ STARTOWY. Ten moduł rozrusznika przeciwpożarowego
zastępuje papierowy lub tekturowy rozrusznik.
Przygotuj cztery kłody o długości 20 cm i przekroju 3 cm na 3 cm.
Przełóż cztery kłody i umieść je na górze
stos drewna pod kątem prostym, z zapalnikiem ogniowym (na przykład
impregnowanym woskiem włóknem drzewnym) w środku. Pożar można
zapalić zapałką. Jeśli
chcesz, możesz użyć cieńszych kawałków drewna. W takim przypadku
będziesz potrzebować większej ilości.
Utrzymuj otwarty zawór wydmuchowy i regulator powietrza do
spalania.
NORMALNA OPERACJA
Po prawidłowym ustawieniu rejestrów włóż wskazane godzinowe
obciążenie drewna, unikając przeciążeń, które powodują nietypowe
obciążenia i
odkształcenia (zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie OPIS
TECHNICZNY). Zawsze powinieneś używać produktu z
drzwi zamknięte, aby uniknąć uszkodzeń spowodowanych przegrzaniem
(efekt kucia). Nieprzestrzeganie tej zasady powoduje utratę
gwarancji.
Ze względów bezpieczeństwa drzwi urządzeń z układem konstrukcyjnym
1 muszą być otwarte tylko w celu załadowania paliwa lub
usunięcia
popioły, podczas operacji i reszty drzwi paleniska muszą pozostać
zamknięte.
Urządzenia z konstrukcyjnym systemem 2 muszą być podłączone do
własnego kanału dymowego. Praca z otwartymi drzwiami jest dozwolona
pod nadzorem.
WAŻNE: Ze względów bezpieczeństwa drzwi paleniska można otworzyć
tylko w celu załadowania paliwa. Drzwi do paleniska muszą
zawsze pozostają zamknięte podczas pracy lub odpoczynku.
Za pomocą elementów sterujących umieszczonych z przodu urządzenia
można regulować emisję ciepła z paleniska. Muszą być otwarte
zgodnie z potrzebą kaloryczną. Najlepsze spalanie (z minimalną
emisją) osiąga się, gdy poprzez załadowanie drewna, większą część
powietrza
dla przepływu spalin przez rejestr powietrza wtórnego.
Nigdy nie należy przeciążać urządzenia (patrz godzinowe obciążenie
drewna w tabeli poniżej). Może za dużo paliwa i za dużo powietrza
do spalania
spowodować przegrzanie, a następnie uszkodzenie pieca. Zawsze
należy używać urządzenia z zamkniętymi drzwiami, aby uniknąć
uszkodzeń
do przegrzania (efekt kucia). Nieprzestrzeganie tej zasady powoduje
utratę gwarancji.
Dostosowanie rejestrów niezbędnych do uzyskania znamionowej
wydajności kalorycznej z zagłębieniem na stosie 12 Pa (1,2 mm
kolumny
woda) jest następująca: patrz rozdział OPIS TECHNICZNY. Urządzenie
działa jako przerywane urządzenie operacyjne.
Poza regulacją powietrza do spalania, intensywnością spalania, a co
za tym idzie, temperaturą działania
urządzenie jest zależne od stosu. Dobry ciąg stosu wymaga
ściślejszej regulacji powietrza do spalania, przy słabym
przeciągu
wymaga dokładniejszej regulacji powietrza do spalania.
Aby sprawdzić dobre spalanie, sprawdź, czy dym wydobywający się ze
stosu jest przezroczysty.
Jeśli jest biały, oznacza to, że urządzenie nie jest odpowiednio
wyregulowane lub drewno jest zbyt mokre; jeśli zamiast dymu jest
szary lub czarny, to sygnalizuje, że
spalanie nie jest całkowite (konieczna jest większa ilość powietrza
wtórnego).
OSTRZEŻENIE: Przy dodawaniu paliwa do żaru przy braku płomienia
może powstać znaczna ilość oparów. Powinien to
się zdarzyć, może wybuchnąć mieszanina gazu i powietrza, aw
skrajnych przypadkach może wystąpić eksplozja. Ze względów
bezpieczeństwa jest to wskazane
wykonać nową procedurę oświetleniową za pomocą małych
pasków.
