[Godin 689, 303]
Kategoria: Piece wolnostojące, kozy>Piece na drewno stalowe i żeliwneWysyłka: od ręki
!" Do godziny po zamówieniu (w godzinach pracy) magazynierzy
sprawdzają czy zamówiony towar jest w magazynie i przesyłamy
informację emailem lub faksem. UWAGA!: Kolor pieca
może się różnić...
Pełen opis produktu '6896924 Piec wolnostojący Godin Carvin 13kW (kolor: piaskowy emaliowany, model: 366101)' »
Promocja! "Dostawa gratis
na terenie całego kraju"
Czyli dostarczamy bezpłatnie ten towar w dowolne miejsce w
Polsce.
"Większość towarów wysyłamy w ciągu 24h, po sprawdzeniu stanu
magazynowego!"
Do godziny po zamówieniu (w godzinach pracy) magazynierzy
sprawdzają czy zamówiony towar jest w magazynie i przesyłamy
informację emailem lub faksem.
UWAGA!: Kolor pieca może
się różnić od tego na
zdjęciu.
Piec jest sprzedawany w kolorze
piaskowym emaliowany.
Od 1840
roku w firmie Godin idą w parze umiejętności przodków i
innowacje
To w roku 1840 Jean Baptiste Andre Godin wpadł
na pomysł zastąpienia tradycyjnej kozy blaszanej piecykiem z żeliwa
emaliowanego. „Historia odnotuje nasz sukces” przepowiadał pewny
siebie genialny wynalazca w 1880 roku. Miał rację, ponieważ
nazwisko Godin stało się marką. Jeśli w zwykłym obrocie handlowym
marka jest synonimem ogrzewania i jakości, znaczy to, że
wizjonerski przywódca przemysłu umiał zaszczepić w swoim
przedsiębiorstwie i w swoich następcach stałe wyczucie
innowacyjności i dążenie do lepszych osiągnięć.
Całkowite poskromienie żeliwa
Od czasów słynnego piecyka Petit Godin, który
ciągle jest w sprzedaży, cała gama produktów grzewczych i kuchni
zawdzięcza swoją jakość całkowitemu opanowaniu sztuki żeliwa, które
daje klientom gwarancję solidnej i starannej produkcji. Wszystkie
produkty są opracowywane i testowane w siedzibie firmy w Guise i
wszystkie, niezależnie od wersji i rodzaju paliwa korzystają z
najbardziej zaawansowanych technik.
DANE TECHNICZNE:
Szerokość: 75cm
Wysokość: 85cm
Głębokość: 51cm
Moc: 13kW
Do pomieszczeń:
200-500m3
Waga: 203kg
Regulacja: termostat
Długość polan: 65cm
Załadunek:
z przodu
z boku
Wylot spalin:
od góry
z tyłu
Średnica wylotu spalin:
180mm
Odległość wylotu od podłogi:
72cm
Materiały: żeliwo
Instrukcja
obsługi:
UWAGA! Aby zapobiec ryzyku
pożaru, to urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z
obowiązującymi normami i regułamitechnicznymi, o których mowa w
instrukcji. Jego montaż musi być wykonany przez profesjonalistę lub
osobę wykwalifikowaną.
Urządzenie jest zgodne z normą EN 13240 i posiada certyfikat
CE
CZĘŚĆ PRZEZNACZONA DLA
INSTALATORA
Zawsze należy przestrzegać przepisów obowiązujących w miejscu gdzie
urządzenie jest instalowane.
W pierwszej kolejności należy się upewnić czy przewód kominowy jest
odpowiedni.
KOMIN I ŁĄCZENIE Z PRZEWODEM
KOMINOWYM:
Rola przewodu kominowego jest zasadnicza. Jego jakość warunkuje
końcowy rezultat gdyż zapewnia on dopływ powietrza do spalania i
odprowadzenie spalin. Większość niedogodności odczuwanych podczas
użytkowania jest spowodowana wadami przewodu kominowego.
Uwag na ten temat nigdy za wiele...
Nie można zadowolić się odwołaniem do wyników uzyskiwanych z
poprzednim urządzeniem, którego zapotrzebowanie na powietrze mogło
być całkiem inne.
