[Hanoju]
Kategoria: Zdrowa żywność > Bakalie i orzechy
Gorzkie pestki moreli odznaczają się bardzo dużą
zawartością wielu cennych minerałów, aminokwasów oraz witamin.
Wśród nich warto wymienić mnóstwo magnezu, a także miedź, żelazo,
fosfor,...
Pełen opis produktu 'EKO Gorzkie pestki Moreli (250 g)' »
Gorzkie pestki moreli odznaczają się bardzo dużą zawartością wielu
cennych minerałów, aminokwasów oraz witamin. Wśród nich warto
wymienić mnóstwo magnezu, a także miedź, żelazo, fosfor, jod,
potas, cynk i mangan. Witaminy obecne w gorzkich pestkach moreli to
w szczególności bardzo duża ilość witaminy B17 (amigdalina)
skutecznie niszczącej komórki rakowe, witamina B15 oraz witaminy A
i E. Informacje o produkcie gorzkie pestki z
moreli: Gorzkie pestki z moreli cenione są w szczególności
za występującą w nich bardzo dużą zawartość witaminy B17, nazywanej
również amigdaliną. Działanie witaminy B17 sprawia, że podczas
zetknięcia się jej z enzymem betaglukozydazy, który to enzym obecny
jest we wszystkich komórkach nowotworowych, zaczyna ona wytwarzać
cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Zarówno cyjanek jak i aldehyd
benzoesowy znacząco przyczyniają się do niszczenia komórek
rakowych. Warto tutaj zaznaczyć, że substancje te nie mają żadnego
negatywnego wpływu na zdrowe komórki. Oczywiście ze względu jednak
na fakt powstawania w procesie trawienia kwasu cyjanowodorowego,
który w większych ilościach jest toksyczny dla ludzkiego organizmu,
zdecydowanie nie powinno się przekraczać zalecanego dziennego
spożycia gorzkich pestek moreli, aby uniknąć sytuacji, że stężenie
witaminy B17 w naszym organizmie będzie zbyt wysokie. Gorzkie
pestki z moreli poza witaminą B17 są bogatym źródłem mnóstwa
cennych minerałów, witamin i aminokwasów. W pestkach tych znajduje
się ogromna dawka magnezu oraz również nie małe ilości jodu,
fosforu, miedzi, potasu, cynku, żelaza i manganu. Pestki moreli
dostarczają naszemu organizmowi także witaminy A i E, witaminę B15
oraz kwas salicylowy – odznaczający się działaniem bakteriobójczym
i kwas pangamowy. Gorzkie pestki z moreli - zalecana
dzienna dawka: WAŻNE! Gorzkie pestki moreli wytwarzają w
organizmie kwas cyjanowodorowy przez co ich zbyt duże spożycie może
prowadzić do zatrucia! Pamiętaj, aby spożywać gorzkie pestki moreli
w ilościach nie większych niż:
dorośli o masie ciała przekraczającej 60kg dla własnego
bezpieczeństwa nie powinni przekraczać dziennego spożycia od 6 do 8
pestek,
dorośli o masie ciała nieprzekraczającej 60kg oraz dzieci
powinni proporcjonalnie obniżyć dzienną dawkę spożycia gorzkich
pestek moreli.
Przechowywanie gorzkich pestek z moreli: Gorzkie
pestki moreli należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu,
niedostępnym dla dzieci! Opakowanie gorzkich pestek z
moreli zawiera: 250 gram gorzkich pestek z moreli (prunun
armeciaca). Minerały zawarte w 100g gorzkich pestek z
moreli:
Magnez: 234mg
Potas: 599mg
Fosfor: 508mg
Wapń: 26mg
Witamina E: 4mg
Witamina B1: 0,810mg
Zalecenia według rozporządzenia w sprawie suplementów
diety: Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Suplementy diety
nie są substytutem zrównoważonej i różnorodnej diety. Jeśli
gorzkie pestki z moreli to tylko od HANOJU: Podstawą
filozofii Hanoju jest pozyskiwanie produktów z najlepszych źródeł.
Dzięki temu są one skuteczne w działaniu oraz w pełni bezpieczne.