WYKORZYSTANIE PIEKARNIKA (jeśli
występuje)
Dzięki przepływowi powietrza do spalania temperatura pieca może
ulec znacznemu pogorszeniu. Odpowiedni komin z komina
i kanałów, dobrze oczyszczone w celu wypływu dymu z pieca są
podstawą dobrego rezultatu gotowania. Gęste ciasta
i duże pieczenie muszą być wprowadzone na najniższym poziomie.
Płaskie ciastka i ciastka muszą osiągnąć średni poziom. Można użyć
wyższego poziomu
ogrzewać lub grillować.
Misa i chromowana kratka piekarnika mogą być umieszczone na różnych
planach (patrz rozdział Opis techniczny - AKCESORIA).
Podczas gotowania żywności o wysokiej wilgotności, ciast z owocami
lub z samych owoców, powstaje woda kondensacyjna. Podczas
gotowania
trochę pary wodnej w postaci kropli skroplonej wody może osadzać
się na górnej i bocznej stronie drzwi. Jest to zjawisko
fizyczne.
Otwierając drzwi krótko i ostrożnie (1 lub 2 razy, a często nawet w
przypadku dłuższego czasu gotowania), można wypuścić parę z komora
do gotowania i znacznie zmniejszyć kondensację.
OPERACJA W OKRESACH PRZEJŚCIOWYCH
W okresach przejściowych, gdy temperatura zewnętrzna
jest wyższa, w przypadku nagłego wzrostu temperatury może się
zdarzyć, że
gazy spalinowe w kominie nie mogą być całkowicie
zassane.
Gazy wydechowe nie wychodzą całkowicie (intensywny
zapach gazu). W takim przypadku należy częściej wstrząsać
kratą i zwiększać ilość powietrza
do spalania. Następnie załaduj zmniejszoną ilość
paliwa, aby umożliwić szybkie spalanie (dojrzewanie płomieni) i
stabilizację
projektu. Następnie sprawdź, czy wszystkie otwory do
czyszczenia i połączenia ze stosem są szczelne.
W razie wątpliwości nie należy obsługiwać
produktu.
LETNI STOP
Po oczyszczeniu paleniska, komina i okapu, całkowicie eliminując
popiół i inne pozostałości, zamknij wszystkie drzwi paleniska
i odpowiednie rejestry; w przypadku, gdy odłączysz urządzenie od
komina, musisz zamknąć jego otwory, aby umożliwić pracę innym
możliwe urządzenia podłączone do tego samego kanału dymowego.
Sugerujemy przeprowadzenie czyszczenia kanału kominowego co
najmniej raz w roku; w międzyczasie sprawdzamy stan liny
uszczelki, które nie są w stanie zapewnić prawidłowego działania
sprzętu, jeśli nie są w dobrym stanie i nie zapewniają dobrej
szczelności! W tym
w przypadku, gdy uszczelki muszą zostać wymienione.
W obecności wilgoci w pomieszczeniu, w którym umieszczony jest
piec, zalecamy umieszczenie soli absorbujących w palenisku.
Jeśli chcesz długo zachować estetyczny wygląd kuchenki, ważne jest,
aby chronić ściany wewnętrzne w żeliwnym rzędzie z neutralnym
wazelinem.
KONSERWACJA
I PIELĘGNACJA
Sprawdź wlot powietrza zewnętrznego, czyszcząc go, co najmniej raz
w roku. Stertę należy regularnie zamiatać przez kominiarza.
Pozwól swojemu kominiarzowi nadzorować twój obszar, sprawdź
regularną instalację urządzenia, połączenie ze stosem i
napowietrzanie.
WAŻNE: Konserwację należy przeprowadzać tylko i wyłącznie przy
użyciu zimnego urządzenia. Należy stosować wyłącznie części
zamienne zatwierdzone
i dostarczone przez La NORDICA. Jeśli potrzebujesz części
zamiennych, skontaktuj się ze specjalistycznym sprzedawcą. NIE
MOŻESZ ZMIENIAĆ ŻADNYCH ZMIAN
DO URZĄDZENIA !!!