- dobry komin musi być zbudowany z materiałów słabo przewodzących
ciepło i nie może się łatwo wychładzać
- minimalna przekrój komina dla urządzeń działających przy drzwiach
zamkniętych to 150 mm pod warunkiem, że obowiązujące przepisy nie
stanowią inaczej. Tam gdzie to możliwe zalecamy uzywanie komina o
wewnętrznej średnicy 180 mm.
- nie jest dopuszczalne żadne zmniejszenie tego przekroju, nawet
przy wylocie gdyż mogłoby to ograniczyć przepływ spalin i
spowodować wydostawanie się dymu do pomieszczenia w momencie
otwierania drzwi.
- komin musi zaczynać się w pomieszczeniu, gdzie jest zainstalowane
urządzenie.
- przewód kominowy musi być idealnie szczelny i być zbudowany z
materiałów dopuszczonych do urządzeń na paliwo stałe.
- przewód kominowy nie może być niższy niż 5 m i jego szczyt musi
przewyższać kalenicę lub wszystkie inne przeszkody znajdujące
się w odległości mniejszej niż 8 m. od komina o co najmniej 40 cm.
Wylot komina musi być odetkany i bez zwężenia.
- ewentualne odchylenia komina od pionu muszą być bardzo
łagodne.
- ciąg komina musi zawierać się między 12 a 15 Pa przy biegu
normalnym i może spadać o około 5 Pa przy spalaniu zwolnionym. W
żadnym wypadku ciąg nie może zejść poniżej 12 Pa przy biegu
normalnym – powodowałoby to bardzo złe działanie
urządzenia.
Jeśli podciśnienie jest za duże,
należy przewidzieć zainstalowanie regulatora ciągu. Jeśli
podciśnienie jest niewystarczające należy spełnić wymagania
dotyczące komina wymienione powyżej.
- Jeśli przekrój przewodu kominowego jest za duży, za duża jest
jego przestrzeń, którą trzeba ogrzać i nie można uzyskać normalnego
ciągu. W takim wypadku należy wykonać tubowanie przewodu kominowego
przy użyciu produktów atestowanych na paliwo stałe.
Właściwości rury, która ma być użyta do zwężenia komina powinny być
ocenione przez specjalistę na podstawie obowiązujących
przepisów i reguł sztuki.
- Usunąć zakończenia komina, w których powierzchnia przekroju
wylotu jest mniejsza niż 2,5 dm2
- Zaleca się, by szczelny czyszczak znajdował około 50 cm poniżej
osi rury dymowej.
- Przed wykonaniem łączenia z przewodem kominowym należy się
upewnić, że jest on całkowicie czysty. Jeśli to potrzebne, należy
wykonać czyszczenie.
- Urządzenia powinny być zainstalowane zgodnie z obowiązującymi
normami i przez wykwalifikowanego pracownika. W szczególności
należy przestrzegać obowiązujących norm krajowych.
- Wyciągi kuchenne używane w tym samym pomieszczeniu lub w tej
samej otwartej przestrzeni co piec kominkowy mogą w niebezpieczny
sposób zakłócać jego działanie
- Jednoczesne działanie innych pieców w tej samej otwartej
przestrzeni co piec kominkowy może powodować zaburzenia ciągu.
- Nigdy nie zatykać dopływów powietrza do pomieszczenia. Należy je
umieścić w taki sposób, by ich zatkanie było trudne. Urządzenie
używa do spalania powietrza, które pobiera z pomieszczenia – należy
zatem zapewnić zasilanie pieca przez doprowadzenie
wystarczającej ilości powietrza zewnętrznego.
- Piec można podłączyć tylko do pojedynczego przewodu kominowego.
Dysza wylotu spalin z urządzenia jest zamontowana fabrycznie z tyłu
(chyba, że w danym modelu nie ma tekiej opcji). Można podłączyć
piec pezpośrednio do przewodu kominowego przy pomocy
poziomego odcinka rury. Piece, w których jest taka opcja, można po
przełożeniu dyszy łączyć z przewodem kominowym od góry
WAŻNE:
- Sprawdzić, czy podłoga ma wystarczającą nośność. Jeśli to
konieczne należy wykonać płytę rozkładającą ciężar lub
przedsięwziąć inne adekwatne środki.
- jeśli podłoga jest zbudowana z materiałów palnych, należy ja
odpowiednio zabezpieczyć, przy pomocy izolującej, niepalnej płyty,
wychodzącej co najmniej 40 cm przed urządzenie.