MAJOLICAS
La NORDICA wybrała płytki majolikowe, które są wynikiem wysokiej
jakości prac rzemieślniczych. Ponieważ są one całkowicie wykonywane
ręcznie,
majolika może zawierać trzaski, plamki i cieniowania. Cechy te
potwierdzają ich cenne pochodzenie.
Emalia i majolica, ze względu na ich różny współczynnik
rozszerzalności, wytwarzają mikropęknięcia, które wykazują ich
autentyczną cechę.
Do czyszczenia majoliki zalecamy użycie miękkiej i suchej szmatki;
jeśli używasz detergentu lub płynu, może on wchłonąć i
trwale podkreślaj trzaski.
12.2. PRODUKTY WYKONANE Z NATURALNEGO KAMIENIA
Kamień naturalny należy czyścić bardzo cienkim papierem ściernym
lub gąbką ścierną. NIE używaj żadnych środków czyszczących ani
płynów.
WYRÓBIONE PRODUKTY
Po kilku latach użytkowania produktu zmiana koloru lakieru jest
całkowicie normalna. Jest to spowodowane znaczną temperaturą
zakres produktu podlega każdorazowo w użyciu i starzeniu się
lakieru upływającego czasu.
UWAGA: przed ewentualnym nałożeniem nowego lakieru, oczyść i usuń
wszystkie ślady z powierzchni, która musi być
lakierowane.
ENAMELLED PRODUCTS
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni używaj wody z mydłem lub
agresywnych, a nie chemicznie ściernych detergentów.
Po czyszczeniu NIE pozwól wodzie z mydłem lub innym środkiem
czyszczącym osuszyć się, ale natychmiast zdejmij.
12.5. KOMPONENTY CHROMOWE
Jeśli składniki stają się niebieskawe z powodu przegrzania, można
to rozwiązać za pomocą odpowiedniego produktu do czyszczenia. NIE
używaj materiałów ściernych ani rozpuszczalniki.
ODLEWANIE ŻELIWA I GORĄCE PŁYTY
Żeliwny blat (kuchenki) i płyty grzewcze (kuchenki - piece) powinny
być okresowo szlifowane za pomocą 150-kartkowego saNPDaper. NIE
emaliowane
powierzchnie.
CZYSZCZENIE SZKŁA
Dzięki specyficznemu wlotowi powietrza wtórnego akumulacja brudnych
osadów na szklanych drzwiach jest zmniejszona ze skutecznością.
Niemniej jednak to
nigdy nie można uniknąć, stosując paliwa stałe (szczególnie mokre
drewno) i nie należy tego rozumieć jako wadę urządzenia.
WAŻNE: Czyszczenie wziernika może być wykonywane tylko i wyłącznie
zimnym urządzeniem, aby uniknąć eksplozji
to samo. Do czyszczenia można użyć określonych produktów lub mokrej
bibułki papierowej gazety przepuszczonej w popiele, aby ją
pocierać. Nie rób
używać ściereczek, ściernych lub agresywnych chemicznie produktów,
czyszcząc szkło w palenisku.
Odpowiednia faza oświetlenia, użycie odpowiednich ilości i rodzajów
paliw, prawidłowe ustawienie wtórnego regulatora powietrza,
wystarczająca
przeciąg kominowy i obecność powietrza do spalania są niezbędnymi
elementami dla optymalnego funkcjonowania urządzenia i
do czyszczenia szkła.
PRZERWANIE OKULARÓW: Biorąc pod uwagę, że szkła szklano-ceramiczne
są odporne na wstrząs cieplny o temperaturze 750 ° C, nie są
poddawane oddziaływaniom termicznym
wstrząsy. Ich zerwanie może być spowodowane tylko przez wstrząsy
mechaniczne (uderzenia lub gwałtowne zamknięcie drzwi itp.).
Dlatego ich
wymiana nie jest objęta gwarancją.
CZYSZCZENIE POPIOŁÓW
Wszystkie urządzenia są wyposażone w ruszt paleniskowy i popielnik
do zbierania popiołu Zdjęcie 8 na stronie 61.
Zaleca się okresowe opróżnianie szuflady na popiół i unikanie jej
całkowitego wypełnienia, aby nie przegrzać kratki. Co więcej,
jest
zasugerował pozostawienie zawsze 3-4 cm popiołu w palenisku.
UWAGA: Popiół wyjęty z paleniska należy przechowywać w pojemniku
wykonanym z ognioodpornego materiału wyposażonego w
szczelna pokrywa. Pojemnik należy umieścić na podłodze
ognioodpornej, z dala od materiałów łatwopalnych do momentu
wyłączenia
i pełne chłodzenie.
CZYSZCZENIE PRZEWODU
Odpowiednia faza oświetlenia, użycie odpowiednich ilości i rodzajów
paliw, prawidłowe ustawienie wtórnego regulatora powietrza,
wystarczająca
przeciąg kominowy i obecność powietrza do spalania są niezbędnymi
elementami dla optymalnego funkcjonowania urządzenia.
Urządzenie powinno być całkowicie czyszczone co najmniej raz w roku
lub za każdym razem, gdy jest potrzebne (w przypadku złej pracy i
niskiej wydajności). Na
nadmierne osadzanie się sadzy może powodować problemy z
odprowadzaniem dymu i pożarem w dymie.
Czyszczenie musi odbywać się wyłącznie przy użyciu zimnego sprzętu.
Ta operacja powinna być przeprowadzona przez kominiarza, który
może jednocześnie przeprowadzić audyt kanału kominowego
(sprawdzenie ewentualnych depozytów).
Podczas czyszczenia konieczne jest usunięcie popielnika, kratki i
deflektorów dymu z urządzenia.
KONSERWACJA
PIEKARNIKA (jeżeli istnieje)
Aby uniknąć możliwego tworzenia się rdzy, zaleca się:
- aby pozwolić pary wychodzi z pieca w celu zmniejszenia
powstawania jakiegokolwiek kondensatu przez otwarcie drzwi krótko i
ostrożnie (1 lub 2,
razy lub częściej w przypadku gotowania żywności bardzo wilgotnej i
o dłuższym czasie gotowania);
- Wyjąć żywność z piekarnika po ugotowaniu. Pozwalanie na
schłodzenie żywności w piecu w temperaturze poniżej 150 ° C
prowadzi do formowania
kondensacji;
- Po ugotowaniu pozostaw drzwiczki piekarnika częściowo otwarte,
aby osuszyć wszelkie skropliny;
- W przypadku wilgoci powstałej wewnątrz piekarnika sugerujemy, aby
traktować neutralną wazeliną wewnętrzną część żeliwnych drzwi.
- Powtórz zabieg za pomocą neutralnej wazeliny na wewnętrznej
stronie żeliwnych drzwi co 3-6 miesięcy, w zależności od
częstotliwości
użytkowania piekarnika;
- w przypadku obecności rdzy na wewnętrznej części drzwi żeliwa,
usuwania rdzy przy użyciu materiału ściernego, a następnie do
obsady
powierzchnia żelaza z neutralną wazeliną.
Aby zapewnić jakość produktów gotowanych w piekarniku, wewnętrzne
części żeliwnych drzwi NIE były
traktowany jakimkolwiek produktem.
OBLICZANIE MOCY TERMICZNEJ
Nie ma bezwzględnej reguły obliczania prawidłowej potrzebnej mocy.
Moc ta jest podawana zgodnie z ogrzewaną przestrzenią, ale jest
zależy w dużej mierze od izolacji. Przeciętnie wartość kaloryczna
niezbędna dla odpowiednio izolowanego pomieszczenia wynosi 30 kcal
/ h na m3 (dla
temperatura zewnętrzna 0 ° C).
Biorąc pod uwagę, że 1 kW odpowiada 860 kcal / h, możliwe jest
przyjęcie wartości 38 W / m3.
Załóżmy, że chcemy ocieplić pomieszczenie o pojemności 150 m3 (10 x
6 x 2,5 m) w izolowanym mieszkaniu. W takim przypadku konieczne
jest posiadanie 150 m3
x 38 W / m3 = 5700 W lub 5,7 kW. Jako główne urządzenie grzewcze
wystarcza zatem urządzenie o mocy 8 kW.