- używać rur o średnicach przewidzianych dla każdego typu pieca
(patrz tabela), raczej emaliowanych, gdyż ich odporność na korozję
jest znaczna. W przypadku słabego ciągu rury łączące z przewodem
kominowym powinny być jak najkrótsze, by spaliny nie tracuły
temperatury potrzebnej do uzyskania ciągu.
- ściana z tyłu urządzenia nie może zawierać elementów palnych.
Jeśli takie są, należy je odpowiednio zabezpieczyć przy użyciu
materiałów niepalnych. Bezpieczna odległość, którą należy zachować
od materiałów palnych za urządzeniem to co najmniej 30 cm.
- ściany po lewej i prawej stronie urządzenia powinny być oddalone
od niego o co najmniej 30 cm jeśli zawierają materiały palne
- w przypadku tradycyjnej kozy sufit musi się znajdować co najmniej
80 cm nad urządzeniem
- Piece promieuniują ciepło, w związku z tym wszelkie materiały
palne (krzesła, kanapy itp.) należy odsunąć od przodu urządzenia o
co najmniej 150 cm
ŁĄCZENIE Z PRZEWODEM
KOMINOWYM
Łączenie należy wykonać zgodnie z obowiązującymi normami zachowując
w szczególności bezpieczną odległość między wnętrzem przewodu
łączącego z kominem i komina a wszelkimi materiałami palnymi.
Odległość ta zelaży od właściwości przewodu kominowego, jego
przepuszczlności termicznej i klasy temperaturowej. Żadne łączenia
nie mogą znajdować się w płaszczyźnie stropu – należy zastosować
przedłużenie.
CZĘŚĆ PRZEZNACZONA DLA
UŻYTKOWNIKA
- Przed przystąpieniem do
używania urządzenia należy uważnie przeczytać instrukcję i poniższe
zalecenia
- Urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z przepisami
obowiązującymi w danym kraju
- Gorąco zalecamy zlecenie instalacji osobom wykwalifikowanym
- Nigdy nie zatykać wcześniej przygotowanych dopływów powietrza
- Urządzenie musi być podłączone do niezależnego przewodu
kominowego. Urządzenie nie jest przystosowane do działania z
kominemwielokanałowym
- Nigdy nie modyfikować urządzenia bez autoryzacji
- Urządzenie nie jest przystosowane do działania z otwartymi
drzwiczkami
- Wszystkie powierzchnie urządzenia są powierzchniami aktywnymi
(ciepłymi) – należy obowiązkowo podjąć środki ostrożności
byzabezpieczyć się przed oparzeniami
- Należy podjąć środki ostrożności zabezpieczające przed wypadkami
dzieci i osoby starsze
- Podczas używania urządzenia należy oddalić od niego wszelkie
przedmioty mogące ulec uszkodzeniu pod wpływem ciepła:
meble,papier, ubrania
ZAOPATRZENIE W POWIETRZE
- urządzenie pobiera potrzebne powietrze z pomieszczenia, w którym
się znajduje. Należy zawsze się upewnić, czy ilość dopływającego
powietrza jest wystarczająca
- część tego powietrza jest używana jako powietrze pierwszego
obiegu, podczas, gdy pozostała część jest doprowadzana od przodu i
użyta jako powietrze drugiego obiegu, które służy do dopalania i
ogranicza brudzenie się szyby.
- ilość powietrza używanego do spalania musi być uzupełniana przez
dopływ powietrza z zewnątrz ( założyć kratkę wentylacyjną, jeśli to
potrzebne)
- niektóre urządzenia są wyposażone w bardzo precyzyjny termostat
(działający na zasadzie dylatacji płynu). Jego czułość pozwala
regulować bieg spalania zależnie od temperatury. Wzrost temperatury
prowadzi do zmniejszenia ilości powietrza doprowadzanego do
paleniska.
ROZPALANIE - REGULACJA
- otworzyć drzwi paleniska
- włożyć materiały używane zwykle do rozpalania
- zapalić i dołożyć umiarkowaną ilość drewna i całkowicie otworzyć
dopływ powietrza
- aby wspomóc rozpalanie można przez kilka minut, pod stałym
nadzorem pozostawić lekko uchylone drzwiczki
- gdy w piecu dobrze się zapali nałożyć żądaną ilość drewna i
ustawić termostat na żądany bieg spalania
- przed załadowaniem na noc należy utworzyć warstwę jasnego żaru o
grubości 8 do 10 cm. Następnie załadować do około 2/3 wysokości
paleniska.
UWAGA:
- Przy działaniu na biegu normalnym nie należy dotykać uchwytów
gołymi rękami – należy używać rękawicy i zimnej rączki
- Za wyjątkiem rozpalania, dokładania i czyszczenia, komora
spalania i popielnik powinny pozostać zamknięte aby uniknąć cofania
się spalin
- Bieg zwolniony jest uzależniony od ciągu i jakości paliwa. Nie
należy dokładać więcej paliwa niż na 25 cm wysokości.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
- Zawsze stosować się do instrukcji obsługi
- Podczas pierwszych rozpalań dokładać tylko umiarkowane ilości
drewna aby sprawdzić prawidłowe działanie całości instalacji. W
ciągu kolejnych dni stopniowo zwiększać załadunki drewna
- nie używać urządzenia jako spalarni śmieci
- używać tylko zalecanego paliwa
- nie używając jeśli szyba jest rozbita lub pęknięta. Przed
ponownym użyciem należy wymienić szybę. Najlepiej skontaktować się
w tym celu ze sprzedawcą urządzenia. Przy okazji wymiany szyby
można też wymienić uszczelki szyby i drzwiczek. Nie należy przy tym
zbytnio dokręcać śrub aby pozwolić na dylatację szyby.
- Po dłuższym okresie przestoju należy upewnić się czy przewód
kominowy, rura łącząca i przepływy spalin w urządzeniu są
drożne
WAŻNE ZALECENIE DOTYCZĄCE
DOKŁADANIA: Przy dokładaniu ogień powinien być wystarczająco niski.
Nie otwierać drzwiczek jeśli widoczne są wysokie płomienie gdyż
ogień może być „pociągnięty” przez drzwiczki.. Zawsze otwierać
drzwiczki bardzo powoli aby ustalił się ciąg i nie doszło do
cofnięcia spalin.
JAKOŚĆ PALIWA
Piece grzewcze firmy GODIN mają sprawność cieplną między 70 a 85%,
muszą więc dawać pełną satysfakcję. Te wartości odpowiadają
najlepszym osiągom. Tymczasem nie wolno zapominać, że urządzenie
jakie by ono nie było, może tylko wyzwalać energię zawartą w
paliwie, które spala.
Jeśli wydaje ci się się, że
urządzenie źle grzeje, może to być spowodowane:
-zbyt małą ilością spalanego paliwa
-niewystarczającą kalorycznością spalanego paliwa
Palić tylko suche drewno, co
najmniej 2 lata od wyrębu (36 miesięcy byłoby jeszcze lepsze). W
zasadzie każdy rodzaj drewna ma taką samą moc kaloryczną dla takiej
samej wagi. Drewno twarde będzie korzystniejsze dlatego, że jest
gęściejsze i często mniej wilgotne.
Wilgotność w drewnie waha się od 15% dla drewna suchego do 50% dla
drewna wilgotnego. Trzeba dużo energii, aby odparować tą wodę.
Jeden kilogram suchego drewna (15 % wilgotności) daje przy spalaniu
4,16 kWh. Z kilograma drewna o wilgotności 50% uzyskamy tylko 1,73
kWh
Używanie drewna wilgotnego wywoła ponadto skraplanie się w kominie,
co go szybko zabrudza i grozi po pewnym czasie zapaleniem się
komina.
OPRÓŻNIANIE POPIELNIKA
- opróżniać popielnik co najmniej co 2-3 dni zależnie od
intensywności używania. Operację ta należy przeprowadzać ostrożnie,
używając
rękawicy do przenoszenia popielnika i klucza z haczykiem do obsługi
szuflady.
- nigdy nie pozwalać, by popiół gromadził się w popielniku tak, by
dotykał rusztu. Ruszt nie byłby chłodzony i odkształciłby się
szybko.
CZYSZCZENIE KOMINA
- zlecać mechaniczne czyszczenie komina wyspecjalizowanej firmie co
najmniej dwa razy do roku, z czego raz podczas sezonu grzewczego.
Przedsiębiorstwo czyszczące komin powinno wystawić odpowiedni
certyfikat. Do czyszczenia komina można również używać właściwego
środka chemicznego, nie zwalnia to jednak od czyszczenia
mechanicznego
- sprawdzić komina stan i upewnić się, czy zawiasy drzwiczek
czyszczaka są w dobrym stanie i wymienić je jeśli to potrzebne.
- czyścić dokładnie całe wnętrze urządzenia nie zapominając o
kanałach, którymi przepływają spaliny. Sprawdzić uszczelki
drzwiczek i wymienić je w razie potrzeby
- szyby czyścić specjalnym płynem do szyb kominkowych
- w razie pożaru zamknąć dopływy powietrza i wezwać straż
pożarną
UTRZYMANIE
- co najmniej raz w roku urządzenie powinno być sprawdzone przez
osobę wykwalifikowaną
UWAGA
- PRZY PIERWSZYCH ROZPALANIACH URZĄDZENIE POWINNO FUNKCJONOWAĆ NA
BIEGU ZWOLNIONYM, CO
MA UMOŻLIWIĆ CZĘŚCIOM NORMALNĄ DYLATACJĘ.
- KLAMKI I INNE UCHWYTY SĄ CIEPLE PODCZAS DZIAŁANIA
PIECA.
Gryzący dym i ostry zapach
wydobywające się z kominka podczas pierwszych rozpalań nie są
powodem do niepokoju – zjawisko to wywołane jest przez wypalanie
się farby (polimeryzację farby) na różnych częściach urządzenia
-Korpus urządzeń jest pokryty powłoką emalii szkliwionej, która nie
wymaga specjalnego utrzymania. Należy jednak uważać, by nigdy nie
czyścić powierzchni emaliowanej gdy jest ona rozgrzana.
- Należy sprawdzać co najmniej
raz w roku stan cegieł, którymi wyłożone jest palenisko i wymieniać
je w razie potrzeby. W rzeczywistości brak wewnętrznej ochrony
mógłby spowodować stopienie się emaliowanej powłoki korpusu.
Cienkie pęknięcia cegieł nie przeszkadzają w normalnym działaniu
urządzeni. Wymiana jest konieczna, gdy cegła się kruszy.
- żeliwne podkładki pod śruby drzwiczek w piecach Petit Godin są
częściami zużywającymi się. Po każdym sezonie grzewczym należy
sprawdzić, czy są one w dobrym stanie.
- emalia spękana lub po-żyłowana nie jest uznawana za przyczynę
obniżenia wartości urządzenia. W praktyce w pewnych wypadkach nie
jest możliwe uniknięcie spękań („włoskowatych spękań szkliwa”
według fachowej terminologii), które są spowodowane różnicą w
dylatacji między metalem i emalią i nie stanowią wady.
Stosowanie się do rad zawartych w
tej instrukcji pozwoli na uzyskanie maksymalnej sprawności
urządzenia w zwykłych warunkach użytkowania. W razie pojawienia się
innych niż tu opisane problemów z działaniem urządzenia należy
zawsze skontaktować się ze sprzedawcą, który udzieli niezbędnych
wyjaśnień
Malowane części żeliwne konserwuje się przy użyciu specjalnych past
do piecy o piekarników. Części należy konserwować raz do roku,
najlepiej po zakończeniu sezonu grzewczego.
Zawiasy niektórych wkładów kominkowych i pieców Godin są wyposażone
w śruby z końcem stożkowym lub podkładki hamujące.
Podczas demontażu drzwiczek należy podkładki wymienić na nowe i
założyć oryginalne śruby.
CZĘŚCI ZAMIENNE
Jeśli po wielu latach konieczna okaże się wymiana niektórych części
skontaktuj się ze sprzedawcą lub z jakimkolwiek przedstawicielem
naszej marki.
Przy zamawianiu części zamiennych należy podać dane z tabliczki
znamionowej znajdującej się z tyłu urządzenia, lub z karty
gwarancyjnej, którą należy zachować nawet po wygaśnięciu
gwarancji.
Posiadając te dane oraz naszą dokumentację fabryczną sprzedawca
będzie mógł w krótkim czasie dostarczyć wszystkie części zamienne i
przystąpić do naprawy w granicach swoich kompetencji.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Spółka „Godin” odrzuca wszelką odpowiedzialność za szkody powstałe
w wyniku wszelkich modyfikacji urządzenia i wszelkich modyfikacji
pozostałej instalacji przez użytkownika.
W celu stałego polepszania jakości swoich produktów spółka Godin
S.A. zastrzega sobie prawo do modyfikowania urządzeń bez
uprzedzenia.